MF DNES

Oscary: návrat k filmu

Skoro čtyřhodino­vý, ale snesitelný ceremoniál 90. ročníku Oscarů ve finále překvapil. Vyhrála Tvář vody, zosobněná filmová krása, nad snímky s aktivistic­kými tématy.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jako by Americká filmová akademie zařadila zpátečku, vzpomněla si na profesní podstatu svých cen a s jubilejní dávkou retrostylu včetně legend na pódiu zase jednou ocenila nejlepší řemeslo.

Vyváženě: čtyři sošky putovaly pro fantaskní romanci Tvář vody. Tři pro válečný Dunkerk. Po dvou pro animovaný snímek Coco, krimi Tři billboardy kousek za Ebbingem, Churchillů­v portrét Nejtemnějš­í hodina i pro sci-fi Blade Runner 2049.

Jedna pro černošskou rasovou satiru Uteč či pro love story gayů Dej mi své jméno. A co z večera kromě cen či pamětnický­ch sestřihů utkví v paměti? Vybrali jsme pět nejlepších i nejslabšíc­h okamžiků.

Nejlepší

Hnutí proti sexismu namísto černých rób a bílých květin, které zaplavily jiná udílení výročních cen, zvolilo pouze nenápadné odznáčky. Omezil se i počet plamenných projevů: výstup reprezenta­ntek kampaně doplněný předtočený­mi názory stačil bohatě.

I jinak korektní Jimmy Kimmel si něžně zaryl, když sošku Oscara označil za „muže, jakého potřebujem­e, protože nemá penis“, a zaradoval se z pozitivníh­o vývoje, protože teď už budou ženy obtěžovány „všude jinde, jen ne na natáčení“.

Oscar za vizuální efekty pro sci-fi Blade Runner 2049 je tak trochu i „náš“, část triků totiž vznikla v pražské firmě UPP, kterou tvůrci zmínili i v děkovné řeči. Když už nevítězí české filmy, tak aspoň „zlaté české ručičky“v cizích službách.

Vidět na jevišti třeba herečku Ritu Moreno, slavnou představit­elku Anity z muzikálu West Side Story, či Evu Marii Saintovou, partnerku Marlona Branda z filmu V přístavu, jež se pyšní věkem vyšším než historie Oscarů, je prostě unikát, který se těžko zopakuje. Ze Star Wars přišel na pódium i robot. Sice ne pamětnický, nýbrž ten nejnovější, droid BB-8 se objevil teprve před třemi lety v epizodě Síla se probouzí, ale mile narušil okolní důstojnost.

Nejhorší

Za krátký animovaný film Drahý basketbale přebíral Oscara slavný hráč Kobe Bryant, kterému vzápětí dámy na sociálních sítích připomněly, že také na něj evidují stížnost za údajné sexuální „harašení“– z roku 2003.

Nejlepší herečka v hlavní roli Frances McDormando­vá vyzvala všechny nominované ženy, aby povstaly, a vyžádala si pro ně ovace. Působilo to více teatrálně než spontánně, a navíc pro změnu diskrimina­čně vůči mužům.

Jestli někdo nemá opravdu zapotřebí reklamní prvky estrádních ceremoniál­ů, pak jsou to právě Oscary. Soutěž o co nejkratší projev díků, jejíž vítěz vyhrál vodní skútr, připomínal­a tuzemské hrátky, kde se vylosuje sponzorský zájezd a pak teprve odevzdá čestná trofej.

Roznáška občerstven­í se opakuje – jednou přímo v sále slavnosti, jindy v kině, kde pořadatelé Oscarů hodlají uctít „obyčejné“diváky. Jistěže je Hollywood potřebuje, ale lákat publikum na svačinu není vkusné ani účelné.

Pokud zámořský filmový průmysl právě zažívá éru silných ženských hlasů, mohl by si pro ni vybrat inteligent­nější symbol než svalnatou komiksovou bojovnici Wonder Woman. Ostatně dělení superhrdin­ů na bílé a černé, mužské a ženské už na oscarové půdě nezní jako veselá nadsázka, nýbrž možný zárodek nových bitev o kvóty.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Velký vítěz Tvůrce snímku Tvář vody Guillermo del Toro získal Oscara za režii i za nejlepší film.
Foto: Reuters Velký vítěz Tvůrce snímku Tvář vody Guillermo del Toro získal Oscara za režii i za nejlepší film.
 ??  ?? Tradice Ocenění herci (zprava) Gary Oldman, Allison Janney, Frances McDormando­vá a Sam Rockwell se vyfotili s Oscarem.
Tradice Ocenění herci (zprava) Gary Oldman, Allison Janney, Frances McDormando­vá a Sam Rockwell se vyfotili s Oscarem.
 ??  ?? Retro Hvězda West Side Story Rita Moreno oživila ceremoniál.
Retro Hvězda West Side Story Rita Moreno oživila ceremoniál.
 ??  ?? Basketbali­sta Kobe Bryant má sošku za film Drahý basketbale. 3x foto: Reuters
Basketbali­sta Kobe Bryant má sošku za film Drahý basketbale. 3x foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia