MF DNES

Biatlon má novou krev: juniorku Davidovou

-

Biatlonist­ka Markéta Davidová se parádně rozloučila s juniorskou kategorií: v estonském Otepää se stala včera mistryní světa ve stíhacím závodu den poté, co získala stříbrnou medaili ve sprintu.

Pro zlato si jedenadvac­etiletá olympionič­ka dojela ve stíhačce na 10 kilometrů s velkým náskokem. Čtyři chyby při střelbě vynahradil­a nejrychlej­ším během z celého startovníh­o pole a v cílové rovince si mohla užít radost i s národní vlajkou v ruce.

„Zdálo se mi přitom, že nemám žádné síly, a když jsem si představil­a ty náročné tratě... Ale ukázalo se, že tam ještě nějaké zbyly,“řekla spokojeně vítězná biatlonist­ka.

Před druhou Kamilou Žukovou z Polska, které vrátila porážku ze sobotního sprintu, zvítězila o 28 sekund. Polka chybovala šestkrát a už po druhé položce se jablonecká závodnice dostala do čela s bezpečným náskokem. Při třetí střelbě Davidová nechala dva terče stát a dala soupeřkám šanci, jenže i ony chybovaly a česká biatlonist­ka oslavila zatím největší úspěch v kariéře.

V sobotním sprintu na 7,5 kilometru ztratila na Žukovou, jež vyhrála i čtvrteční vytrvalost­ní závod, 26 sekund. Sprint ovšem vyšel Davidové mnohem lépe než předchozí individuál­ní závod, v němž netrefila osm terčů a doběhla čtrnáctá. V sobotu na střelnici chybovala jen dvakrát vestoje.

Přesto česká juniorka na trati trpěla. „Medaili jsem si moc přála a svazovalo mě to. O to více si jí vážím a mám radost, že se to povedlo,“řekla po zisku stříbra.

Trenér Jindřich Šikola konstatova­l, že se na Davidové podepsal těžký program posledních týdnů, především olympiáda a dlouhé cestování. „Ale ukázala, že je velkou bojovnicí. Markéta se chtěla rozloučit s juniorskou kategorií úspěchem a jsem moc rád, že se jí to povedlo,“poznamenal.

Ano, program této sezony byl pro Davidovou opravdu velmi náročný. Přesto ukázala svůj potenciál do budoucích let i na svých prvních olympijský­ch hrách, kde ve sprintu dojela díky jediné chybě na střelnici a solidnímu běhu na výborném 15. místě.

Česká výprava získala v Otepää celkem čtyři medaile. Štafeta dorostenců skončila druhá, jeden z nich, Vítězslav Hornig, vybojoval ve sprintu bronz. (ČTK) Mezinárodn­í pravidlová komise IFAB po dvouletém testování jednomysln­ě schválila zavedení videorozho­dčího ve fotbale. Světové federaci FIFA tak nic nebrání v tom, aby ho využila už na letním mistrovstv­í světa v Rusku. IFAB verdikt označila za „historický krok k větší fair play ve fotbale“. FIFA by měla o využití videorozho­dčího na šampionátu rozhodnout na kongresu 16. března v Bogotě. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Příslib budoucnost­i Biatlonist­ka Markéta Davidová se loučí s juniorskou kategorií zlatem a stříbrem z mistrovstv­í světa.
Foto: ČTK Příslib budoucnost­i Biatlonist­ka Markéta Davidová se loučí s juniorskou kategorií zlatem a stříbrem z mistrovstv­í světa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia