MF DNES

Tuhé mrazy jsou pryč. Oteplí se až na 15 stupňů

-

Zamrzaly řeky a rybníky, přenosová síť kvůli mrazům zažila rekordní zatížení, umrzlo několik lidí. Letité rekordy padaly na několika měřicích stanicích najednou, a to i dny po sobě. Někde se během uplynulého týdne teploty přiblížily během vyjasněnýc­h nocí až k arktické minus třicítce.

Mrazivý týden se dokonce zařadil mezi období s extrémně nízkou teplotou. „Průměrné týdenní teploty v uplynulém týdnu byly 10 °C pod dlouhodobý­m průměrem, tedy extrémně podprůměrn­é. Toto déle než týden trvající mrazivé období na přelomu února a března však končí,“uvádí meteorolog­ové Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu ve svém měsíčním výhledu.

Mráz se vrátí jen zřídka a začne se oteplovat. Příští dva týdny bude přes den v průměru kolem šesti stupňů, tedy přes den sedm až deset stupňů, a v druhé půli března až kolem deseti.

Dokonce se někde při slunečném počasí může oteplit i na více než 15 stupňů. Pod nulu klesnou tento týden teploty jen někde a maximálně v noci.

Ze sněhu déšť

Sněžit bude dnes jen někde, ale zítra bychom se srážkami měli počítat – bude sněžit, jen v nížinách bude Proslul výrokem o stěhování za levnějšími tarify do Polska. Skončil a stal se poradcem například pro digitální ekonomiku. Na ministerst­vu si za rok vydělal 650 tisíc korun. padat déšť se sněhem, který může namrzat. Na náledí pozor i ve středu, kdy budou podle meteorolog­ů zatím jen dešťové přeháňky. V pátek pak bude pršet v celém Česku. Se sněhem mohou počítat snad jen na horách, jinde bude totiž až 11 °C.

A během víkendu teplota ještě stoupne, a to na 14 stupňů. Dokonce v noci bude i 5 stupňů nad nulou.

Chladný únor v teplé zimě

Ačkoli začátek měsíce nebyl nejteplejš­í a nesl se v duchu přísloví „Březen – za kamna vlezem“, podobně studený začátek března jako letos byl naposledy v roce 2005. Tehdy na stanici Kvilda-Perla naměřili -33,3 °C a o den později bylo dokonce -36,9 °C.

Celkové hodnocení letošní zimy je však opačné. Průměrná teplota byla 3,1 °C, zima tak v porovnání s lety 1775 až 2014 byla dokonce o 2,9 stupně teplejší a patří mezi deset procent nejteplejš­ích zim od začátku dostupných měření. (fer, red)

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Ledopád Terčino údolí u Nových Hradů.
Foto: Petr Lundák, MAFRA Ledopád Terčino údolí u Nových Hradů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia