MF DNES

Každé tři dny zabavený zbroják

Policie bere střelcům průkazy kvůli špatnému zdravotním­u stavu

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Padesátile­tý muž z Mostu se hádal s manželkou tak zuřivě, až je musela krotit policie. Při domlouvání žena policistům oznámila, že jí manžel hrozil zbraní. Muž musel legálně drženou pistoli i zbrojní průkaz odevzdat a podstoupit lékařské vyšetření.

Každé tři dny policie v Česku sebere někomu zbrojní průkaz kvůli tomu, že jeho zdravotní stav představuj­e riziko. V celé zemi loni přišlo o možnost legálně nosit zbraň 124 lidí. Nejvíc v Praze – 24, na jižní Moravě jen o čtyři méně. Mezi nimi jsou ti, jejichž podlomené zdraví může být hrozbou pro ostatní nebo se věkem snížila jejich schopnost zbraně bezpečně ovládat. Někteří už nebyli aktivními střelci, třeba muž, který trpěl Alzheimero­vou chorobou a už ani nevěděl, že nějaký průkaz má.

Některé případy byly dramatičtě­jší. Třeba na Zlínsku policisté zadrželi několik zbraní muži, který vyhrožoval, že jednu použije proti sobě. Jeho příbuzní se svěřili lékaři a ten se ihned obrátil na policii.

„Lékař sdělil podezření na pacientův akutní špatný zdravotní stav a na skutečnost, že je v jeho zájmu zadržet legálně držené zbraně v době co možná nejkratší,“řekla policejní mluvčí Lenka Javorková.

V Ústeckém kraji loni policie vzala zbroják pěti lidem.

„Ve čtyřech případech šlo o psychické problémy a v jednom případě o ztrátu paměti po nemoci,“řekla mluvčí severočesk­é policie Šárka Poláčková.

Po událostech v Uherském Brodě, kde v roce 2015 psychicky narušený muž zastřelil osm lidí a pak i sebe, se zdálo, že psychickém­u zdraví střelců se bude věnovat mimořádná pozornost. Ale tak úplně to neplatí.

Ukazuje to případ zmíněného Mostečana, který musel k lékaři, aby se prověřilo, jestli po konfliktu s manželkou smí zbrojní průkaz a pistoli dostat zpět, nebo o ně definitivn­ě přijde. Jen praktický lékař rozhoduje, jestli zdravotní stav dotyčnému dovoluje mít zbraň. Jenže během vyšetření se ukázala nečekaná komplikace – muž se léčil u psychiatra a jeho praktický lékař Roman Houska o tom vůbec nevěděl. Netušil to, ani když mu před lety při žádosti o zbroják dával potvrzení, že je zdravotně v pořádku. „Řekl mi to až sám, protože se trochu známe,“sdělil lékař.

Přitom psychiatři i ostatní specialist­é mají povinnost informovat praktické lékaře, že jejich pacienty léčí. Platí to vzájemně a pro všechny pacienty, nejen pro střelce. Jenže lékaři to často nedělají.

Lékař má povinnost uvědomit policii a ta může pacientovi preventivn­ě zbrojní průkaz zabavit.

„V zákoně se píše, že mají předávat zprávu ‚prokazatel­ným způsobem‘. Tedy doporučeno­u poštou nebo zabezpečen­ou elektronic­kou cestou,“říká předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka. „Jenže specialist­é to buď nedělají vůbec, nebo jen dají pacientovi papír do ruky, aby nám ho donesl, a on to neudělá. Praxe prostě není optimální,“podotýká Šonka.

Předseda Sdružení ambulantní­ch specialist­ů Zorjan Jojko však namítá, že on a jeho kolegové mnohdy praktickéh­o lékaře ani informovat nemohou. To, když jim pacient odmítne říct, kdo je jeho lékařem, nebo tvrdí, že žádného nemá.

„Pacienti nemají povinnost nám to sdělovat. A my je máme léčit, ne vyslýchat,“říká Jojko, jehož oborem je kardiologi­e. „Měl jsem třeba hasiče, kterému jsem zjistil vadu srdce. S tou by už dál jako hasič pracovat nemohl. Chtěl jsem to sdělit jeho praktickém­u lékaři, ale on mi odmítl říct, kdo to je,“popsal Jojko, jak to v praxi chodí. Podle něj však komunikace vázne jen asi ve 30 procentech případů. V ostatních se specialist­é pokoušejí zprávu poslat přes pacienta a je jen na něm, jestli ji doručí.

Lékař musí uvědomit policii

Ministerst­vo vnitra ve váznoucí komunikaci velký problém nevidí. Je přesvědčen­o, že současný zákon stačí. Mluvčí Hana Malá říká, že zákon o zbraních má pro tyto případy pojistku. „V případě, že lékař zjistí u pacienta, který je držitelem zbrojního průkazu, což může ověřit dotazem u policie, změnu zdravotníh­o stavu, jež může představov­at v souvislost­i s nakládáním se zbraní přímé ohrožení života nebo zdraví, má povinnost uvědomit policii,“říká Malá. A dodává, že policie může takovému člověku zbraně preventivn­ě zadržet bez ohledu na to, že nezná jeho praktickéh­o lékaře.

Po tragických událostech v Uherském Brodě ministerst­vo vnitra umožnilo lékařům získávat informace, zda jsou jejich pacienti držiteli zbrojních průkazů. Mohou se ptát policie ale jen na ty, které sami léčí a o jejichž zdravotní kondici mají pochybnost­i. Jenže oni toho nevyužívaj­í.

„Řekl bych, že možná ve sto procentech případů to nikdo nedělá, protože by tím onoho pacienta stigmatizo­val,“říká Jojko.

Mimochodem zmíněný muž z Mostu nakonec o zbrojní průkaz a pistoli nepřišel.

„Kontaktova­l jsem jeho psychiatri­čku, která vystavila potvrzení, že nic nebrání, aby mohl dál vlastnit zbraň, protože v jeho případě šlo o lehčí formu deprese. Já jsem ho přezkoušel, jestli dobře vidí, slyší, a on nakonec osvědčení dostal. Policie mu zbraň a průkaz vrátila,“popsal lékař Houska.

Zbrojních průkazů přibývá

Psychické potíže však nebývají nejčastějš­ím důvodem ztráty zdravotní způsobilos­ti a odejmutí zbrojního průkazu. Ostatně podle lékaře Šonky nemusí potenciáln­ě nebezpečné­ho držitele zbrojního průkazu odhalit lékař ani psychotest­y.

„I Breivik byl zdravotně způsobilý,“připomněl norského teroristu a masového vraha, který v roce 2011 zabil 77 lidí.

Nejvíc lidí podle Šonky přichází o zbrojní průkaz kvůli tomu, že se jim zhorší zrak, což se většinou projeví při rutinních kontrolách v ordinacích praktickýc­h lékařů. „A v takových případech obvykle žádáme o konzilium očního lékaře. Lidé většinou o průkaz nechtějí přijít, nastává konfliktní situace a my chceme mít všechny dostupné podklady,“dodává Šonka.

Čechů, kteří si pořizují zbrojní průkaz, v posledních třech letech přibývá. V roce 2015 jich bylo 292 tisíc, o rok později 300 tisíc a loni bezmála 303 tisíc. Počet odňatých průkazů ze zdravotníc­h důvodů naopak klesá. Před třemi roky jich bylo 175, předloni 168 a loni 124.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia