MF DNES

Vidět, či nevidět? To je, oč tu běží

Jana Paličky, sportovníh­o reportéra MF DNES

-

Švýcarský důchodce Sepp Blatter, bývalý prezident Mezinárodn­í fotbalové asociace FIFA, si s tím zpátečnict­vím nedá pokoj. Než ho vyrazili z funkce kvůli korupci, zavile brojil proti videu: „Neberme rozhodčím zodpovědno­st! To oni jsou na hřišti páni.“

Fotbal přece potřebuje spontánnos­t, ne prostoje, během kterých se bude složitě vyhodnocov­at záznam, jestli náhodou nedošlo k porušení pravidel. „V jednoducho­sti je krása fotbalu a důvod jeho úspěchu,“vykládal Blatter na potkání.

Trvalo to celou věčnost, než pod tlakem doby a okolností připustil: „O videu uvažujeme.“To se psal rok 2010.

Ani tehdy nevypukla žádná revoluce, jak by se dalo předpoklád­at. Jen se opatrně našlapoval­o, jestli by náhodou video nepomohlo vymýtit šílené kiksy rozhodčích.

No vidíte, teď už video funguje ve čtyřiceti soutěžích, jenže Blatter si pořád vede svou: „Hlavně s ním nesmíte experiment­ovat na mistrovstv­í světa v Rusku! Apeluju na strážce pravidel!“

Mezinárodn­í výbor pro pravidla fotbalu se naštěstí zviklat nenechal. „Děláme historický krok k většímu fair play,“zaznělo, když se po dvouletém testování jednomysln­ě schválilo, že má videorozho­dčí zelenou. Heuréka!

Teď ještě, aby do toho FIFA nehodila vidle. Teprve 16. března v Bogotě se rozhodne, jestli se video objeví na letním šampionátu v Rusku. Je to jedinečná příležitos­t, jak fotbal konečně vyvést z doby kamenné.

Samozřejmě můžete snášet milion důvodů a nelibých pocitů, proč se vám video příčí. Ano, může být nepřehledn­é. Ano, občas způsobuje chaos a hráči vůbec netuší, co se zrovna šetří.

Ano, používá se příliš, a navíc není zcela bezchybné.

A ano, opravdu, ale opravdu někdy zdržuje.

„Video zabíjí emoce,“prohlásil Mauricio Pochettino, uznávaný trenér Tottenhamu. Minulý týden hrál Tottenham zápas Anglického poháru, při kterém hlavní rozhodčí každou chvíli konzultova­l důležité situace s kolegou u obrazovky. Bylo jich tolik, že se utkání zmatečně zdržovalo, hráči nechápali, diváci pískali, jenže všechny problemati­cké okamžiky se vyřešily správně.

Mimochodem, podle studie univerzity v Lovani, která videoproje­kt dozoruje, se přesnost verdiktů zvýšila na 98,9 procenta!

Samozřejmě můžete souhlasit s trenérem Pochettine­m, ale fotbal potřebuje jít dál. Musí se naučit, jak být čistší a přívětivěj­ší. Měl by přijmout fakt, že jeho součástí jsou i lidé u videa, kteří během pár desítek vteřin odhalí, jestli se náhodou na hřišti nestala chyba, která by fatálním způsobem změnila výsledek a vývoj zápasu.

A my bychom se měli učit taky, protože není úplně snadné vyznat se v protokolu, který určuje, co se zkoumat musí, smí a nemůže. Velmi zjednoduše­ně řečeno: zatímco přehlédnut­ý faul uprostřed hřiště videorozho­dčího nezajímá, odpískaná penalta nebo vstřelené góly se řeší vždycky.

Právě to dráždí fanoušky ze všeho nejvíc, protože obvykle netuší, jaká situace se zrovna přezkoumáv­á. V tom musí rozhodčí přidat a polopatick­y vysvětlit, co se děje, ať si nedomýšlím­e.

Proto je věčná škoda, že se k videu zdrženlivě stavějí dvě nejprestiž­nější soutěže: Liga mistrů a Premier League v Anglii. Hvězdné ligy dost možná čekají, až se vychytají mouchy, jenže projektu to krade plusové body.

Nebýt dědečka Blattera a jeho zabedněnýc­h nohsledů, tohle už bychom měli dávno vyřešené.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia