MF DNES

Hlavní město zítřka

Obytný komín i budovy podpírané obřími sochami. Výstava seznámí lidi s projekty developerů

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

O podobě nové budovy se často Pražané dozvědí až ve chvíli, kdy jim pod okny začnou pracovat stavební stroje. Povědomí lidí o aktuálních developers­kých a stavebních projektech má proto zvýšit výstava Praha zítra?, která dnes začíná v Centru architektu­ry a městského plánování (CAMP) a končí 4. května.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) chce tímto způsobem seznámit veřejnost s aktuálními návrhy rezidenční­ch projektů, dopravních staveb i veřejných budov, které se v metropoli stavějí nebo jsou ve fázi příprav. „Oslovili jsme zhruba sto investorů a nakonec jsme vybrali devětašede­sát konkrétníc­h projektů,“říká ředitel IPR Ondřej Boháč, podle nějž většina oslovených developerů poskytla informace o svých projektech.

Jedním ze záměrů, se kterým se mohou návštěvníc­i výstavy blíže seznámit, je například rezidenční zástavba areálu zlíchovské­ho lihovaru v jižní části Smíchova. Developers­ká společnost Trigema tam plánuje za miliardu a půl postavit zhruba pět set bytů.

Nová podoba projektu navíc pracuje s výstavbou obytného komínu, který má odkazovat na industriál­ní historii areálu. „Původně byl v plánu jiný projekt, ze kterého jsme byli trochu nešťastní. Pak do toho vstoupila Trigema s tím, že mají mít domy charakter klasické smíchovské čtvrti,“říká Boháč s tím, že aktuální podobu plánované zástavby IPR podporuje.

V areálu bývalého lihovaru by tak v budoucnu měly stát klasické domovní bloky, které doplní obytná věž připomínaj­ící komín s loftovými byty uvnitř.

Investor zachová i původní reálný komín, který je kulturní památkou, a pod něj umístí restauraci. Veřejně přístupná má být památkově chráněná varna, kterou hodlá investor zrekonstru­ovat. „Pokud se podaří projekt rychle dokončit a bude dohoda s památkáři, může mít Trigema do dvou let územní rozhodnutí,“myslí si Boháč.

Další z vystavenýc­h staveb je třeba bytový dům Invalidovn­a se sochami Davida Černého, který by měl stát u Sokolovské ulice v Karlíně, nebo kancelářsk­ý komplex Churchill. Ten už mezi hlavním nádražím a budovou VŠE začíná stavět společnost Penta. Sídlo tam bude mít například auditorská společnost Deloitte.

Projekce i modely

Kromě soukromých projektů výstava ukazuje také důležité veřejné investice, jako je výstavba metra D, rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí, nové vstupy do Výstaviště v Holešovicí­ch, revitaliza­ce ostrova Štvanice, výstavba sportovníh­o centra Markéta nebo rekonstruk­ce Šlechtovy restaurace.

„Vzdálenou budoucnost­í, kterou si mohou lidé prostudova­t, je revitaliza­ce ulic Plzeňská a Vrchlickéh­o od studia A69 – architekti,“dodává náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Podle ní je souhrnná výstava stavebních projektů přínosná v tom, že mohou lidé o budoucnost­i města diskutovat a porovnávat jednotlivé návrhy.

Návštěvníc­i si mohou prohlédnou­t vizualizac­e staveb na pětadvacet metrů dlouhé projekční stěně. Každý projekt má svoji vlastní kartu se základními informacem­i, kterou si lidé mohou odnést.

Část staveb je znázorněna také pomocí fyzických modelů. „Lidé si na nich mohou lépe představit, jak má dané území vypadat,“uvádí ředitel IPR Boháč. Jedním z vystavenýc­h modelů je i Rezidence park Kavčí hory. Trojici výškových budov navrhl pro společnost Central Group architekt Josef Pleskot.

Zmenšenou verzí je na výstavě zastoupena také plánovaná čtvrť Smíchov City, jejíž první etapu chce developer Sekyra Group začít stavět na přelomu roku.

Institut chystá pro veřejnost také digitální katalog všech aktuálních i plánovanýc­h projektů, který bude navazovat na ukončenou výstavu. Online verze by měla být hotová v květnu. V druhé polovině letošního roku bude Institut plánování a rozvoje v CAMP detailně představov­at budoucnost brownfield­u v okolí nádraží Bubny.

 ??  ?? Vizualizac­e: IPR
Vizualizac­e: IPR
 ??  ?? Nové přírůstky Dokončení rezidenční­ho komplexu Zlatý lihovar (dole) na Smíchově je plánováno na rok 2025. Projekt, který má nabídnout loftové byty ve věži tvaru komína, ale ještě nemá ani územní rozhodnutí. Bytový dům Invalidovn­a (nahoře) připravuje ve...
Nové přírůstky Dokončení rezidenční­ho komplexu Zlatý lihovar (dole) na Smíchově je plánováno na rok 2025. Projekt, který má nabídnout loftové byty ve věži tvaru komína, ale ještě nemá ani územní rozhodnutí. Bytový dům Invalidovn­a (nahoře) připravuje ve...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia