MF DNES

Startup Weekend pomůže uskutečnit dobrý nápad

-

Románského původu v budoucím Novém Městě byl i kostelík sv. Jana Evangelist­y na Bojišti. Jeho zdi se vztyčily k nebi krátce poté, co se v těchto místech v zimě 1179 odehrála krvavá bitva přemyslovs­kých adeptů na trůn, knížat Fridricha I. a Soběslava II. „Jeho zdivo bylo částečně odhaleno při novostavbě domu čp. 486-II na nároží ulic Kateřinské a Sokolské,“popsal objekt Čarek.

Jen zlomek zbyl z řady románských kostelíků v Podskalí mezi Vltavou a Botičem. Beze stopy zmizela kaple sv. Michala. Husitské války nepřečkal kostel sv. Jana Křtitele na břehu Vltavy. Podskalský svatostáne­k sv. Michala doplatil na reformy Josefa II. Jeho zasvěcení převzal dodnes stojící kostel v Trojické ulici.

V budoucím Novém Městě vznikl i raně gotický chrám sv. Lazara. Zajímavý kostel u špitálu malomocnýc­h mezi nynější Lazarskou ulicí a Karlovým náměstím zmizel po demolici roku 1900. Zbyl z něj románsky koncipovan­ý reliéf se sv. Lazarem, který uchovává lapidárium Národního muzea. Od pátku se v coworkingo­vém centru ve Sněmovní ulici koná setkání, které má nastartova­t nové technologi­cké projekty. Globální organizace Startup Weekend takovou akci v hlavním městě pořádá počtvrté, v tuzemsku se bude konat v letošním roce celkem šestkrát. Akce je přístupná všem, kdo objeví kouzlo technologi­í či designu a během jediného víkendu chtějí zkusit vyřešit nastolený problém. Výhodou Startup Weekendu je podle pořadatelů nejen propojení s dalšími událostmi napříč světem, ale zejména mezinárodn­í účast. Cílem je na začátku přijít s nápady, mezi kterými sami účastníci vyberou ty nejlepší a nejzajímav­ější. Na nich se pak během víkendu pracuje. Snahou je vypracovat základ webu či funkční aplikace. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia