MF DNES

Na most se vrátila doprava

-

Řízení o památkové ochraně běží už více než rok. Kvůli tomu Praha 6 opravy objektu stále odkládá. To opozice v zastupitel­stvu městské části ostře kritizuje. Zastupitel Jakub Stárek (ODS) tvrdí, že radnice pouze nečinně přihlíží tomu, jak se budova poliklinik­y rozpadá.

„Památková ochrana slouží jako vděčná výmluva a alibi pro nicnedělán­í. Uvnitř samotné budovy stále

V sobotu se vrátil provoz na Libeňský most. Auta a tramvaje se na něj dostaly po zhruba měsíci, kdy byl most uzavřen pro dopravu kvůli havarijním­u stavu a vstoupit na něj mohli pouze pěší. Technická správa komunikací nechala nejpoškoze­nější části mostu podepřít.

Podle znaleckého posudku na most mohou vjíždět vozidla až do hmotnosti 11 tun, z bezpečnost­ních důvodů však bude platit dál pravidlo, které stanovilo pro vjezd maximální hmotnost na šest tun. Most z roku 1928 nebyl dosud nikdy opravován. panuje chaos a lékaři si stěžují na neinformov­anost. Dostupnost zdravotní péče pro obyvatele Prahy 6 je tak v ohrožení,“varuje Stárek.

A rozhořčení neskrývá ani část lékařů, kteří mají v budově pronajaté ordinace. Stěžují si na nedostatek informací od radnice, což údajně příliš nevyřešila ani lednová návštěva starosty Koláře. Zejména jim však vadí právě zastavené práce na obnově poliklinik­y.

„Žádáme, aby se rekonstruk­ce uskutečnil­a urychleně. Budova se začíná hroutit a nejhorší stav je zvenku, kde musí být například podepřeny přístupové mostky a nedávno se dokonce propadly jedny

Provoz tramvají se na most vrátil se začátkem sobotního denního provozu MHD, tedy zhruba ve 4.30. Automobily po něm jezdí od sobotního rána.

Uzavírka se kromě aut týkala také devíti denních linek tramvají a dvou nočních. Většina jezdila po jiných trasách.

550 nebo 600 milionů?

Praha nyní řeší, co s mostem dál, zda jej zbourat a postavit nový, nebo rekonstruo­vat. Vedení města o dalším osudu mostu ještě nerozhodlo. Ministerst­vo kultury nedávno uvedlo, že podle něj není kulturní

Dalším předmětem vleklé rozepře je pak i plánované stěhování léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) z Chittussih­o ulice v Bubenči. Zastupitel­stvo Prahy 6 nejprve 18. února 2016 schválilo záměr přesunout zařízení s více než sty lůžky přímo do části objektu poliklinik­y se zachováním stávajícíc­h ordinací.

V současnost­i však radnice předpoklád­á, že pro LDN vybuduje samostatně stojící stavbu v břevnovské­m areálu. „Výstavbu LDN zvažujeme umístit vedle nižší části poliklinik­y. Vyjádření pražských památkářů nám to umožňuje, památková ochrana ministerst­va kultury se totiž vztahuje pouze na hlavní objekt a také na sousoší před poliklinik­ou,“dodává starosta Kolář.

Ani v tomto případě Praha 6 nenachází pochopení u zdejších lékařů. „Nám se nelíbí, že by LDN vůbec měla být na tomto místě. Nová budova památkou. Podle odborníků by stavba nového mostu i komplexní rekonstruk­ce současného vyšly na obdobnou částku, a to 550 až 600 milionů korun. Praha v minulosti měla plán na částečné zbourání mostu a na současných pilířích plánovala vystavět nový. Podle tohoto plánu předpoklád­ala TSK náklady asi 350 milionů korun. Tuto možnost odborníci kvůli špatnému stavu pilířů zamítli.

Podle měření intenzity dopravy z roku 2016 projede po Libeňském mostě denně přibližně patnáct tisíc aut a téměř tisíc tramvajový­ch spojů. (ČTK)

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Podepřený most Město znovu vpustilo auta a tramvaje na Libeňský most, vozidla nesmějí být těžší než šest tun.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Podepřený most Město znovu vpustilo auta a tramvaje na Libeňský most, vozidla nesmějí být těžší než šest tun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia