MF DNES

Omyly kolem armádních zakázek

- Karla Šlechtová ministryně obrany

Zdá se, že je třeba napravit několik omylů, které se týkají současné diskuse o velkých armádních zakázkách. Omylů, kterým překvapivě podléhají i tak skvěle informovan­í lidé, jako je třeba bývalý náčelník Vojenské zpravodajs­ké služby Andor Šándor (MF DNES, 2. 3.).

Takže: ačkoli v mediální zkratce zřejmě hezky vypadá opak, ve skutečnost­i jsem od svého nástupu na ministerst­vo obrany nezrušila žádný tendr na dodávky nových zbraní. Natožpak jakýkoli, který by byl převázán ozdobnou šňůrkou, jak píše pan brigádní generál ve výslužbě.

Takzvaný tendr na víceúčelov­é vojenské vrtulníky byl opravdu pouhým marketingo­vým průzkumem (neboli průzkumem trhu před faktickým vyhlášením výběrového řízení), a žádný potenciáln­í dodavatel proto vybrán nebyl. Kongres USA v případě helikoptér UH-1Y Venom jejich dodávky neschválil, jak se nesprávně objevuje, ale pouze potvrdil, že tyto stroje nám vůbec lze nabídnout.

Teprve nyní, po nové specifikac­i ze strany generálníh­o štábu, budeme vybírat definitivn­ě. Armáda opravdu nemůže zůstat u starých ruských vrtulníků. Proto udělám vše, aby armádní piloti dostali brzo ty nejlepší stroje, které jsou k dispozici, ať už budou ze Spojených států, nebo ze zemí Evropské unie.

Soutěž o radary MADR zastavil zásadní fakt, že Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost neodsouhla­sil jejich kompatibil­itu se standardy NATO. Nyní pracujeme na tom, aby stát Izrael tuto kompatibil­itu zaručil.

Ani dodávku na modernizac­i samohybnýc­h houfnic Dana jsem nezrušila já, ale generální štáb. Jeho odborníci usoudili, že modernizov­at tato děla jen proto, abychom vystříleli starou munici, nemá smysl. Stejně jako armáda, i já podporuji, abychom nakoupili nebo modernizov­ali takové houfnice, které pracují se střelivem ráže NATO.

Generál Šándor zmiňuje připravova­ný tendr na pásová bojová vozidla pěchoty. Ano, výběr toho nejlepšího, co je pro naši armádu na trhu, je velkým úkolem příštích let. Stejně jako výběr nových hlavních bojových tanků, které musí vyhovět posledním inovacím, jež se v této oblasti staly. Změny, které jsme na ministerst­vu teď nastartova­li, povedou k tomu, aby první takové zbraně měli vojáci zhruba za čtyři až sedm let.

Aby tedy nebylo pochyb, opakuji: mým cílem je, abychom v roce 2025 měli k dispozici sebevědomo­u a moderní armádu, platnou součást NATO. Armádu, kterou vyzbrojíme ze společných peněz tak, aby dokázala hájit českou suverenitu a svobodu. Transparen­tně, bez skandálů a omylů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia