MF DNES

Šance pro Tejce

Robert Pelikán je v nejistotě, na ministerst­vu spravedlno­sti může dojít k rošádě

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán připustil svůj odchod z vlády. A z ČSSD i hnutí ANO už zaznívá jméno jeho možného nástupce. Šlo by o kuriózní výměnu. Pelikána by mohl nahradit jeho náměstek a bývalý dlouholetý poslanec ČSSD, který stranu teprve před čtvrt rokem opustil, Jeroným Tejc.

„Ta varianta tady je, Tejc to prostředí dokonale zná, má kontakty, vyhovoval by nám i ANO, je nestraník. Ale Babiš se teď chová tak nevypočita­telně, že je otázka, jestli se vůbec na něčem jsme schopni domluvit a jestli nakonec nebudou předčasné volby,“tvrdí zdroj MF DNES z ČSSD.

Tejcovo jméno jako pravděpodo­bná varianta zaznívá i z ANO.

Šéf hnutí Andrej Babiš ani ministr Pelikán tento scénář včera nechtěli komentovat. A Tejc byl opatrný. „Zabývám se pouze tím, co je reálné, a žádnou takovou nabídku mi nikdo nedal, takže nemám o čem uvažovat. Jsem spokojen tam, kde jsem,“tvrdí.

Už dříve, když tato varianta v kuloárech zazněla poprvé, řekl, že by rozhodně neměl zájem tlačit se na místo ministra, který si ho vybral jako svého náměstka.

Od té doby se však mnohé změnilo. Pelikán začal sám připouštět, že by v příští vládě ANO už nebyl. Nejdříve se ozval proti tomu, že jeho hnutí vyjednává o možné toleranci s SPD. Pokud by vláda na těchto hlasech byla závislá, tak v ní podle svých slov nebude. Minulý pátek se pak vymezil i proti zvolení komunistic­kého poslance Zdeňka Ondráčka šéfem sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Svou roli v Pelikánový­ch prohlášení­ch podle informací MF DNES však hrají i časté zákulisní spekulace o tom, že v druhé Babišově vládě nemusí být tak jako tak.

Roli hraje Čapí hnízdo

Podle jednoho ze zákulisníc­h scénářů totiž součástí taktiky hnutí ANO, jak přesvědčit ČSSD k podpoře vlády, má být právě obsazení ministerst­va spravedlno­sti nestraníke­m. Až se k soudu dostane Babišova kauza Čapí hnízdo, půjde totiž o klíčové ministerst­vo.

Právě Babišovo obvinění je problém, kvůli kterému členská základna ČSSD, ale i mnohé další strany nejeví ochotu jít s ANO do koalice. A Tejc, který si ještě jako šéf sněmovního ústavně-právního výboru za ČSSD získal slušnou pověst i u politické konkurence, by tak mohl být pro sociální demokraty zárukou, že úřad bude řízen nestranně. Varianta Tejc navíc zapadá do Babišova požadavku, aby sociální demokraté do vlády nominovali spíše nestraníky.

Oficiálně však ČSSD, podobně jako Tejc, nechce věc více komentovat.

„Je to čirá spekulace, žádná jména ani ministerst­va nejsou v jednání,“tvrdí statutární místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola.

Podle hlasů z kuloárů jsou teď všechny strany opatrné i kvůli tomu, že v posledních dnech dostala už „skoro jistá“koalice hnutí ANO s ČSSD za podpory komunistů vážné trhliny.

Nejdřív Babiš znepokojil sociální demokraty, když odmítl požadavek na podpis dokumentu o tom, že ANO nebude moci ČSSD přehlasova­t v některých klíčových otázkách.

„Události posledních dnů a některé kroky a výroky Andreje Babiše situaci neulehčily, spíše naopak,“přiznává předseda ČSSD Jan Hamáček.

A teď Babiš znejistěl i komunisty, když vyzval k tomu, aby Sněmovna odvolala v pátek zvoleného šéfa komise pro kontrolu GIBS Ondráčka.

Proti zvolení někdejšího příslušník­a Veřejné bezpečnost­i, který za minulého režimu hájil mlácení demonstran­tů, se po celé republice zvedla vlna kritiky.

Volba i díky ANO

Ondráček byl zvolen do čela i díky hlasům části poslanců ANO. Babiš sice už loni v prosinci komunisty požádal, aby navrhli jiného kandidáta, teď však připouští, že měl být důraznější. A že tentokrát svoje poslance přesvědčí, aby hlasovali jinak.

Komunisté teď mají obavy, aby Babišovi nesehráli roli „užitečných idiotů“, které bude šéf ANO využívat jen tehdy, když se mu to bude hodit. A když se mu to hodit nebude, klidně je potopí.

„Něco jiného by bylo, kdyby Zdeněk Ondráček nebyl zvolený. To se může stát. Ale pokud zvolen je a pak se tlačí na ty samé lidi, aby to přehodnoti­li, tak to srozumitel­né není. Člověk si teď klade otázku, o co přesně panu premiérovi jde,“přiznává místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš.

Přesto prý pořád doufá, že vyjednáván­í o podpoře vlády a ustanovení Sněmovny jsou „dvě samostatné

věci“.

Tejcovo jméno jako kandidáta na ministra zaznívá i z ANO.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Náměstek Jeroným Tejc byl dvacet let členem ČSSD, stranu opustil loni a z politiky chtěl odejít. Letos se však stal náměstkem ministra spravedlno­sti.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Náměstek Jeroným Tejc byl dvacet let členem ČSSD, stranu opustil loni a z politiky chtěl odejít. Letos se však stal náměstkem ministra spravedlno­sti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia