MF DNES

JÁHLOVÝ SE ŠVESTKAMI

-

PŘÍPRAVA 60 MINUT PEČENÍ 40 MINUT PORCE PRO 4–6 OSOB

velkých sušených švestek nebo velký švestkový kompot   jáhel l mléka sůl lžíce přírodního cukru lžíce másla +     na vymazání vejce lžičky nastrouhan­é citronové kůry  

1. Sušené švestky zalijeme vroucí vodou a necháme je odstát. Pokud použijeme kompot, slijeme jej a necháme švestky okapat na sítu. Proprané jáhly několikrát spaříme vroucí vodou. Vsypeme je do hrnce s osoleným mlékem a přivedeme k varu, během vaření je mícháme. Když jsou skoro měkké, přidáme 2 lžíce cukru, dovaříme doměkka a odložíme zchladnout. Během chladnutí občas promícháme. V misce utřeme máslo s oběma cukry a žloutky, přidáme citronovou kůru. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh. 2. Troubu předehřeje­me na 180 °C, zapékací formu vymažeme máslem. Do jáhel vmícháme žloutky s cukrem a máslem, zapracujem­e sníh, rovnoměrně rozprostře­me do formy, poklademe švestkami, které zlehka zatlačíme do jáhel, a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, trvá to asi 40 minut.

NÁŠ TIP:

Do jáhlové hmoty můžete vmíchat půlku vaničkovéh­o tvarohu, švestky můžete nahradit meruňkami nebo na polovinu jáhlové hmoty nastrouhat dvě sladší jablka a jednu hrušku ochucenou skořicovým cukrem a zakrýt zbylou jáhlovou hmotou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia