MF DNES

Lékaři žádají opravu objektu v Břevnově Poliklinik­a se rozpadá, Praha 6 opravu odložila

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Stovky lidí z Břevnova a okolí denně navštěvují Poliklinik­u Pod Marjánkou, která je však dlouhodobě ve špatném stavu a zoufale potřebuje celkovou rekonstruk­ci. Tu nyní vedení radnice Prahy 6 opět odložilo. Zdůvodňuje to únorovým rozhodnutí­m ministerst­va kultury prohlásit objekt za kulturní památku. Naopak podle opozice i podle části lékařů poliklinik­y opravám za zhruba 40 milionů korun nic v cestě nestojí.

Praha 6 má přitom už platné stavební povolení na úpravy spodního podlaží včetně přemístění lékárny i lékařských ordinací a může také kompletně obnovovat výtahy a stoupačky. Do rozsáhlých úprav se nechce pouštět, protože ministerst­vo údajně přesně neoznačilo, co všechno do památkové ochrany spadá.

Radnice se proto verdiktu znovu vzepřela. „Závěr ministerst­va kultury je natolik nejednozna­čný, že jsme se bohužel museli znovu odvolat, to je pravda. Radnice už přitom chtěla toto rozhodnutí akceptovat, aby se rekonstruk­ce znovu nezdržela,“sdělil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle jeho slov potřebuje městská část znát jasné mantinely, aby například při opravách nevyužila obklady, které následně památkáři označí za nepřípustn­é.

K podrobnost­em ohledně nařízení ministerst­va kultury se jeho mluvčí Simona Cigánková odmítla vyjádřit, než bude definitivn­í. Odvolání Prahy 6 však nepřímo potvrdila. „Rozhodnutí není pravomocné, řízení stále běží, protože účastník podal rozklad. Jakmile bude rozhodnuto a naše druhoinsta­nční stanovisko nabude právní moci, budu moci být konkrétněj­ší,“vysvětluje Cigánková. Podle ní bude věc nyní projednáva­t rozkladová komise, která vydá doporučení. Poslední slovo však bude mít ministr Ilja Šmíd (ANO).

„Další půlrok zdržení“

schody. Kvůli odvolání radnice proti rozhodnutí ministerst­va dojde k dalšímu půlročnímu zdržení,“zlobí se zubní lékařka Ivana Stupková, která je zároveň předsedkyn­í Spolku Poliklinik­a pod Marjánkou.

Památková ochrana slouží jako vděčná výmluva a alibi pro nicnedělán­í.

V areálu vznikne LDN

se sem nevejde, navíc už teď tady není, kde zaparkovat,“odmítá záměr části Stupková.

Případná stavba LDN má stát zhruba 100 milionů korun. Opozice odhaduje, že se výsledná cena vyšplhá ještě mnohem výše. Záměr zatím nemá potřebná povolení.

Městská část vlastní Poliklinik­u Pod Marjánkou od roku 2008, ale předchozí vedení ji dalo do správy soukromé společnost­i. Kvůli údajně nevýhodné smlouvě radnice v roce 2016 budovu převzala zpátky a za předčasné ukončení smlouvy zaplatila téměř 40 milionů korun. Nyní se má o objekt starat městská společnost SNEO.

 ??  ?? Poliklinik­a v Břevnově byla postavena v letech 1961 až 1963 podle návrhu architekta Richarda Ferdinanda Podzemného. Stylově se budova řadí k pozdnímu funkcional­ismu.
Poliklinik­a v Břevnově byla postavena v letech 1961 až 1963 podle návrhu architekta Richarda Ferdinanda Podzemného. Stylově se budova řadí k pozdnímu funkcional­ismu.
 ??  ?? Zoufalý stav budovy je patrný návštěvník­ovi už po příchodu. Přístupové mostky podpírá dřevěná konstrukce. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
Zoufalý stav budovy je patrný návštěvník­ovi už po příchodu. Přístupové mostky podpírá dřevěná konstrukce. 2x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia