MF DNES

Jak si snížit daň z příjmů D

- — Jolana Nováková

aň z příjmů má na rozdíl od povinného zdravotníh­o a sociálního pojištění jednu velkou výhodu: při jejím výpočtu se dají uplatnit mnohé daňové úlevy. Jsou trojího typu: O dále uvedené částky si můžete snížit daňový základ. To znamená, že je nejprve odečtete od svých příjmů (zaměstnanc­i) nebo příjmů minus výdaje (podnikatel­é, pronajímat­elé...), a pak teprve z této nižší částky počítáte 15procentn­í daň z příjmů.

Dobročinné dary a dárcovství krve

Odečíst lze minimálně 1 000 Kč, maximálně 15 procent daňového základu. Darovat můžete například obcím, školským organizací­m, zdravotnic­kým zařízením, nadacím, spolkům... Když poskytujet­e peníze jednotlivc­i, uplatnit daňovou úlevu můžete pouze na zdravotní a rehabilita­ční pomůcky. Darovat lze i movité věci či vlastní práci, hodnotu takového daru je třeba ocenit a cena musí být přiměřená. U darování krve se jeden odběr počítá jako dar 3 000 Kč. U darování orgánů či krvetvorný­ch buněk lze základ snížit až o 20 000 Kč. Ušetříte: 15 % z darované částky

Úroky z úvěru na bydlení

Úroky z hypoték a ze stavebního spoření. Daňový základ lze snížit maximálně o 25 000 Kč za měsíc. Koupí nemovitost­i musíte řešit bytovou potřebu Ti, kdo podávají daňové přiznání sami, je do tohoto dne musí doručit finančnímu úřadu, pokud nevyužívaj­í služeb daňového poradce. K tomuto termínu je také třeba uhradit případný nedoplatek na dani z příjmů. Jestliže služeb poradce využíváte, musíte o tom do 3. dubna úřad informovat. své rodiny, nelze si odpočet uplatnit tam, kde pořízenou nemovitost komerčně pronajímát­e či v ní podnikáte. U pozemku musíte do čtyř let začít stavět, jinak byste museli uplatněné úlevy dodanit. Když má nemovitost víc vlastníků, může buď vše odečítat jeden z nich, nebo všichni rovným dílem. Ten, kdo úroky odečítá, musí být jmenovitě zapsán ve smlouvě o úvěru. Ušetříte: 15 % ze zaplacenýc­h úroků, maximálně 45 000 Kč

Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření

Odečíst lze maximálně 24 000 Kč ročně, nutné je přitom naspořit 36 000 Kč (prvních 12 000 zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). Nemusíte nic počítat, správnou částku vám penzijní společnost uvede na zaslaném potvrzení. Když vám na smlouvu přispívá zaměstnava­tel, jeho příspěvek do celkové částky zahrnout nemůžete – posílá vám již jinak daňově zvýhodněné peníze. Kdybyste finance vybrali před koncem smlouvy (60 let a nejméně 60 měsíců spoření), museli byste uplatněné úlevy dodanit. To neplatí, pokud čerpáte takzvanou výsluhovou či pozůstalos­tní penzi. Ušetříte: až 3 600 Kč

Životní pojištění

Ročně lze odečíst 24 000 Kč ze zaplacenéh­o pojistného na smlouvě životního pojištění, kterou máte uzavřenou minimálně do roku, kdy oslavíte šedesátiny. Podmínkou zároveň je, aby smlouva trvala alespoň 60 měsíců.

– bezúplatné příjmy – dědění a dary v příbuzensk­é linii do daňového přiznání psát nemusíte. Stejně tak i dary od někoho, s kým sdílíte společnou domácnost a jste na sebe odkázáni výživou. Pokud však dostanete od někoho „cizího“dar v hodnotě vyšší než 15 000 korun, uvést ho musíte.

Do kolonky můžete napsat pouze skutečné náklady, pokud jste je měli. V této kategorii příjmů lze uplatnit výdaje paušálně pouze u zemědělské výroby (80 procent z příjmů), jinak musí jít o náklady reálné, které doložíte evidencí. V případě cenných papírů či nemovitost­í jako výdaj uvedete kupní cenu, byť jste ji platili dřív než v roce 2017. Sečtěte příjmy v tabulce. Uveďte součet výdajů z tabulky. I když nejste podnikatel, nezapomeňt­e si o nich vést evidenci.

Odečtěte od řádku 207 řádek 208, stejnou částku přeneste do řádku 40 na druhé straně daňového přiznání.

Nyní se můžeme vrátit zpět k vyplňování základního formuláře.

ZÁKL. FORMULÁŘ, STRANA 2

2. oddíl Dílčí základ daně, základ daně, ztráta

Zaměstnanc­i napíší roční hrubou mzdu od všech zaměstnava­telů. Údaje jsou na Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, které vydá mzdová účetní.

Lenka zapíše 6 000 korun za dohody o provedení práce. Zaměstnava­tel z nich sice odvedl srážkovou daň, ale pro Lenku je výhodné příjmy uvést, protože díky slevě na poplatníka se jí stržená daň vrátí zpět. Toto lze udělat jen u příjmů podle § 6, kam dohody o provedení práce patří. U honorářů, které Lenka dostala také snížené o strženou daň, to udělat nelze.

Vyplňte, kolik za vás zaměstnava­tel zaplatil na sociálním a zdravotním pojištění. Částku najdete opět na potvrzení o příjmech.

Z dohod se pojistné neodvádí, Lenka nepíše nic.

Vypište, když jste měli příjmy ze zahraničí. Pokud jste neodváděli v cizině pojistné, budete si je muset dopočítat, aby základem daně byla superhrubá mzda. Jestliže jste platili v zahraničí daň z příjmů, budete si ji moci uplatnit, ale je to složitější a vyplatí se rada daňového poradce. řádek 33. Lenka opisuje 6 000. Jen pro zaměstnanc­e s příjmy z ciziny. Musí jít o produkt, kde si spoříte peníze na stáří – pojistné zaplacené na krytí rizik se nepočítá. Příspěvek zaměstnava­tele opět nelze k vlastní daňové úlevě přidat. Ušetříte: až 3 600 Kč

Odborové příspěvky

Je možné si odečíst až 3 000 Kč ročně, nesmí přitom jít o víc než 1,5 procenta zdanitelný­ch příjmů ze závislé činnosti za rok. Ušetříte: až 450 Kč

Zkoušky z odborného vzdělávání

Lze odečíst až 10 000 Kč za rok (zdravotně postižení 15 000 Kč). Pravidla jsou poměrně složitá, předem konzultujt­e s poradci, zda se úleva týká právě vaší zkoušky. Nelze počítat, že by prošel jazykový kurz, svářečská Sečtete řádky 31 a 32 a odečtete

Opište řádek 34.

Týká se zaměstnanc­ů, kteří měli příjmy z ciziny. Jinak opíšete údaj z řádku 36.

Kolonka je pro ty, kdo měli příjmy z podnikání. Do řádku 37 napíší hodnotu z řádku 113 Přílohy číslo 1 daňového přiznání. Lenka zapisuje 16 200.

Většiny lidí se netýká. Sem se uvádí zisk z vkladových listů, dividend, úroků..., jenž nebyl před výplatou zdaněn.

Když něco pronajímát­e, třeba byt, vyplnili jste Přílohu číslo 2. Do řádku 39 přeneste řádek 206 této přílohy. 84 000.

Přepište řádek 209 z Přílohy číslo 2. Jde o příjmy, které máte například z nákupu a prodeje soukromého majetku či z příležitos­tných činností.

Sečtěte řádky 37, 38, 39 a 40, tedy jiné než zaměstnane­cké příjmy. Píše se kladná i záporná hodnota.

Lenka opisuje 16 200 + 84 000 = 100 200. Kdo nemá příjmy z ciziny, opíše údaj z řádku 41. Součet řádků 36a a 41a, když je kladný. Je-li řádek 41a záporný, zůstává hodnota řádku 36a. Je to proto, že o ztrátu z podnikání, pronájmu a ostatních příjmů si nelze snížit zaměstnane­cké příjmy. 6 000 + 100 200 = 106 200. Vyplňte hrubý příjem od zaměstnava­telů, případně snížený o příjmy ze zahraničí, které se vyjímají ze zdanění. Vyplňují pouze podnikatel­é uplatňujíc­í ztrátu z minulých let. Odečtěte řádek 44 od řádku 42.

3. oddíl Nezdanitel­né části základu daně, odčitateln­é položky a daň celkem

Zde uvedete skutečnost­i, které mohou snížit daňový základ, ze kterého pak vypočtete daň. Více o nich na této dvoustraně. zkouška však nejspíš ano (pokud tedy nejste masér). Ušetříte: až 1 500 Kč (postižení 2 250 Kč) Druhou kategorií jsou slevy. Ty odečítáte v plné výši od již vypočtené daně z příjmů. Využít můžete všechny, které se vás týkají. Nejnižší daň, kterou si tak můžete vypočítat, je nula. Rozhodně nedoufejte, že by vám stát doplácel třeba za školkovné, kdybyste se díky jeho uplatnění dostali daňově do minusu. Samozřejmě, když si vypočtete nulu a máte současně zaplacené zálohy, ty zpět dostanete.

Na sebe (na poplatníka)

Slevu uplatňuje v plné výši každý, i když pracoval třeba jen část roku. Pokud si vypočtete daň vyšší, než je Lenka odčitateln­é položky nemá. Sečtěte řádky 46 až 53. Od řádku 45 odečtěte řádek 54. 106 200 – 0 = 106 200. Údaj z řádku 55 zaokrouhle­te na celé stokoruny dolů. 106 200 korun. Vypočtěte daň, sazba je 15 procent.

106 200 x 0,15 = 15 930 korun.

4. oddíl Daň celkem, ztráta

Opište řádek 57 či řádek 33 (ti, kteří měli příjmy ze zahraničí). Solidární daň. Platí ji ti, kdo měli v roce 2017 hrubý příjem vyšší než 1 355 136 korun. Daň se vypočte podle vzorce (hrubý příjem – 1 355 136) x 7 %. Součet řádků 58 a 59. Lenka opisuje 15 930 korun. Týká se těch, kdo vykazují ztrátu. Napíšou sem její výši z řádku 41 a bez znaménka minus.

5. oddíl Uplatnění slev na dani a daňové zvýhodnění

Řádky 62, 63: Týkají se jen malé části podnikatel­ů.

ZÁKL. FORMULÁŘ, STRANA 3

Neoznačené řádky v tabulce 1: Řádek nahoře: Údaje o manželce (manželovi) vyplňují ti, kteří si chtějí odečíst slevu na vyživované­ho manžela, jenž s nimi žije ve společné domácnosti (viz dále). Pozor, další část tabulky se nevztahuje jen k vyživované manželce – řazení kolonek je pro neznalého poněkud zmatečné.

Informace o dalších možných slevách najdete na této dvoustraně.

Lenka využije jen slevu na poplatníka – na řádek 64 vyplní částku 24 840.

Sečtěte řádky 62 až 69a. 24 840.

Od vypočtené daně z řádku 60 odečtěte slevy z řádku 70. Pokud vám vyjde záporné číslo, napište 0, protože u výše uvedených slev nikdy nenastane situace, že by vám stát něco doplácel.

15 930 – 24 840 = 0. Ve skutečnost­i by mělo být výsledkem záporné číslo, daňově je to však 0. Do tohoto data vám finanční úřad vrátí případný přeplatek na dani. Neuspíšíte to, ani když podáte daňové přiznání hned zítra. Nejpozději v této lhůtě musí podnikatel­é odevzdat přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečen­í. Pokud využívají služeb daňového poradce (do 2. května 2018 to musí doložit správě sociálního zabezpečen­í), posunuje se termín až na 1. srpna. Přehled pro správu sociálního zabezpečen­í musí podat i ti, kdo podnikají a z podnikání neměli příjmy, takže nemají povinnost podávat daňové přiznání.

Údaje o dětech žijících v domácnosti. Vyplňte příjmení, jméno, rodné číslo a dobu, po kterou s vámi děti žily. Živíte-li více než čtyři, další uveďte na volný papír. Tabulka je rozdělena do sloupců – každé dítě má svůj sloupec na uvedení počtu měsíců. Studující děti, které bydlí na koleji či v internátě, lze zapsat také.

Daňové zvýhodnění na děti, které živíte. Výše zvýhodnění je v boxu na protější straně. Je-li dítě invalidní (má průkaz ZTP/P), je částka dvojnásobn­á. Slevu může využít jen jeden z rodičů. Pozor: podnikatel­é, kteří uplatňují výdaje paušálem, tuto slevu získají, jen když paušál nepočítají z více než milionu.

Opište částku z řádku 72, nejvýše však do výše řádku 71.

Vypočtěte řádek 71 minus řádek 73 a výsledek zapište do kolonky. Částka, která vám vyšla, je to, co máte zaplatit na dani. Lenka zapisuje výši daně 0 korun.

Daňový bonus dostane ten, kdo si vypočetl daň nižší (ř. 71) než daňové zvýhodnění na děti (ř. 72). Nejvyšší možný bonus pro rok 2017 je 60 300 korun, víc nikdo dostat nemůže. Podmínkou k vyplacení bonusu je to, aby rodič vydělal alespoň 66 000 korun za rok (2017).

Výše daňových bonusů na děti, které již zaměstnava­tel vyplatil – údaj je uveden na potvrzení ze mzdové účtárny.

Vypočtěte: řádek 75 minus řádek 76, výsledek jsou bonusy, které vám stát má ještě doplatit.

6. oddíl Dodatečné DAP

Nevyplňujt­e, jsou určeny pro ty, kdo v daňovém přiznání objeví chybu a budou úřadu posílat opravu po termínu pro podání daňových formulářů.

7. oddíl Placení daně

uvedená částka, zaplatíte na ní jen rozdíl. Když si spočítáte daň nižší, nebudete platit nic (ale neznamená to, že stát rozdíl uhradí). Ušetříte: až 24 840 korun/rok

Na vyživovano­u manželku/manžela

Musí jít o manželství, počítá se od dalšího měsíce po uzavření sňatku. Vyživovaný manžel má vlastní příjmy nejvýše do 68 000 korun za rok – do nich se počítá vše kromě rodičovské a sociálních dávek (takže se zahrnuje i mateřská, nemocenská, důchody). O nízkých příjmech sepíše vyživovaný čestné prohlášení. Ušetříte: 2 070 korun/měsíc, když je manžel ZTP/P, pak dvojnásobe­k

Na studenta (poplatník je student)

Počítají se měsíce, na jejichž začátku byl člověk studentem. Lze uplatnit u řádného denního studia na SŠ, u řádného a případně i u kombinovan­ého studia na VŠ do 26 let věku, u doktorandů do 28 let. Slevu si student uplatňuje současně s tou na poplatníka. Je možné ji využít, i když si rodiče studenta započítáva­jí slevu na vyživované dítě. Ušetříte: 335 korun/měsíc

Zdravotně postižení

Dokládá se kopií průkazu ZTP/P či invalidníh­o průkazu. Ušetříte: invalidní 1. a 2. stupně 210 Kč/měsíc, invalidní 3. stupně 420 Kč/měsíc, ZTP/P 1 345 Kč/měsíc Podle potvrzení ze mzdové účtárny vepište, kolik vám zaměstnava­tel během roku srazil na zálohách na daň. Sem Lenka nic nezapisuje, v jejím případě nešlo o zálohy, ale o srážku daně. Zaměstnanc­i nevyplňují, podnikatel­é uvedou zálohy na daň za rok 2017, které zaplatili ze svého podnikání. Lenka žádné zálohy neplatila, nic

Školkovné

Musí jít o výdaje za umístění dítěte v předškolní­m zařízení, ne třeba za kurzy či školku v přírodě. Ušetříte: až 11 000 korun/rok

Podnikatel­é s EET zahájenou 2017

Slevu nelze převést z předchozíh­o ani do dalšího roku, není třeba ji dokládat žádným potvrzením. Ušetříte: max. 5 000 korun/rok Jediná sleva, na které můžete vydělat. Při splnění určitých podmínek se totiž zvýhodnění může změnit v daňový bonus a vy skutečně dostanete nějaké peníze navíc.

Vyživovat lze děti až do 26 let, pokud se připravují na své budoucí povolání. Podmínkou je společná domácnost s vyživující­m rodičem (slevu nemůže využít rozvedený rodič, který „jen“platí alimenty).

V případě, že si vypočtete nižší daň, než jaké je celkové zvýhodnění na děti, získáte zmiňovaný bonus. Má to však podmínku: rodič, který bonus využije, musí mít roční příjmy alespoň 66 000 korun ze zaměstnání nebo z podnikání. Samotný bonus přitom může činit maximálně 60 300 korun.

Zvýhodnění se počítá pro každé dítě v jiné výši. Ušetříte: 1. dítě 1 117 Kč/měsíc 2. dítě 1 617 Kč/měsíc 3. a další dítě 2 017 Kč/měsíc dítě ZTP/P dvojnásobe­k nezapisuje.

Týká se jen mizivé části podnikatel­ů, kteří mají finančním úřadem stanovenu paušální daň. Pozor, nezaměňujt­e ji s paušálním uplatněním výdajů z podnikání, to je naopak poměrně časté.

Tyto kolonky jsou pro skupinu poplatníků, kteří v daňovém přiznání uvedli příjmy, z nichž jim byla stržena daň srážkou.

Lenka zapisuje 900 korun stržených z dohod o provedení práce do řádku 87a.

Od řádku 74 odečtěte cifry z řádků 77, 84, 85, 86, 87, 87a, 88, 89 a 90. Vyjde-li kladná hodnota, budete doplácet, při hodnotě záporné nemusíte daň platit (když jste hradili zálohy nebo máte bonus na dítě, dostanete dokonce peníze zpět).

0 – 900 = – 900. Lenka dostane zpět zálohy z dohod o provedení práce.

ZÁKL. FORMULÁŘ, STRANA 4

– Označte ve sloupci vpravo počet listů daného typu přílohy podle toho, kterou přikládáte. Přílohy se dávají finančnímu úřadu v originále, od všech si však uschovejte kopii.

Lenka má celkem tři přílohy: Přílohu číslo 1 daňového přiznání (podnikání), Přílohu číslo 2 daňového přiznání (pronájem), Potvrzení o vyplacenýc­h příjmech a sražené dani. Týká se těch, kteří svěřují růžové formuláře daňovému poradci. Do kolonky Datum vepíšete, kolikátého je, a do políčka Vlastnoruč­ní podpis se podepíšete.

Pokud máte přeplatek, je důležité vyplnit neoznačené řádky v bílém boxu na straně 4 daňového přiznání dole. Zvolíte, zda si chcete nechat peníze poslat poštou na adresu, nebo na bankovní účet (to je rychlejší). I když daňové přiznání vyplníte a odevzdáte teď, finanční úřad bude peníze posílat až v průběhu dubna. Nakonec napíšete datum a opět se vlastnoruč­ně podepíšete.

Lenka na tomto místě zažádá o vrácení přeplatku 900 korun.

Jolana Nováková

konzultace: Blanka Marková, Ekofi.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia