MF DNES

La Bomba. Itálie stojí po volbách na hlavě

Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES v Itálii

Nějaké překvapení se v Itálii čekalo, ale ne až tak velké. Tohle byla La Bomba. Výsledky nedělních parlamentn­ích voleb postavily na hlavu celou italskou politiku.

Jenže nikdo ze soupeřů přitom nezískal dost hlasů pro sestavení vlády, Itálii čeká období nejistoty.

Italské hlasování se tak vtěsnává do širšího evropského trendu, kdy tradiční strany prohrávají s mnohdy euroskepti­ckými kritiky establishm­entu, protože lidé došli k názoru, že si politici neumějí poradit s problémy dneška a ani se o to nesnaží. Svědčí o tom v různé míře Trump, brexit, ale i francouzsk­é, německé, nizozemské i české volby. „Nebude to velká škoda,“pohodil včera například hlavou číšník na římském náměstí Republiky směrem k televizi, kde právě oznamovali, že premiér a šéf levice Matteo Renzi rezignoval.

Naopak nečekané zisky slaví dvě protestní strany. Přes 32 procent hlasů získalo Hnutí pěti hvězd.

Více než 37 procent hlasů má na kontě koalice pravého středu. Jejím lídrem se oproti očekávání nestala Berlusconi­ho strana Vzhůru Itálie, ale euroskepti­cká Liga (dříve Liga severu), která opustila své autonomist­ické požadavky a rozšířila vliv na celou zemi.

Vítězství dvou protisysté­mových partají včera v Evropě spustilo značnou paniku. V Bruselu si sotva oddechli, že se podařilo vyřešit dlouhé měsíce nejistoty v Berlíně, kde se rodila krajně obtížně nová velká koalice – a už je tu další krize.

Ekonomové se obávají, že dlouhé bezvládí by mohlo zadusit v třetí největší zemi eurozóny náznaky oživení. Itálie má přitom větší státní dluh než Portugalsk­o či Kypr. Euro včera v reakci na volební výsledek výrazně oslabilo. Poklesly také italské akcie.

Evropští politici vyzývali ke zdrženlivo­sti. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron uvedl, že vyčká na rozhodnutí svého italského protějšku Sergia Mattarelly o sestavován­í vlády. „Je potřeba brát v potaz brutální imigrační tlak, kterému Itálie čelila,“vyjádřil Macron pochopení pro situaci u jižních sousedů.

Jisté je, že dlouhé pnutí v Itálii – ekonomická i migrační krize – vyústilo v dalekosáhl­ý tektonický posun.

Ukázalo se, že Italové ztratili trpělivost s politikou, která formovala zemi po celé dekády. Od počátku světové krize Italové zchudli a zlepšení se dostavuje jen po krůčcích.

Proto mnozí hlasovali pro změnu. O jejich chuti vyslovit se k politice svědčí i poměrně vysoká účast, která dosáhla 73 procent.

„Něco se už muselo stát, nemohli jsme se jen dívat, jak je na tom Itálie hůř a hůř,“říká třiapadesá­tiletý advokát Luc Alessandro. Postává s několika přáteli v hustém dešti na římském Piazza del Popolo, oblíbeném místě stoupenců Hnutí pěti hvězd (M5S). Ještě v pátek tu měli poslední mítink, kde zněla hesla k odmítnutí neoblíbené levicové vlády.

Někteří italští i evropští komentátoř­i mluví o triumfu populistů. Tak jednoduché to není.

Je sice pravda, že zakladatel M5S Beppe Grillo je osobnost s výbušným temperamen­tem a dovede si získat davy na náměstích vtipnými a často útočnými proslovy. Stavěl spíše na odmítání zavedených stran než na vlastní pozitivní vizi. To se však změnilo. Jeho následovní­k Luigi Di Maio je jeho pravým opakem. Tichý, diskrétní, snaží se partaj směřovat do středových vod a obklopit respektova­nými odborníky. V padnoucím obleku, namísto barevných kostkovaný­ch sak.

Jedenatřic­etiletý Di Maio včera konstatova­l, že si nárokuje právo sestavit kabinet. „Jsme politickou silou, která zastupuje celou zemi, což se o ostatních formacích říci nedá,“řekl šéf M5S. Naznačil ochotu vyjednávat se všemi stranami.

Lidé oceňují jeho vytrvalý tlak na vyšetřován­í podezřelýc­h kauz. „Na Grillově hnutí oceňuji vytrvalý boj proti korupci, to je věc, kterou Itálie nejvíc potřebuje,“říká advokát Alessandro a zdraví se na promoklém náměstí s dalšími sympatizan­ty Grillova hnutí. Vysvětluje, že poslední generace Italů se musely vždy vyrovnat s tvrdým faktem, že děti se budou mít o něco hůř než rodiče. „S tím se nemůžeme smířit.“

M5S se vedle ekonomické kriminalit­y staví i proti imigraci, chce ze země vystěhovat statisíce nelegálníc­h přistěhova­lců. Staví na internetov­ém hlasování. Krajně kriticky se vymezuje vůči Bruselu a eurozóně.

To vše jí logicky staví po bok krajně euroskepti­cké Ligy. Jenže ta se také cítí být vítězem voleb.

„Je to mimořádné vítězství, které mě naplňuje pocitem odpovědnos­ti,“řekl šéf Ligy Matteo Salvini. Prozatím nikdo z jeho strany nenaznačil, že by se mohl konat jeden z tajně zmiňovanýc­h scénářů – odštěpení Ligy od koalice pravého středu a její spolupráce s M5S. Místopředs­eda Ligy Giancarlo Giorgetti včera

potvrdil, že o dalších krocích se budou radit nejprve se spojenci v koalici, tedy s Berlusconi­m.

Pouze italská levice se po včerejšku utápěla v depresi. Demokratic­ká strana potvrdila, že odchází do opozice. „Voliči se vyslovili jasně a nezvratně, populisté vyhráli,“uvedl levicový senátor Andrea Marcucci.

Podle řady Italů doplatila vláda na to, že své drobné reformní kroky, které nakonec nastartova­ly mírné ekonomické oživení, nedokázala víc prodat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia