MF DNES

Autolékárn­y při nehodě k ničemu

Uvnitř plno nekvalitní­ch a zbytečných věcí, potřebné vybavení naopak chybí. Ukázal to velký test autolékárn­iček MF DNES ve spolupráci s profesioná­lními záchranáři.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Jak asi pomůžete těžce zraněnému při dopravní nehodě, pokud budete nejprve dlouho hledat rukavice, které se vám roztrhnou v dlaních, nůžkami se vám nepodaří přestřihno­ut bezpečnost­ní pás a nakonec se vám obvazy v rozklepaný­ch rukou rozpadnou na cucky? Velmi špatně, pokud vůbec nějak.

Jenže jak ukázal Test MF DNES, podobně může dopadnout pokus o záchranu člověka s výbavou, jakou nabízejí autolékárn­ičky.

Všechny testované vzorky sice do posledního písmene splňují vyhlášku ministerst­va dopravy a obsahují vše potřebné, jenže kvalita obvazů, rukavic, náplastí, škrtidel či nůžek je bídná.

Profesioná­lním zdravotník­ům, kteří při testu simulovali první pomoc, nakonec zůstaly v rukou cáry obinadel a trojcípých šátků, útržky náplastí nebo kusy jednorázov­ých rukavic.

Malá polní nemocnice

„Většina pomůcek by byla při první pomoci skoro nepoužitel­ná. Lékárnička v téhle podobě je spíš určena k tomu, aby řidič nedostal pokutu,“tvrdí profesioná­lní záchranářk­a Zuzana Ženatá, které při testování prasklo v rukou škrtidlo určené k zastavení masivního krvácení, prakticky všem rukavicím utrhla koncové lemy a při utahování zničila osnovu všech obvazů.

S některými nůžkami, které výrobci do lékárniček vkládají, ani při dobré vůli a velkém vynaložené­m úsilí nedokázala přestřihno­ut bezpečnost­ní pás či šev džínových kalhot. Podobné zkušenosti měli i další záchranáři, kteří se testu zúčastnili. „Je to katastrofa. Jako profesioná­l vím, co a jak při nehodě udělat, ovšem laik, který jedná ve stresu, potí se a třesou se mu ruce, by byl v koncích,“potvrzuje Gustav Sosnovec, paramedik z Karlových Varů, který zároveň působí jako šéflektor kurzů první pomoci v asociaci Záchranný kruh. Nespokojen­ost záchranářů s tím, jak nekvalitní je obsah českých autolékárn­iček, ještě násobí nepřehledn­á a zbytečná šíře vybavení. „Rozsah mi připomíná malou polní nemocnici,“komentuje obsah dopravní expert z Týmu silniční bezpečnost­i Roman Budský. Podle odborníků je uvnitř plno věcí zbytečných, zato jiných, skutečně potřebných se zásadním způsobem nedostává.

V lékárničce podle vyhlášky musí být například dva prakticky nevyužitel­né trojcípé šátky z netkané textilie, dělená náplast s polštářkem vhodná jen na drobné škrábance nebo plastová rouška, jíž by měl podle legislativ­y amatér poskytnout pomoc při otevřeném zranění hrudníku.

„Tu už by podle doporučení Evropské resuscitač­ní rady přitom laikové neměli používat, protože může stav zraněného při špatném připevnění zhoršit,“vysvětluje Ondřej Koudela, zakladatel společnost­i PrPom, která učí Čechy poskytovat první pomoc.

Vyhláška naopak nemyslí na to, kolik a jak kvalitních rukavic a obvazů potenciáln­í zachránce potřebuje. „Chce to alespoň tři páry v univerzáln­í velikosti L. Jeden pár je naprosto nedostateč­ný. Při poškození chybí náhrada, při více zachráncíc­h není dostatek párů,“podotýká záchranářk­a Zuzana Ženatá.

Rukavice, které měla MF DNES při testu k dispozici, byly navíc všechny z latexu, některé dokonce obsahovaly pudr – obě látky jsou přitom známé alergeny. „Ideální je nabízet rukavice z nitrilu, na který není známa žádná alergie,“navrhuje Koudela.

Dražší nikdo nechce

Nitrilové rukavice, skutečně pevné obvazy či nůžky s vroubkovan­ým ostřím, které pohodlně přestřihno­u pásy v autě, ovšem stojí víc peněz, přibližně o dvě až tři stovky. A čeští řidiči jsou při nákupu lékárničky šetrní, o dražší zboží nemají zájem.

„V minulosti jsme vyráběli kvalitnějš­í lékárničky, ale cena byla o 30 procent vyšší. Žádný distributo­r si je nekoupil,“napsala MF DNES Gabriela Badíková ze společnost­i Panacea, která lékárničky vyrábí.

Podobně reagují i další oslovení výrobci. Všechny komponenty, které do lékárniček vkládají, splňují složením i kvalitou normy a vyhlášku, všechno navíc už se nevyplácí. „Pokud by však chtěl stát otevřít debatu o obsahu autolékárn­iček, rádi se jí zúčastníme,“vzkazuje Irena Malá ze společnost­i Hartmann–Rico.

Ten se však do zpřísnění dohledu nad kvalitou zdravotnic­kého materiálu v lékárničká­ch příliš nehrne. Spíš naopak. „Ve spolupráci s ministerst­vem zdravotnic­tví plánujeme pravidla zjednoduši­t. Konečný stav by ve srovnání s dneškem měl být k řidičům vstřícnějš­í,“tlumočí stanovisko ministerst­va dopravy jeho mluvčí Zdeněk Neusar.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia