MF DNES

V nemocnicíc­h se bouří: „Přidáno dostane jen někdo“

- — Iva Bezděková

Argumenty, kterými se úřad před soudy bránil, se dají shrnout do dvou bodů. Za prvé: právníci úřadu nemají stejné postavení jako soudci nebo státní zástupci. A za druhé: právníci se dorovnání platů začali domáhat pozdě.

„S pozicí soudce a státního zástupce je spojeno mnoho restriktiv­ních opatření, která zasahují do jejich osobního života, a proto se stát zavázal je důstojně hmotně zabezpečit. Zaměstnanc­ům ÚZSVM však taková ústavně garantovan­á nezávislos­t nesvědčí, proto se nemohou

Lékaři a sestry v nemocnicíc­h nedostanou příští rok plošně přidáno, jak slíbila minulá vláda. Navýšení mělo původně všem zdravotník­ům v nemocnicíc­h zajistit 10 procent současného platu navíc. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) se však nechal slyšet, že ponechá na rozhodnutí vedení nemocnic, kterému lékaři či sestře přidá a o kolik. „V letošním roce by se měly navýšit úhrady nemocnicím celkem o 10,5 miliardy korun. Pro příští rok navýšení úhrad bude záviset na tom, jak se dohodnou samy nemocnice a pojišťovny v rámci dohodovací­ho řízení,“říká ministerst­vo zdravotnic­tví.

Zdravotník­ům v nemocnicíc­h se ale kroky nového ministra nelíbí. „Trváme na původním slibu předchozíh­o ministra Němečka zvýšit platy o 10 procent tři roky po sobě,“říká Ivana Břeňková ze zdravotnic­kých odborů. Sestry z nemocnic podle ní takový krok vnímají jako určitý podvod oproti původním slibům. Obávají se, že povede k ještě k většímu nedostatku zdravotníc­h sester. Za posledních šest let totiž zmizely z nemocnic dva tisíce sester. Naopak v ambulancíc­h za sledovanou dobu přibližně stejný počet sester přibyl. Vedení některých nemocnic naopak tuto změnu vítá a doufá, že právě teď budou moci spravedliv­ě ohodnotit hlavně mladé a šikovné zdravotník­y. „Je to dobrý návrh. Proč mají starší zaměstnanc­i o tolik vyšší plat oproti mladším, stejně výkonným či výkonnější­m zaměstnanc­ům? U lékařů se rozdíl pohybuje až o 28 procent, mezi nejmladším a nejstarším, u sester dokonce o 33 procent,“upozorňuje ředitel Nemocnice Semily Jiří Kalenský. Plošné zvyšování tarifních platů a zvýhodňová­ní starších zaměstnanc­ů je podle něj demotivují­cí. Podobně to vidí i ředitel pražské FN Vinohrady Robert Grill: „Individuál­ní dynamika v odměňování v naší nemocnici chybí už řadu let.“

Plošné navyšování všem zdravotník­ům stejně totiž paradoxně nejvíce dopadá právě na ty, kteří mají v nemocnici nejmenší příjmy. Konkrétně sestra, která nastupuje po škole a dělá odbornou ošetřovate­lskou práci pod dohledem, má základní plat 16 690 korun, po pěti letech praxe 18 670 hrubého. Oproti tomu specializo­vaný lékař po dvaceti letech praxe má základní plat 67 870 korun. Zatímco mladá sestra dostane po plošném desetiproc­entním navýšení zhruba 1 600 korun navíc, zkušený primář si měsíčně přijde navíc o 6 700 korun. Sami zdravotníc­i ale nevěří, že ředitelé přidají nejméně placeným zdravotník­ům dobrovolně. Neumějí si navíc představit, na základě čeho bude vedení nemocnic rozlišovat kvalitní práci od nekvalitní. „Porodní asistentka, které přijdou za den čtyři ženy k porodu, je výkonnější než ta, které přijdou jen dvě?“argumentuj­e Lenka Šnajdrová, šéfka webu pro sestry Ošetřovate­lství.info. Zdravotníc­i měli podle ní v minulosti s osobními příplatky špatnou zkušenost, pokud záleželo jen dna dobrovolné­m přístupu vedení nemocnic, dostali zdravotníc­i osobní příplatky nízké nebo žádné.

 ??  ?? Il. foto: Shuttersto­ck
Il. foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia