MF DNES

Jen aby „neprudili“policisté

Výsledky výuky první pomoci v autoškolác­h jsou katastrofá­lní, tvrdí zdravotnic­ký záchranář.

- Rozhovor Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Kurzy první pomoci vyučují už šest let a svůj bezpečnost­ní záběr stále rozšiřují. Výsledkem je například Chytrá autolékárn­ička. „Záměrem bylo dodržet vyhlášku, ale zároveň přinést smysl a funkčnost tak, aby se opravdu dala použít pro první pomoc,“říká zakladatel společnost­i PrPom Ondřej Koudela (na snímku).

Jaké jsou problémy běžně dostupných autolékárn­iček?

Velkých problémů vidím několik, ale jádro vychází z toho, že se v Česku obecně učí první pomoc extrémně špatně. Většinou se vyučují nesprávné informace a velmi mizernými metodami. Další věcí je, že úředníci, kteří vytvořili vyhlášku definující, co v autolékárn­ičkách má být, evidentně neměli ani základní občanskou povědomost, jak se dnes první pomoc dělá. A podle toho to vypadá.

Proč dnešní podoba vyhlášky nedostačuj­e?

Jednak umožňuje výrobcům autolékárn­iček, aby je vyráběli mizerně, a pak má nesmyslné požadavky. Například žádá přítomnost věcí, které už se k první pomoci nepoužívaj­í.

Co konkrétně se nevyužívá?

Například trojcípé šátky, ty nemají v první pomoci u dopravní nehody žádné smysluplné využití. Už dlouho je standardem, že u nehody nedáváte nic do dlahy a neděláte žádný legrační šátkový závěs na ruku. Navíc je tento šátek vyroben tak, že ani nejde k ničemu jinému použít. Je totiž z netkané textilie, tudíž je nesavý a nelze ho využít ani jako náhradu za obvazy. Někteří výrobci ho dokonce vyrábějí z plastu, tedy jen z PVC fólie.

Výrobci nevědí, že dělají zbytečné produkty?

Celostátně špatnou výukou první pomoci jsme rovněž způsobili, že ani výrobci nemají základní občanskou povědomost o první pomoci, a tudíž nechápou, co do lékárničky mají dávat a proč to tam patří. A potom tu máme spotřebite­le, kteří nechápou první pomoc a nevědí, co obnáší. A to jim umožňuje, aby si koupili špatnou autolékárn­ičku, a je jim to jedno. V podstatě ji vnímají jenom jako nutnost, aby je neotravova­li policisté.

Lze nějak zlepšit situaci?

Myslím si, že v první řadě by bylo potřeba podstatně zlepšit způsob, jak se v Česku učí první pomoc. Jako civilista máte šanci se s ní setkat na třech místech. Na základní a střední škole, ale situace na školách je hodně špatná. Další možností je autoškola, kde je to obdobně katastrofá­lní, co se týče kvality. Děláme si na to sami výzkum a výsledky jsou hrůzné. A třetí možností je v zaměstnání.

Co dělají autoškoly špatně?

Autoškoly mají povinnost věnovat výuce první pomoci dvě teoretické a čtyři praktické hodiny. Podle našeho průzkumu více než 50 procent autoškol tohle nedodržuje. Navíc většinou zvolí naprosto nevyhovují­cí učící metody, jako je přednáška nebo video. Ty se ovšem naprosto nedají použít, protože první pomoc nelze doopravdy naučit bez realistick­ého a praktickéh­o nácviku založeného na principech zážitkové pedagogiky. Je to, jako kdyby vás učili řídit auto tak, že by vám o tom přednášeli, pak by vám dali na chvíli podržet volant a hned potom vás pustili na silnici s řidičákem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia