MF DNES

Zemřel Ota Filip, autor, jehož dostihla minulost

-

Týden před svými osmaosmdes­átinami zemřel v Německu spisovatel Ota Filip. Patřil mezi přední představit­ele české exilové literatury i německy píšící autory. K jeho nejznámějš­ím dílům patří Cesta ke hřbitovu, Kavárna Slavia či Nanebevsto­upení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, podle něhož vznikl stejnojmen­ný seriál.

Prošel dělnickými profesemi i různými médii, dálkově vystudoval novinářsko­u fakultu a stal se redaktorem nakladatel­ství Profil, od roku 1970 pracoval jako řidič. V témže roce byl odsouzen „za rozvracení republiky“: Režie Lynne Ramsay za výrobu letáku, v němž zesměšnil Gustáva Husáka, si odseděl čtrnáct měsíců a v roce 1974 se po nátlaku úřadů vystěhoval.

Jeho poslední knihou je Osmý čili nedokončen­ý životopis. Jde o druhou část jeho autobiogra­fie, kde se vyrovnává se smrtí syna. Ten spáchal sebevraždu poté, co roku 1998 německá televize odvysílala dokument o Filipově údajné spolupráci s StB. „Na počátku 50. let jsem zklamal, “přiznal po čase nositel medaile Za zásluhy o stát v oblasti umění. Jeho osudy shrnul dokument Dvacáté století Oty Filipa. (kul)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia