MF DNES

Bezva holky na snowboardu

-

a zjistili, že je po smrti. Na odpolední zápas s Udine samozřejmě nikdo neměl myšlenky, italský svaz utkání okamžitě odložil. A nakonec se rozhodl na žádost klubů odložit i zbylých šest utkání probíhajíc­ího kola – snad v každém týmu se našel někdo, koho Astoriho smrt bolestně zasáhla.

Všude byl oblíbený, protože platil za rovného a férového chlapa. Milovali ho hlavně fanoušci v sardinském Cagliari, kde odkopal 174 zápasů. Ve skromném klubu byl šťastný, takže před šesti lety v klidu smetl ze stolu i štědrou nabídku ze Spartaku Moskva.

Zajímal se o něj i Manchester United, on místo toho odešel před čtyřmi lety do AS Řím a pak do Fiorentiny, kde brzy dostal kapitánsko­u pásku. Stihl čtrnáct zápasů za reprezenta­ci a jeden gól, víc už nepřidá.

Proč? Jak je možné, že profesioná­l, kterého denně podrobně sledují lékařské týmy, zemře na selhání srdce? To je skutečná záhada. Astori dosud žádné vážnější problémy neměl, téměř nevynechal zápas, zranění se mu vyhýbala. A navíc – zrovna v Itálii se na odhalování vrozených srdečních vad hodně dbá.

„Máme velmi přísná pravidla a testy, než dotyčný dostane povolení věnovat se sportu na profesioná­lní úrovni,“líčil třeba Alfonso De Nicola, lékař z Neapole. „Prevencí náhlé smrti se zabýváme víc než kterákoliv jiná země.“

Skutečně: italské zákony přímo stanoví, že každý hráč musí podstoupit řadu vyšetření včetně EKG a zátěžového testu.

Ani to ale nezabránil­o neštěstí, které zdrtilo Fiorentinu i celou Itálii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia