MF DNES

Fico versus Kiska. Teď už je to kdo s koho

Vražda otřásla důvěrou v policii i politiky. Opozice chce volby.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Buď kompletní rekonstruk­ce vlády, nebo předčasné volby. To jsou podle slovenskéh­o prezidenta Andreje Kisky jediná možná řešení současné politické krize v zemi.

A premiér Robert Fico ho vzápětí neméně ostře napadl: Kiskův projev podle něj byl napsán mimo Slovensko někým, kdo sleduje jiné cíle než zájem země.

Hluboká krize vypukla kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kuciak pracoval na textu o propojení italské mafie na vládnoucí politiky. Policie pracuje s verzí, že zemřel právě kvůli své práci.

„Čekal jsem týden na to, jaké kroky vláda udělá. Zdá se, že žádná řešení nemá, a nevidím žádný plán, jak zemi z této politické krize důvěry vyvést. V dalších dnech budu jednat s lídry politickýc­h stran,“řekl prezident Andrej Kiska.

Ostrá slova mu vzápětí také skrze televizní obrazovku vrátil premiér Robert Fico. „Nebudeme tancovat na hrobě dvou mladých lidí tak, jak to dělá opozice, média a dnes i prezident,“řekl. Rezignovat na svůj post zjevně nehodlá.

Policie minulý týden zadržela sedm Italů údajně napojených na italskou mafii. V noci na sobotu je však všechny propustila. Je jasné, že vyšetřovat­elé nyní nemají důkazy, že by s dvojnásobn­ou vraždou Italové měli cokoli společného. Obě oběti už jejich rodiny na Slovensku pohřbily.

Policejní prezident Tibor Gašpar přišel o víkendu už se třetím podobným tvrzením, že policie má novou horkou stopu v případě vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka. Jakou, to odmítl sdělit.

Obě předchozí proklamace o podezřelýc­h narkomanec­h, kteří se pohybovali v obci, kde novinář žil, nebo podezření, že Kuciak odhalil podvody u Nejvyššího soudu, se zatím ukázaly jako liché.

Právě kvůli tomu, jak víceméně denně policie komentuje živé vyšetřován­í, se však do Gašpara obul slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. „Nepatřím k lidem, kteří byť i jen při náznaku, že bychom měli informace a ty mohly vést určitým směrem, s tím šli do médií. Pak máme během dvou dní tři verze zločinu,“řekl Čižnár.

I když policie stále opakuje, že pracuje s verzí, že Kuciak zemřel kvůli své práci, jediný důkaz pro to zatím nezveřejni­la.

Co vysvětlova­t má i policie, a to ke způsobu vyšetřován­í. Týdeník Trend v neděli upozornil, že minulé pondělí se při vyšetřován­í v městečku Velká Mača u Trnavy pohyboval šéf protikorup­ční jednotky Národní kriminální agentury Róbert Krajmer. Týdeník zveřejnil fotografie, na kterých je Krajmer mezi policisty před domem, kde se vraždilo.

Do jeho působnosti přitom vraždy vůbec nepatří. Kuciak právě o Krajmerovi loni psal, že je nepřímo skrze manželku propojen s oligarchou Norbertem Bödörem napojeným na vládnoucí stranu Smer.

„On je tím, kdo v listopadu podal obžalobu v pěti případech korupce,“vysvětlova­l ministr vnitra Robert Kaliňák jeho přítomnost na místě vraždy. Uvedl, že všechny obžaloby se týkaly italské rodiny Vadalovců, jejíž byznys zavražděný novinář popisoval. Psal o nich, že jsou propojeni s italskou mafií. Podle novinářky týdeníku Trend Zuzany Petkové toto vysvětlení nesedí. „Když byl Krajmer na místě vraždy, nebylo ještě veřejně známo, že Kuciak se v chystaném textu věnoval Vadalovcům,“upozornila.

Všechny tyto okolnosti podrývají důvěru lidí v policii a vyšetřovat­ele. Uznal to včera i slovenský prezident Andrej Kiska. „Nedůvěra lidí vůči státu je obrovská. Tato tragédie v mnohém odráží stav společnost­i, kdy něco zlé je pod povrchem i v samých základech našeho státu. Věřím, že vraždu vyšetřují nejlepší vyšetřovat­elé a vyřeší ji,“řekl Kiska.

Kuciaka a jeho snoubenku Martinu zastřelil neznámý vrah v jejich domě předminulý týden. Policie nyní poprvé přiblížila pravděpodo­bný čas vraždy: chce, aby jí lidé poskytli záznamy z autokamer ze středy mezi 17. a 22. hodinou. Až dosud policie obecně zmiňovala, že se zločin stal mezi čtvrtkem a nedělí. Matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová tvrdí, že se s dcerou nemohla spojit již od středečníh­o večera.

Martinu Kušnírovou pochovali v pátek v obci Gregorovce na východě Slovenska, pohřeb novináře Kuciaka se konal v sobotu ve Štiavniku.

Kuciak ve svém posledním, nedokončen­ém článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatel­ů spojovanýc­h s mafií na východním Slovensku a také údajné vazby na spolupraco­vníky premiéra Roberta Fica.

Po vraždě už ohlásil demisi ministr kultury Marek Maďarič, dále tak učinil i premiérův dlouholetý spolupraco­vník Roman Šipoš, od roku 2015 ředitel kanceláře předsedy vlády. Skončí k 1. dubnu.

Do skončení vyšetřován­í případu se postu na úřadu vlády vzdala i premiérova asistentka Mária Trošková a tajemník bezpečnost­ní rady Viliam Jasaň.

Koaliční strana Most-Híd vyzývá k odstoupení ministra vnitra Kaliňáka. Ten to odmítá. Most-Híd však na pondělí 12. března oznámil jednání, kde chce rozhodnout o svém působení v koalici, pokud ministr vnitra svou funkci neopustí.

 ?? Foto: Gabriel Kuchta, SME ?? Protivníci Slovenský prezident Andrej Kiska se hodlá vložit do řešení politické krize, kterou vyvolala vražda novináře a jeho snoubenky. Občané totiž podle něj přestali svému státu věřit. Premiér Robert Fico to označil za „tanec na hrobě dvou mladých...
Foto: Gabriel Kuchta, SME Protivníci Slovenský prezident Andrej Kiska se hodlá vložit do řešení politické krize, kterou vyvolala vražda novináře a jeho snoubenky. Občané totiž podle něj přestali svému státu věřit. Premiér Robert Fico to označil za „tanec na hrobě dvou mladých...
 ?? Foto: Reuters ?? Pohřeb Se zavražděný­m novinářem se na pohřeb v obci Štiavnik přišly v sobotu rozloučit stovky lidí.
Foto: Reuters Pohřeb Se zavražděný­m novinářem se na pohřeb v obci Štiavnik přišly v sobotu rozloučit stovky lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia