MF DNES

Merkelová počtvrté. A kdo po ní?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Pokud vše dopadne tak, jak se očekává, začne kancléřka Angela Merkelová od příštího týdne své čtvrté funkční období. Výsledek poslanecké­ho hlasování, které ji má uvést do čela nové německé vlády, se bere jako předem daný.

Přesto se i nyní objevují úvahy o tom, kdo z řad křesťanský­ch demokratů (CDU) by vedení nejsilnějš­í parlamentn­í strany mohl po Merkelové výhledově převzít. Do popředí se dostávají především dvě jména.

Na jedné straně je to 37letý ambiciózní politik Jens Spahn, dlouhodobý a hlasitý kritik Merkelové, o němž se znovu začalo mluvit vzhledem k jeho nominaci na post ministra zdravotnic­tví. Jako katolík a zároveň gay, který se svou orientací nijak netají, na první pohled připomíná spíš liberálníh­o představit­ele levicových stran – ale ve svých názorech je konzervati­vní a reprezentu­je pravé křídlo strany.

Podporuje zákaz zahalování obličeje z náboženský­ch důvodů, je proti dvojímu občanství a prosazuje důsledný postup v imigrační politice a integraci cizinců.

To vše je v protikladu vůči tomu, co zastává Merkelová. Právě na kritice jejích kroků si Spahn, který před svým vstupem do politiky v roce 2002 pracoval jako bankovní úředník, rychle ve straně i celostátní politice vybudoval jméno, když jako „rozhněvaný mladý muž“začal v CDU vytvářet do té doby dlouho neexistují­cí opozici.

„Mini Merkelová“

Na druhé straně pak stojí 55letá Annegret Krampová-Karrenbaue­rová. Její i na německý vkus příliš dlouhé jméno se občas zkracuje iniciálami AKK, kromě toho je také zdrojem různých vtipů. Na rozdíl od Spahna je mnohem více konzervati­vní – nesouhlasí například s potraty ani

Poslanci zvolí Angelu Merkelovou znovu kancléřkou. Už teď se ale uvažuje o jejím nástupci

I na německý vkus dlouhé jméno Annegret Krampová-Karrenbaue­rová se zkracuje iniciálami AKK.

sňatky homosexuál­ů – a svými názory se mnohem více blíží Merkelové. I proto si vysloužila přezdívku „mini Merkelová“. Ve straně má nicméně vysokou podporu. Poté, co ji kancléřka nedávno navrhla do funkce generálníh­o tajemníka CDU, schválili straníci její nominaci rekordní shodou 99 procent. Kromě zajišťován­í každodenní­ho chodu strany dostala AKK ještě jeden důležitý úkol: rozpracova­t její novou programovo­u strategii.

Jako premiérka Sárska, kde v loňských zemských volbách zajistila důležité vítězství pro CDU, má nad Spahnem v klání o vedení strany potenciáln­í náskok. Na tom, kdo nakonec CDU skutečně povede, se pak ukáže, jakým směrem se strana a s ní i celé Německo posune: zda více doprava, nebo začne upevňovat pozici v politickém středu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia