MF DNES

V hlavní roli rozhodčí: Bacha na Birmingham!

- — David Mrzena

Přihnali se do cíle, vítězně zvedali ruce. Jeden slavil (povinný) postup do semifinále, druhý zase titul halového mistra světa. Příběhy obou atletů pojí totožný závod, kulisy, ale i nekompromi­sní verdikt jury: „Diskvalifi­kováni kvůli vyšlápnutí z dráhy.“A vlna euforie je rázem fuč.

O kom že je vlastně řeč? Především o čtvrtkařsk­ých závodech uplynulého světového šampionátu v hale. A také o dvou rezonující­ch příbězích.

Grenaďan Bralon Taplin, lídr světových tabulek i hlavní favorit na zlato, končí už v úvodním rozběhu. Společně s ním pravidlo porušili i další souputníci. Ještě nikdy rozhodčí na vrcholné akci nevylučova­li všechny účastníky jednoho rozběhu. V Birmingham­u poprvé.

A nyní druhý příklad, ten dojemnější. Španěl Óscar Husillos na modrém oválu mocně slaví s národní vlajkou. Vždyť právě jako vůbec první Evropan běžel v hale pod 45 sekund, ve 24letech „získal“první velkou medaili. Za deset minut už bylo vše jinak. Nejvyšší stupínek musel uvolnit Pavlu Maslákovi.

Na obří LED obrazovce už zase svítila zkratka DQ, tedy diskvalifi­kován. Během celého šampionátu se k takovému rozhodnutí opovážila jury více než ve 22 případech.

„Snaží se být důležití,“pronesl Maslák k nezvykle vysokému číslu vyloučení.

Pravda je, že atleti jsou zvyklí na odlišný metr posuzování. Drobné prohřešky na dráze často rozhodčí jinde na planetě přehlížejí. Jenže v Birmingham­u zůstávají velmi bystří. Už několik let.

Halový světový šampionát se v srdci Anglie konal poprvé v roce 2003. A i tehdy se rozhodčí činili. Na dlouhém seznamu vyřazených upozorní především semifinálo­vý konec tehdejšího obhájce titulu v běhu na 200 metrů Shawna Crawforda.

„Všiml jsem si, že tu mají delší zatáčky,“laboruje Maslák.

Čtyřstovka v hale zůstává specificko­u disciplíno­u. Při náběhu do druhého kola atleti sbíhají k mantinelu, v zatáčce ale nesmí vyšlápnout do vedlejší dráhy. Toto území rozhodčí ohraničují kužely. Oproti kláním pod širým nebem obrovský rozdíl!

„Potom to pošlete k mantinelu dřív, než byste měl,“říká Maslák, jemuž se podobné přešlapy naštěstí vyhýbají. Nabízí se tedy rada: Atleti, pozor na Birmingham! Brazilský fotbalista Neymar má za sebou operaci zraněné nohy, která byla podle zástupců svazu úspěšná. Přesnější informace o tom, jak dlouho se bude hvězdný útočník Paris St. Germain zotavovat, však neuvedli. Podle odhadů čeká Neymara až tříměsíční pauza a hrozí, že se nestihne dokonale připravit na letní mistrovstv­í světa v Rusku. Zákrok, kterému se nejdražší hráč historie podrobil v nemocnici v Belo Horizonte, si vyžádala vlasová zlomenina nártní kůstky a vymknutý kotník pravé nohy. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia