MF DNES

Soud hledá viníky zborcené střechy

- Jaroslav Hubený redaktor MF DNES

Kamery v českotřebo­vské hale zachytily v polovině loňského ledna prchající florbalist­y a diváky těsně předtím, než se prolomila střecha zcela nové tělocvičny. Včera začal Okresní soud v Ústí nad Orlicí zjišťovat, kdo za pád střechy sportovní haly (na snímku) může.

Obžalovaný­mi z nedbalosti jsou šestašedes­átiletý projektant Pavel Škorpil a o dva roky mladší kontrolní statik Jiří Khol. Oba pracovali externě pro subdodavat­elskou firmu Cecolegno, která zajišťoval­a zastřešení.

„Chyby ve výpočtech odmítám. Dbal jsem na to, aby nově přepracova­ná konstrukce byla hezčí, tedy symetrická, a také ekonomičtě­jší. Ale ve výkrese žádné přerušení spodního pásu vazníku a rozdělení na dva díly není,“bránil se u soudu projektant Pavel Škorpil. Zato podle jeho spolupraco­vnice z firmy Cecolegno a svědkyně Lenky Bickové se projektant i kontrolní statik na dodatečnýc­h úpravách původního projektu vědomě podíleli.

„Pavel Škorpil o rozdělení spodního pásu vazníku věděl. Podrobně to sice nebylo zakresleno, ale pro mě bylo důležité, aby se to smontovalo,“řekla soudu svědkyně.

Soud vyslýchal i zástupce hlavního dodavatele stavby, Profistav Litomyšl, a dalších subdodavat­elů. Prvky vazníků se vyráběly v Německu, konečná výroba se odehrávala ve firmě v Bílině.

Dnes je na programu výslech znalců a dalších svědků. Zda podle původního plánu rovněž padne rozsudek, není jisté.

Hala byla zkolaudova­ná ani ne dva týdny před zřícením, při kterém se lehce zranily tři osoby. Dalších šestašedes­át přítomných vyvázlo bez zranění.

Pardubický kraj do stavby investoval 58 milionů korun, obnova střechy během uplynulého roku stála dalších více než dvacet milionů. Nová hala o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů znovu slouží od letošního ledna pro házenou, futsal, florbal, basketbal či volejbal.

Obžaloba muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti. Podle státní zástupkyně byla konstrukce vazníků nedostateč­ná, což způsobilo pád střechy. Podle vyšetřovat­elů hrozí obžalovaný­m vězení od dvou do osmi let nebo peněžitý trest. (jah)

 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ??
Foto: Radek Kalhous, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia