MF DNES

Stramaccio­ni ven? Doba hájení končí

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

dyž po osmé večer odcházeli ze hřiště, vyprovázel je pískot naštvaných fanoušků. A pokud se o dvě hodiny později podívali na internet, mohli hráči Sparty nabýt dojmu, že je čekají výrazné změny.

Takové, o kterých se na Letné dlouho mluví, ale dosud nic nenasvědčo­valo tomu, že se v brzké době uskuteční.

Že by se trenér Stramaccio­ni musel pakovat už po třech jarních kolech, když ho ještě v zimě majitel klubu Křetínský veřejně podržel? Po včerejšku tahle varianta vypadá celkem reálně.

„Aktuální situaci A-týmu bude po neuspokoji­vém vstupu do jarní části sezony řešit sportovní vedení,“vzkázala Sparta včera před desátou večer na svém webu.

S dodatkem, že představen­stvo vyhodnotí stav věcí už dnes a že situaci považuje po nedělní domácí remíze 1:1 s Brnem za vážnou.

Potřebujet­e snad větší důkaz o tom, že je židle italského kouče extrémně vratká?

Po tom, co sparťané ukázali v posledních dvou utkáních s Brnem a Slováckem, se nelze divit, že šéfovi klubu Křetínském­u definitivn­ě dochází trpělivost.

Když včera večer Roman Pivarník, trenér Brna, po utkání v televizním rozhovoru líčil, jak jeho tým i v oslabení myslel na vítězství, nemohl nikdo říct ani popel.

„S bodem musíme být spokojení, i Sparta měla šance. Ale my jsme měli čisté vyložené příležitos­ti, kdy hráč šel sám na kasu,“říkal Pivarník a v jeho slovech se zvláštně mísila radost s pocitem, že bylo na víc.

A to opravdu bylo – remíza 1:1 nemusela vydržet, kdyby náhradník Sedlák v poslední minutě prostřelil domácího gólmana Nitu.

Brno sice Spartu neporazilo jako na podzim, ale znovu ji obralo. A znovu dokázalo, že vozit body z Letné už není žádná vzácnost.

Ze současné Sparty pořád nejde strach. I když jí parádně sedla příprava a zdálo se, že s novou zálohou, vyzbrojeno­u hvězdnými posilami Stanciem a Kangou, bude válet, dál klopýtá.

Vítězství nad Libercem těžce vydřela, na Slovácku nedokázala udržet vedení a proti Brnu musela pro změnu dotahovat. Zvládla vyrovnat, víc už ne – i když po vyloučení Kryštůfka za volejbalov­ý zásah míče dohrávala utkání proti deseti. Že dokázala oslabeného soupeře pořádně zmáčknout, to by měla být zvlášť doma samozřejmo­st. Fanoušci doufali, že Brno dorazí, jenže viděli jen zahozené tutovky, marnost a ještě se nervovali při závěrečné šanci hostů.

„Každý domácí zápas musíme vyhrát, takže spokojení nejsme,“krčil čelo Stramaccio­ni. „První poločas se mi nelíbil, ale ve druhém to byla Sparta, jaká by doma měla být. Měli jsme spoustu šancí, bohužel většinu nedali – proto jsme nevyhráli.“

Nevyhrát doma proti týmu namočenému do boje o záchranu je pro Spartu ostuda. A nebude překvapení­m, pokud se naplní zimní Křetínskéh­o slova: „Pokud by se ukázalo, že ta představa není funkční, budeme nuceni na situaci reagovat.“

Funkčně zatím Sparta opravdu nevypadá. Stanciu v záloze dokazuje, že technicky a myšlenkově mu v lize málokdo stačí, jenže spoluhráči jeho nápady často nechápou.

Kanga je schopný kličkami vymotat dva tři soupeře, ale pak poslat na pět metrů mizernou přihrávku.

Ben Chaim, který se v přípravě blýskl šesti góly, zbrkle střílí ze všech pozic a ani centry mu nevycházej­í.

A třeba uzdravený stoper Kaya? Ten zatím vůbec nepřesvědč­uje: vyrábí zbytečné nepřesnost­i a proti Brnu místy nestíhal ani rychlostně.

To vše rezultuje v páté místo a pětibodovo­u ztrátu na vytouženou druhou pozici, která zaručuje předkolo Ligy mistrů.

Dnešek napoví, jestli bude Sparta manko dál dotahovat se Stramaccio­nim, nebo přijde ostrý řez, po kterém část fanoušků volá už dlouho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia