MF DNES

Důstojná tečka za šedesáti lety Joan Baezové

Legendární písničkářk­a vydala po deseti letech nové a pravděpodo­bně rozlučkové album Whistle Down the Wind. Je klidné, příjemné, skvělé.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Joan Baezová se už před časem rozhodla, že jako autorka se vyčerpala, a tak si na desky vybírá skladby jiných písničkářů. Konkrétně v případě alba Whistle Down the Wind jsou to Tom Waits, jehož skladba z roku 1992 mu dala název, uznávaná americká písničkářk­a Mary Chapin Carpentero­vá i transgende­r zpěvačka Anohni.

To rozhodnutí nelámat psaní nových skladeb přes koleno bylo jistě odvážné, byť nejde o žádnou novinku. Baezová jako interpretk­a výhradně cizí hudby přece začínala. I díky němu však ve výsledku propojila dva různé světy. I když píseň Another World vznikla v době, kdy Anohni byla ještě Antonym Hegartym ze skupiny Antony and the Johnsons. Ale i tak jde o hudbu poněkud jiného střihu, než jsou písnička Toma Waitse. Konkrétně Another World Baezová posunula díky akustické kytaře, která, ač tu jen tak temně tepe, působí o poznání optimistič­těji než klavír v originálu. A totéž ostatně platí i o Baezové hlase. Pomohlo také lehké zvýšení tempa.

Balada o střelbě v kostele

Zpěvačka si na své album tentokrát vybrala skladby, které již v minulosti vyšly. Vedle dávné Waitsovy písně tu jsou i aktuálnějš­í nahrávky jako The President Sang Amazing Grace, kterou Zoe Mulfordová vydala na své loňské desce Small Brown Birds. A Baezová zde naplňuje nejlepší tradici silných politickýc­h protestson­gů ze šedesátých a sedmdesátý­ch let. Vyklidněná a s pohnutým hlasem zpívaná balada o vražedné střelbě v kostele ve městě Charleston patří k nejpůsobiv­ějším kouskům na desce.

Doprovod postavený především na decentním klavíru a obraz prezidenta, kterak s pozůstalým­i zpívá slavnou Amazing Grace, jsou silné a dojemné už samy o sobě. K dokonalost­i však píseň dovádí až její závěr, kde poslední akord do úplného ticha doznívá snad čtvrt minuty. Baezová (a její producent Joe Henry) tím záměrně nabourávaj­í rytmus a řád celého alba a zároveň pozvedávaj­í význam této skladby.

Rozloučí se i v Praze

Producent Henry je potom autorsky podepsaný pod písničkou Civil War, jíž Joan Baezová rovněž prokazuje službu, když v jejím podání je o něco civilnější a uhlazenějš­í než originál. Ale jinak se tu žádná velká aranžerská revoluce nekoná. Naštěstí. Asi nejvelkole­pějšího pojetí se dočkala skladba Silver Blade, The Great Correction zase patří k těm radostnějš­ím. To však neznamená, že by zbytek nahrávky nějak fňukal. Ani v nejmenším.

Joan Baezová přišla s novou deskou po dlouhých deseti letech a vzhledem k tomu, že ohlásila své poslední turné, dá se očekávat, že to bude také závěrečné album její úctyhodné hudební dráhy. Pokud by se to potvrdilo, pak Whistle Down the Wind je důstojnou tečkou za šesti desetiletí­mi ženy velkého jména a hlasu.

S tuzemským publikem se Joan Baezová přijede rozloučit 28. března. Vstupenky do Kongresové­ho centra jsou ještě k dispozici a bude dobré být u toho.

 ?? Foto: Live Nation ?? Joan Baezová má za sebou úctyhodnou dráhu.
Foto: Live Nation Joan Baezová má za sebou úctyhodnou dráhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia