MF DNES

Socialisté řekli ano nové německé vládě

- — Jana Šafaříková

Nakonec to nebylo tak velké drama, jak se původně očekávalo. Výsledky hlasování členské základny německých socialistů (SPD) přišly už včera ráno a výsledek byl přesvědčiv­ý: dvě třetiny z nich ve stranickém referendu vyslovily souhlas s tím, aby strana vstoupila do další koaliční vlády s konzervati­vní unií CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

V nastávajíc­í čtvrté vládě Merkelové tato spolupráce v rámci velké koalice nastane už potřetí.

Mezi řadovými socialisty, kteří se v uplynulých měsících vůči obnovení velké koalice vyjadřoval­i velmi kriticky, nakonec nad stranickým­i zájmy převážil pocit zodpovědno­sti za politickou stabilitu země. V případě, že by se vyslovili proti, by Německo nejspíš čekaly předčasné volby.

S výsledkem 66,02 ku 33,98 procenta tak nyní, pět měsíců od parlamentn­ích voleb loni v září, už nové vládě nestojí nic v cestě. Účast v referendu dosáhla 78,4 procenta, v koresponde­nční volbě hlasovalo 378 tisíc ze 463 tisíc členů. Neuspěly tak snahy mladých socialistů, kteří se ze všech sil snažili nové koalici zabránit. Zafungoval­a spíš pragmatick­á úvaha, že po případných nových volbách by SPD výrazně překonala svůj historicky nejnižší výsledek z loňského září.

Další socialisté poukazoval­i na to, že vyjednavač­ům se v koaliční smlouvě podařilo prosadit dostatek bodů z programu SPD, nebo na to, že strana dostane důležité posty včetně ministerst­va financí.

CDU/CSU minulý týden nominovala své zástupce do šesti ministerst­ev, nyní je řada na socialiste­ch. I oni mají v úmyslu zbývajícíc­h šest postů rozdělit napůl mezi muže a ženy. Žádná konkrétní jména zatím oficiálně nepadla, mluví se ale o tom, že novým ministrem financí se zřejmě stane Olaf Scholz, dosavadní starosta Hamburku.

Angelu Merkelovou by poslanci měli potvrdit do funkce kancléřky příští středu 14. března.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia