MF DNES

Fakta Tomáš Sedláček

-

„Obžalovaní jsou vinni, že jako důstojníci českoslove­nské armády působili v organizaci, která připravova­la protistátn­í spiknutí,“četl v sobotu ze závěrečné řeči soudce v černém taláru a jeho slova se rozléhala velkou porotní síní Vrchního soudu v Praze na Pankráci. Několik stovek přihlížejí­cích nakonec slyšelo tvrdý rozsudek, kterým byli Tomáš Sedláček a Josef Kučera odsouzeni za svoje údajné provinění na doživotí. Jejich tři kolegové dostali mnohaleté tresty.

Stejný verdikt na stejném místě padl už v červnu 1952 v rámci politickéh­o procesu nazvaného „Kučera a spol.“. V sobotu šlo naštěstí pouze o rekonstruk­ci.

Rolí více či méně statečných obžalovaný­ch, chladného soudce a krvelačnýc­h prokurátor­ů se za pomoci dochovanýc­h záznamů chopili studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Přihlížejí­cím divákům tak přiblížili mrazivou atmosféru zinscenova­ných procesů komunistic­ké totality padesátých let.

Smyslem rekonstruk­ce nebylo jen připomenou­t jednu z temných kapitol českých dějin, ale také vzdát hold válečnému hrdinovi Tomáši Sedláčkovi, který by se letos v lednu dožil sta let. „Je to pocta jednomu z hrdinů naší novodobé historie. Zároveň chceme vyzdvihnou­t nesmírnou vnitřní sílu politickýc­h vězňů v boji dobra se zlem,“okomentova­l důvody vzniku nevšedního představen­í jeho režisér a autor scénáře Jan Řeřicha. Ten je se svou manželkou Danielou dlouholetý­m organizáto­rem festivalu Mene Tekel, jehož cílem je připomínat hrůzy totality a posilovat paměť národa. A právě pod křídly této akce se pankrácká rekonstruk­ce procesu uskutečnil­a.

Z doživotí trest smrti

Přepis jednání ze soudní síně studenti obohatili autentický­mi vzpomínkam­i Tomáše Sedláčka z knihy Vydržet! sepsané historikem Jiřím Plachým.

V nich Sedláček popsal své pocity po zatčení, během brutálních výslechů, přelíčení, rozsudku a přiblížil i těžké podmínky v obávaných věznicích Valdice, Mírov, Leopoldov nebo Bytíz. „Přišlo mi to tak naprosto absurdní, že jsem skoro nic nedělal, a najednou dostanu doživotí, až k smíchu. Až pak jsem si dodatečně uvědomil, že od doživotí ke špagátu je kousek,“vzpomínal Sedláček v pamětech.

Přestože byl odsouzen na doživotí, od svého zatčení prožil za mřížemi „pouze“devět let. V roce 1960 byl propuštěn po amnestii. Pryč však byl nejen jeho majetek, ale i vojenská kariéra. Pracoval jako stavební dělník a později jako projektant-asistent.

I tak dopadl výrazně lépe než spoluodsou­zený Josef Kučera. V jeho případě se prokurátor odvolal, protože rozsudek se mu zdál příliš mírný. Přestože se Kučera ničeho nedopustil, ● Narodil se v roce ve Vídni. Dětství prožil v ● Vystudoval

v Hranicích na Moravě. ● V roce sloužil v hodnosti poručíka v hradecké posádce. ● V roce se dostal do

později se přesunul do ● V roce zamířil na východní frontu. Bojoval na i při Slovenském národním povstání. ● Od roku učil na Vojenské akademii v Praze. ● Dne 21. února byl zatčen. ● Po podpisu vynuceném mučením byl v roce byl odsouzen za údajnou a špionáž. ● Propuštěn byl 11. května ● V roce 1999 byl povýšen do hodnosti generálpor­učíka. ● 14. listopadu 2008 byl jmenován armádním generálem. ● Zemřel 27. srpna 2012.

 ??  ?? Rekonstruk­ce V politickém procesu „Kučera a spol.“bylo odsouzeno pět důstojníků českoslove­nské armády.
Rekonstruk­ce V politickém procesu „Kučera a spol.“bylo odsouzeno pět důstojníků českoslove­nské armády.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia