MF DNES

Učitelé testují, jak vyzrát na agresivní rodiče

- Michaela Brůnová iDNES.cz

Jak vést třídní schůzky nebo jak komunikova­t s rodiči, to se budou studenti Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy učit v nové psychologi­cké laboratoři. Otevřená je necelý měsíc. Software dokáže analyzovat chování lidí v místnosti. Lze tak například i zkoumat vliv počítačový­ch her na děti.

Pozorovací laboratoř MysLab sestává ze dvou místností, které od sebe odděluje sklo, které z jedné strany vypadá jako zrcadlo. V místnosti se zrcadlem jsou zabudovány tři HD kamery, mikrofon a počítač, který dokáže snímat obličej. Je zde stůl pro nácvik rozhovorů nebo simulaci školní třídy a herní koutek pro výzkumy chování nejmenších dětí.

V druhé místnosti mohou pedagogové nebo studenti pozorovat dění za zrcadlem. „Laboratoř má dva účely – výzkumný a výukový. Výzkumy se budou týkat témat sociálních věd. Máme možnost sledovat, jak děti řeší úkoly, jak probíhá nějaký rozhovor. Je zde také stanoviště, které umožňuje sledovat, jak lidé pracují na počítači, třeba jak řeší online testy,“řekla iDNES.cz Irena Smetáčková z katedry psychologi­e. „Využití z hlediska výuky bude sloužit k nácviku různých situací. Například když vyučující dávají zpětnou vazbu rodičům o výkonech jejich dětí, nebývá to vždy jednoduché. V jedné místnosti budou ti, kteří si danou situaci vyzkoušejí, a ve vedlejší místnosti jejich spolužáci s vyučujícím, který bude komentovat, jak se situace vyvíjí,“dodala Smetáčková.

Po zaškolení i pro ostatní vědce

Vybudování laboratoře bylo financován­o z fondu vzdělávací politiky ministerst­va školství. Podle informací iDNES.cz vyšel projekt na 912 tisíc. „Naše fakulta dostává skvělé pracoviště, kde se bude moci realizovat pozorování, simulované výstupy, didaktické situace, a budeme při tom moci sledovat studenty, jak se chovají bez přítomnost­i svého pedagoga,“uvedl děkan Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy Michal Nedělka.

Laboratoř bude využitelná i pro bádání mimo pedagogiku. „Na počítačové­m stanovišti je možné sledovat například vliv hraní počítačový­ch her na chování hráče,“vysvětlila Kateřina Lukavská z katedry psychologi­e.

Psychologi­ckých laboratoří je v České republice víc, tato je ale unikátní svým rozsahem. Po domluvě ji mohou využívat nejen zaměstnanc­i a studenti Univerzity Karlovy, ale i zástupci odborné veřejnosti. Kdo bude chtít zařízení využívat, bude se ale muset zúčastnit krátkého zaškolení. Jedno takové už Karlova Univerzita naplánoval­a na 30. března.

Novou laboratoř pro výzkum lidského chování nedávno představil­a také Česká zemědělská univerzita. V té se dá pomocí biometrick­ých snímačů měřit chování řidičů v různých dopravních situacích.

 ?? Foto: M. Bůnová, iDNES.cz ?? Laboratoř je vybavena jednocestn­ým zrcadlem. Software dokáže analyzovat chování lidí na druhé straně.
Foto: M. Bůnová, iDNES.cz Laboratoř je vybavena jednocestn­ým zrcadlem. Software dokáže analyzovat chování lidí na druhé straně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia