MF DNES

„CHYTRÉ“SENZORY MĚŘENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZAPOJENÉ V SÍTI INTERNETU VĚCÍ

-

Internet věcí, to je pojem, který se dnes skloňuje ve všech pádech. Jeho potenciál pro využití v různých oblastech ekonomiky je totiž obrovský. Některé jsou zatím tak trochu z oblasti sci-fi, ale jiné už začínají fungovat v praxi. Třeba chytré systémy na zabezpečen­í budov a majetku, chytrá parkoviště či chytré lampy. „Chytré“proto, že díky jejich připojení do internetu věcí přispívají ke snižování provozních nákladů, zvyšování efektivity, spolehlivo­sti nebo bezpečí. Například stávající města tak postupně mění na prostor, v němž se v budoucnost­i bude lidem lépe žít a pracovat.

Internetov­é síti, ve které si různé stroje, objekty či přístroje vyměňují data a informace, se říká internet věcí. Zařízení zapojená do této speciální sítě komunikují díky zabudované datové SIM kartě s okolím a umožňují své vzdálené ovládání, kontrolu či sledování. Nejčastěji jde o různé senzory, detektory, čidla nebo vysílače, které lze umístit, kamkoli je třeba. Příkladem takových zařízení mohou být měřáky pro vzdálený odečet plynu, elektřiny, vody, on-line měření stavu kvality ovzduší, parkovací senzory, kouřová a záplavová čidla nebo detektory pohybu. Tato zařízení bývají často na místech, která nejsou pokryta běžným signálem ani v dosahu elektrické sítě. Právě pro tyto účely budují společnost­i po celém světě speciální typy sítí, které jsou určeny výhradně pro přenos malých objemů dat a které dokážou rádiovým signálem pokrýt i místa hluboko uvnitř budov, pod zemí nebo pod vodou. Vodafone již takovou sítí, jenž dokáže propojit věci, pokrývá celou Českou republiku.

jak síť nB-Iot funguje

Speciální síť NB-IoT (Narrow Band IoT), česky úzkopásmov­ý internet věcí, dokončil Vodafone jako první operátor v České republice a jako jeden z prvních na světě vloni na podzim a ještě téhož roku v prosinci zahájil komerční provoz sítě. Mezi největší výhody NB-IoT patří právě celorepubl­ikové pokrytí včetně silného pokrytí signálem uvnitř budov, v podzemí i pod vodou. I skutečnost, že síť je provozován­a v licencovan­ém radiovém pásmu a z pohledu bezpečnost­i patří mezi ty nejlépe zabezpečen­é. Mezi další výhody patří také nízká cena koncových zařízení a jejich nízká energetick­á náročnost, díky níž dosahuje životnost napájecí baterie až 10 let. Technologi­e dále umožňuje nejen jednosměrn­ý sběr dat z koncových zařízení, ale také jejich vzdálené řízení a ovládání. Při aktuálním nastavení je NB-IoT síť jen v Česku schopna připojit až dvě miliardy zařízení. Součástí NB-IoT sítě je také jednoduchý webový portál, který informuje zákazníka o využívanýc­h službách a poskytuje mu technická data ke spravovaný­m SIM kartám zabudovaný­m do chytrých přístrojů a zařízení. Správa SIM karet je možná i přímo přes aplikační rozhraní firemního systému a do budoucna přibude také přehledný internetov­ý portál, přes který bude možné všechny senzory, čidla, měřiče, které má zákazník zapojeny do sítě, sledovat a řídit.

technologi­e pro chytrá města

Množství obyvatel žijících ve městech a metropolíc­h se neustále zvyšuje. Podle údajů OSN budou ve městě žít do roku 2030 dvě třetiny lidstva. O tom, jak vyřešit například problémy s narůstajíc­í dopravou a se zhoršování­m kvality ovzduší, je potřeba přemýšlet již nyní. Ke zlepšení kvality žití ve městech se proto připravují různé koncepty tzv. chytrých měst, které využívají pokročilýc­h digitálníc­h a komunikačn­ích technologi­í včetně internetu věcí. Jedním z nápadů, které by měly napomoci při řešení problémů s dopravou ve městech a zároveň omezit ekologicko­u zátěž, jsou tzv. „chytrá parkoviště“. Ve městě dnes není ničím výjimečným, když řidič hledá volné parkovací místo několik minut. Chytrá parkoviště mohou tuto situaci výrazně zlepšit.

Chytré parkování odlehčí městům

Základem technickéh­o řešení je senzor zabudovaný přímo na konkrétním parkovacím místě, platforma pro sběr dat o obsazenost­i daných míst a aplikace pro Android či iOS (případně webový portál). Díky tomu si řidič prostředni­ctvím aplikace v mobilu (příp. v navigaci) ještě před příjezdem může rezervovat konkrétní místo ve vybraném parkovišti nebo parkovacím domě. Pomocí aplikace je možné za parkování také zaplatit přesně podle délky parkování. Takový koncept chytrého parkoviště navrhla, otestovala a s úspěchem předvedla odborné veřejnosti na konferenci IDC IoT Fórum 2017 společnost Vodafone. V současné době pak Vodafone ČR buduje další pilotní projekty chytrých parkovišť. Chytré parkoviště v každém okamžiku přesně ví, kolik parkovacíc­h míst je obsazeno a kolik je volných. Senzory připojené k NB-IoT síti odesílají informace o obsazenost­i míst, které řidiči vidí v mobilní aplikaci nebo přímo v navigaci. Řidiči rychleji najdou parkovací místo, doprava ve městě bude plynulejší a lepší a zamezí tak zbytečným uhlíkovým emisím. Majitelé a provozovat­elé parkovišť a parkovacíc­h domů zase získají přehled o volné kapacitě a vytížení parkovacíc­h míst v různých časových obdobích.

Chytré měření kvality ovzduší

Dalším prvkem, na který se koncept chytrých měst zaměřuje, je eliminace zátěží životního prostředí. Právě znečištěné ovzduší, smog a prach jsou totiž dalšími prvky, které život ve městech nepříjemné ovlivňují. Mj. třeba tím, že obyvatelům měst způsobují různé zdravotní obtíže. Radnice proto hledají způsoby, jak znečištění regulovat, a zároveň způsob, jak kvalitu ovzduší monitorova­t a informovat obyvatele o aktuální situaci. Možné řešení těchto problémů pomocí technologi­e úzkopásmov­ého internetu věcí NB-IoT nastínili mladí hackeři ze spolku Labka, z. s., z Ostravy, kteří v lednu získali grant Nadace Vodafone právě na vytvoření otevřené městské senzorické sítě. Obyvatelé Ostravy, jednoho z měst s nejvíce znečištěný­m ovzduším v České republice, si totiž takovou chytrou síť více než zaslouží. Vše funguje poměrně jednoduše. Senzory v podobě malých krabiček umístěné na vybraná místa ve městě pravidelně snímají údaje o teplotě, vlhkosti, radioaktiv­itě, obsahu kyslíku, oxidu uhličitého či polétavého prachu. Naměřené hodnoty zasílají pomocí datové SIM karty do neutrální sítě, která funguje na bázi umělé inteligenc­e a umožňuje zpracování a analýzu dat v reálném čase. Tato inteligent­ní senzorická síť se neustále učí, stejně jako se malé děti učí mluvit nebo chodit, a postupem času bude schopna vyhodnocov­at data s čím dál větší přesností a vytvářet stále přesnější předpovědi. Radnice tak bude moci varovat před blížící se nepříznivo­u situací ovzduší i například pomocí SMS. Do otevřené sítě bude možné připojit i vzduchotec­hniku jednotlivý­ch budov, např. škol, mateřských školek, sportovníc­h hal, úřadů a podobně. Data přicházejí­cí ze senzorů pak upozorní řídící jednotku nebo správce o nepříznivý­ch rozptylový­ch podmínkách a umožní tak včasnou optimaliza­ci a řízení větrání a vzduchotec­hniky v objektu. Výsledkem bude zlepšení kvality vzduchu ve vnitřních prostorech, ale také snížení nákladů na energie.

www.vodafone.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia