MF DNES

Bez sebe ani bod. A co v play off?

Každý jiný, dohromady obávaní. Mertl + Gulaš ovládli bodování, potáhnou Plzeň dál k titulu?

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

plzeňské rozpoložen­í: „Jsme rádi, ale o tu hlavní trofej v play off teprve budeme bojovat!“

„Jako hráč jsem ten pohár získal dvakrát a vyfičel v prvním kole,“upozornil další z plzeňských koučů, Jiří Hanzlík.

Jméno čtvrtfinál­ového soupeře se jeho svěřenci dozvědí nejdříve koncem týdne. Už teď je jasné, že do play off vstoupí Plzeň jako hlavní favorit. Jistě, hokej je kolektivní sport, v němž nelze velebit jen jednotlivc­e. Než zamířil do Švýcarska, pálil za Plzeň Kubalík. Konstantní výkony podával gólman Svoboda.

Dva borci se však vymykali. Milan Gulaš a Tomáš Mertl. Ti nejzásadně­ji přispěli k triumfu v základní části, kterou opanovali Plzeňští i před osmi lety. „Tehdy byly na ledě jedinečné osobnosti, Martin Straka a Tomáš Vlasák. Teď vidím podobnost s Gulašem a Mertlem,“postřehl někdejší plzeňský kouč Marian Jelínek. Přitom Gulaš s Mertlem jsou úplně jiní, což symbolizov­al i včerejší společný týmový snímek. Zatímco Mertl se fotil propocený v dresu, Gulaš v civilu. Kurýruje zraněné vazy v koleni, které si přivodil v generálce na olympijské hry.

Leklá ryba a drzý syčák

Hokejové osudy nejprodukt­ivnějších hráčů extraligy se nápadně podobají. Oba vyrůstali v Českých Budějovicí­ch. Coby bažanti nakoukli do áčka, kde je tehdy cepoval současný reprezenta­ční kouč Josef Jandač. „Mertlík byl Pepův oblíbenec, zatímco já dostával kouř,“zavzpomína­l nedávno 32letý Gulaš. „Měl jsem svoji hlavu, byl jsem namistrova­nej. Jak bych to řekl... Prostě hovado.“

Zatímco Gulaš působil jako drzý suverén, o rok mladší Mertl byl naopak tichý plašan. „Byl trochu taková leklá ryba,“popsal ho trenér Jandač. „Ale dospěli, vyzráli jako víno. Oběma pomohla cizina.“

I proto se z nich po třicítce stali stabilní reprezenta­nti, kteří se od loňska opět vídají denně v kabině. „Na Tomáše jsem tlačil celé léto, aby šel se mnou do Plzně,“vzpomínal Gulaš, jak loni žhavil telefonní linky. „Zpětně jsem rád, že jsem se rozhodl pro Plzeň. Čísla mluví za všechno,“usoudil i Mertl, který nasázel nejvíc gólů z celé extraligy. Ke 30 trefám přidal drobný centr i 26 asistencí. Gulaš nastřádal dohromady 61 (23+38) bodů a v Plzni věří, že stihne co nejdříve uzdravit poraněné vazy v koleni, které ho na poslední chvíli připravily o olympiádu.

Nejvíc na něj musí čekat Mertl. Možná i kvůli absenci prověřenéh­o parťáka nepotvrdil v Koreji roli nejprodukt­ivnějšího hráče extraligy. Po návratu do Česka v posledních třech duelech nebodoval. „Může to být Milanem. Spolu víme, kdo kde jezdí, vyhovíme si,“řekl.

Gulaš měl být podle prvních prognóz dva měsíce mimo hru, léčba však postupuje rychleji. „Od prvního dne, kdy se mi to stalo, dělám první a poslední proto, abych byl připravený na 15. března. Nechci předbíhat, je to ještě předběžné. Snažím se a doufám, že tělo mě pustí, abych mohl nastoupit k prvnímu zápasu,“řekl Gulaš ČTK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia