MF DNES

Umíte zdanit příjmy ze zahraničí?

-

O svém daňovém rezidenstv­í rozhoduje sám daňový poplatník s ohledem na svou osobní situaci a legislativ­u dané země. Pro rezidenstv­í v ČR posoudí zejména, zda má místo bydliště/stálého bytu v České republice, respektive zda tu překročil 183 dní svého pobytu během roku.

Mám příjmy z ciziny, když pracuji v ČR pro německou firmu? Příjmy ze závislé činnosti (zaměstnání), která je vykonávána na území České republiky, jsou obecně považovány za příjmy z českých zdrojů. Pokud v tuzemsku německá firma zaměstnává pracovníky déle než 183 dní, stává se německý zaměstnava­tel v ČR plátcem daně ze závislé činnosti a měl by zde vést mzdovou evidenci jako jakýkoli jiný český zaměstnava­tel.

Mám příjmy ze zahraničí, když mám e-shop a nakupují u mne i zákazníci ze Slovenska? Přes e-shop prodáváte své výrobky v ČR i v zahraničí, příjmy z podnikání dosahované v cizině jsou obecně považovány za zahraniční. Podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění uzavřené mezi Českou a Slovenskou republikou, mohou být příjmy z podnikání dosahované na Slovensku zdaněny tam pouze v případě, že by vám v sousední zemi vznikla stálá provozovna.

Kde zjistím, jakou smlouvu má země, ve které jsem pracoval, uzavřenou s ČR? Například na webu Ministerst­va financí ČR: http://www.mfcr.cz/cs/legislativ­a/dvoji-zdaneni/prehled-platnych-smluv

Když jsem část roku pracoval v zahraničí, musím si v ČR sám podat daňové přiznání? Pokud jste po část roku pracoval v zahraničí a jste českým daňovým rezidentem, budete v tuzemsku podávat daňové přiznání. Jako přílohu přidáte například potvrzení zahraniční­ho zaměstnava­tele o příjmech ze závislé činnosti. Pokud jste byl v cizině jako zaměstnane­c a Česko má s danou zemí smlouvu o zamezení dvojího zdanění, můžete se rozhodnout, zda zahraniční příjmy vyjmete ze základu daně dle české legislativ­y, nebo zda uplatníte metodu zamezení dvojího zdanění dle příslušné smlouvy. Propočtem zjistíte, co je pro vás výhodnější, doporučuji konzultaci s daňovým poradcem.

Jak přepočíst zahraniční příjem na koruny? Pokud poplatník nevede účetnictví, tak pro daňové účely se obecně používá jednotný kurz. Pro přepočet za rok 2017 byly kurzy stanoveny v Pokynu GFŘ D-36: http://www.financnisp­rava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR-D-36.pdf

1 euro 1 americký dolar 1 britská libra 1 švýcarský frank 100 rublů 1 zlotý

26,29 Kč 23,18 Kč 30,04 Kč 23,60 Kč 39,86 Kč

6,20 Kč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia