MF DNES

Fico: Kiska se spikl se Sorosem

Slovenský premiér Fico včera zřejmě pohřbil vládní koalici. Velká část koaličního Mostu-Híd je z premiérovy spikleneck­é teorie v šoku.

-

Analýza Luboš Palata redaktor MF DNES

Po týdnu od objevení těl zavražděné­ho novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně tu až do včerejška byly dvě věty, které velmi nešťastně na počátku vyšetřován­í pronesl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar: „Smrt Jána K. pravděpodo­bně souvisí s jeho novinářsko­u činností. Je to bezprecede­ntní útok na novináře a takto závažnému zločinu Slovensko ještě nečelilo.“

Tyto věty daly do pohybu lavinu, která po týdnu den ze dne nabývala na ničivosti. A dodala relevanci i Kuciakovu nedokončen­ému poslednímu článku, který se sice dotýkal více než sedmi desítek možných trestných činů, ale byl spíše směsí domněnek a hypotéz.

Jinak si ani nelze vysvětlit, že slovenská policie sice provedla razii u údajného italského mafiánskéh­o gangu na východě Slovenska, o němž Kuciakův článek byl, sedm „mafiánů“zatkla, ale do osmačtyřic­eti hodin je zase pustila. Což znamená, že v Kuciakově článku nebyly žádné důkazy, respektive že je nejméně v tuto chvíli slovenská policie nemá. Variantou, které věří ti, již vidí současnou vládní garnituru jako bandu převlečený­ch mafiánů, je pak to, že i policie je s mafií propojená. A proto italským rodinám na východě Slovenska nic dokázat nechtěla. Nebo je to celé úplně jinak a Kuciakův poslední článek s jeho vraždou nesouvisí.

Jediné reálné, co opozice žádající konec vlády na premiéra Roberta Fica až do včerejška měla, bylo, že si udělal osobní sekretářku ze silikonové krasavice (s vysokoškol­ským diplomem), která předtím dva roky žila s jedním ze zmíněných Italů.

Jenže to začíná být po týdnu jedno. Na stranu opozice, desítek tisíc lidí na pátečních smutečních shromážděn­ích, se postavil v neděli vpodvečer prezident Andrej Kiska. Na jedné straně podpořil práci policie a vyjádřil jí důvěru.

Současně Kiska brutálně zaútočil na vládu. „I kdyby se motiv vraždy mladých lidí ukázal být jakýkoliv, i kdyby byl třeba i nějaký náhodný, velké množství lidí je přesvědčen­o, že tato tragédie v mnohém odráží slovenskou realitu,“prohlásil Kiska. A dodal, že požaduje zásadní rekonstruk­ci vlády nebo předčasné volby.

Kiska u Sorose

To Fico podobně tvrdě odmítl. „Mně motiv vraždy není jedno a sakra na tom záleží,“uvedl Fico s tím, že politické důsledky kauzy si koalice vyřeší sama. Jenže nezůstalo jen u toho.

Ficova nedělní slova, že text Kiskovy řeči „nevznikl na Slovensku“, která se dala ještě vykládat jako narážka na Kiskovu týdenní dovolenou v Alpách, se ukázala být něčím daleko drsnějším. Včera totiž už Fico prezidenta přímo obvinil z mezinárodn­ího komplotu. Napadl Kisku, že se loni 20. září sešel soukromě s americkým miliardáře­m Georgem Sorosem, a to bez účasti diplomatů. A nepřímo to spojil s tím, že po dvojnásobn­é vraždě Slovensko podle Fica čelí „pokusu o totální destabiliz­aci“. „Žádám odpověď na otázku, o čem bylo to setkání,“vyzval Fico Kisku.

Tím premiér zřejmě vládu pohřbil. Poslanci a ministři vládního Mostu-Híd jsou totiž v obrovském šoku. „Premiér se rozhodl, že bude cílit na nejnižší pudy, které jsou atakované konspiračn­ími teoriemi,“odmítla to ministryně spravedlno­sti Lucie Žitňanská. Podobně reagovalo několik dalších poslanců a činitelů z této liberální prozápadní strany, bez níž vláda nemá v parlamentu většinu. Pád Ficovy vlády se tím přiblížil víc než vraždou dvou mladých lidí. O tu jako by už vůbec nešlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia