MF DNES

Švédům dělá problém placení bez peněz

-

Cedulky s nápisem „nepřijímám­e hotovost“se stále častěji objevují v obchodech a restaurací­ch po celém Švédsku. Lidé tam dávají přednost digitálním a mobilním platbám. Tempo, jakým se hotovost vytrácí, však vyvolává obavy u úřadů, píše agentura Bloomberg. Švédsko je obecně považováno za zemi, kde se hotovost nejméně používá. Většina místních bankovních poboček přestala zpracováva­t hotovost, mnoho obchodů, muzeí a restaurací nyní přijímá pouze platby mobilní nebo kartou. Má to však i své nevýhody, protože mnoho lidí, zvláště starších, nemá napojení na digitální společnost.

Loni se částka hotovosti v oběhu ve Švédsku snížila na nejnižší úroveň od roku 1990. Je také více než 40 procent pod svým vrcholem z roku 2007. Pokles hotovosti v oběhu v letech 2016 a 2017 byl rekordní. Průzkum výzkumné společnost­i Insight Intelligen­ce zveřejněný minulý měsíc zjistil, že jen 25 procent Švédů platilo loni v hotovosti nejméně jednou týdně. Ještě před čtyřmi lety to bylo 63 procent. Až 36 procent přitom nikdy hotovost nepoužilo nebo s ní platí maximálně dvakrát ročně.

Centrální banka nyní zvažuje, zda by nebylo potřeba zavést oficiální formu digitální měny nazvané e-koruna. Myšlenka spočívá v tom, že e-koruna by fungovala jako doplněk hotovosti. Konečný návrh by měl padnout nejdříve koncem příštího roku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia