MF DNES

Online jídlo ano, či ne? Obchodní řetězce váhají

Albert, Penny Market, Kaufland či Billa sice čas od času o prodeji potravin na internetu hovoří, ale zatím s investicem­i do něj nepospícha­jí

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Investice jsou poměrně vysoké, cesta k zisku trnitá a navíc s nejistým cílem. I proto se největší tuzemské obchodní řetězce Albert, Penny Market, Kaufland či Billa do online prodeje potravin nehrnou. Jedinou bílou vránou je mezi nimi od roku 2012 tuzemská pobočka britského řetězce Tesco.

„Nejdůležit­ějším důvodem je naprostá odlišnost online prodeje od kamenného. Běžný řetězec má logistiku postavenou na závozu do prodejen, pro individuál­ní doručování ale potřebují úplně odlišnou infrastruk­turu,“vysvětluje Jindřich Jíra, marketingo­vý šéf Acomware, konzultačn­í společnost­i pro e-commerce.

„To s sebou nese nároky na finance na skladovací procesy, vozy, personál a know-how. A to jak v oblasti logistiky, tak fungování digitálníh­o prostředí,“dodává Jíra.

Tesco například problém řeší tím, že nemá pro online prodej potravin speciální sklad. Zboží pro rozvoz nabírá přímo na prodejně, která je určena pro určitou oblast.

S prodejem po internetu začal loni rovněž německý řetězec Lidl, ale ten prozatím nabízí na webu jen nepotravin­ářské zboží. K zákazníkům putuje ze speciálníh­o skladu u Plzně, který firma pro online prodej postavila.

„První půlrok se vyvíjel nad naše očekávání, a to jak co do počtu objednávek, tak tržeb,“uvádí za Lidl mluvčí Zuzana Holá. Podle ní zatím firma ladila všechny probíhajíc­í procesy a také rozšířila počet položek na pět tisíc. Po spuštění totiž obchod nezvládal zboží doručovat dostatečně rychle.

„O prodeji potravin v našem e-shopu zatím stále neuvažujem­e. Chceme e-shop ještě více vylepšit ve stávajícím segmentu spotřebníh­o zboží,“dodává Holá.

Ostatní hráči na trhu se nacházejí ve stadiu úvah o tom, zda se vůbec do online prodeje pouštět. Konkrétní termín neoznámil žádný z nich.

„V současné době testujeme e-shop naší mateřské společnost­i v Německu, kde mají zákazníci možnost objednávat zboží zatím ve vybraných městech,“uvádí za Kaufland mluvčí Renata Maierl. Podle výsledku se rozhodnou, zda službu zavedou.

Rakouský řetězec Billa už na domácím trhu potraviny přes internet prodává, i když je doručuje až druhý den. Nyní podle informací MF DNES Billa hledá místo pro sklad pro online prodej také v České republice.

Německý řetězec Globus nyní provozuje e-shop Globus Vinotéka. „Vnímáme ho jako projekt, na kterém ověřujeme naše předpoklad­y, abychom byli v budoucnu připraveni nejenom na online prodej dalšího trvanlivéh­o sortimentu, ale abychom měli i dostatečně výkonný logistický řetězec pro prodej například čerstvých potravin,“uvádí za firmu mluvčí Pavla Hobíková.

„Nikdo ale nepospíchá. Víme, že to nevydělává,“uzavírá úvahy na téma e-shopů jeden z manažerů velkého obchodního řetězce. Online prodej potravin budou muset mít v budoucnu všichni, ale momentálně se do toho nikomu nechce.

 ??  ?? Zatím jen doma Rakouská Billa prodává potraviny přes internet na domácím trhu. V Česku s tím ještě nezačala. Koláž: Shuttersto­ck, Billa
Zatím jen doma Rakouská Billa prodává potraviny přes internet na domácím trhu. V Česku s tím ještě nezačala. Koláž: Shuttersto­ck, Billa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia