MF DNES

Fakta Správný start

Jonáš Motyčka chce naučit mladé z dětských domovů vyjít s penězi a udržet si práci.

-

Ondřej Hanko redaktor MF DNES

Když mladiství v osmnácti letech opouštějí dětské domovy, obvykle zamíří do přechodnéh­o bydlení a hledají práci. Když začnou vydělávat, najdou si podnájem, jenže právě v tu chvíli vzrůstá riziko, že kvůli chybějící praxi místo ztratí a rychle se zadluží.

Snadno pak spadnou do problémů s drogami nebo prostitucí a ocitnou se na ulici. V pražských domovech je nyní kapacita 129 dětí, podle statistik jich 87 procent není připraveno na život po opuštění ústavu. Právě proto vzniklo sdružení Správný start, které dětem v nouzi nabízí pomoc.

„Chceme vytvořit projekt, který by se o děti postaral jak v pracovní době, tak mimo ni. Principem je, aby po odchodu z domovů získaly pracovní místo, praxi a následně se naučily hospodařit s penězi,“říká zakladatel Správného startu Jonáš Motyčka. Kromě toho chce projekt pomoci s hledáním bydlení nebo vyřízením základních věcí, jako je jízdné v MHD, mobilní tarif či připojení k internetu.

Cílem je soběstačno­st

V rámci projektu vznikne například restaurace TM’s, kterou povede zkušený šéfkuchař Tomáš Levý. V restauraci ve spolupráci s Motyčkou zaměstná děti ze Správného startu. Bude ale vypadat jako komerční podnik, ne jako dobročinná restaurace.

„Půjde o plnohodnot­ný zaměstnane­cký vztah se všemi povinnostm­i a benefity. Jediné, co oproti ostatním nebudeme vyžadovat, jsou léta praxe. U nás ji získají,“představuj­e své plány zakladatel projektu. Přesné místo se ještě hledá, rozhoduje se mezi první a sedmou městskou částí.

Právě restaurace by měla zaručit úspěšnou budoucnost Správného startu. „Věřím, že lze vybudovat ● Projekt začal fungovat letos

Zatím pouze v Praze, časem se rozšíří i do zbytku republiky.

● Dětem vznikající povede zkušený šéfkuchař Podnik od nich

dlouhodobo­u ● Start jim chce pomoci i s

nebo ● K dispozici budou i zkušenostm­i z kteří se jim budou věnovat, když nastanou

v nově kterou se fungující koncept, který bude mít pozitivní přínos a časem se stane soběstačný­m,“říká a dodává, že nic takového zatím v Česku není.

Motyčka se projekt rozhodl založit i kvůli nedostateč­ně efektivním­u fungování dobročinný­ch organizací. Předtím se více než sedm let věnoval sociálním tématům, z toho čtyři roky aktivně pomáhal dětem v nouzi právě při přechodu do dospělého života.

Naučit se s penězi

Dětem ve Správném startu budou pomáhat mentoři, tedy lidé, kteří sami prošli dětskými domovy, pracují v nich nebo se věnují sociální práci. Ve speciálníc­h kurzech jim budou radit, jak spořit peníze, plánovat do budoucna, neplýtvat či jak zažádat o podporu při ztrátě zaměstnání. Děti by se také měly naučit rozpoznat podvodné úvěry, aby neskončily zadlužené.

Své zkušenosti jim předá i kouč Peter Sasín. „Chci jim pomoci najít v sobě potřebné vnitřní zdroje jako trpělivost, zodpovědno­st a vytrvalost, aby mohly v reálném světě dosáhnout toho, co jim pomůže žít důstojný a plnohodnot­ný život,“říká Sasín.

Mezi další mentory patří spolupředs­eda organizace Vteřina poté Michal Ďorď, který sám vyrůstal v dětském domově. Z něj však neodešel už v osmnácti jako většina dětí, ale až po dvacítce. Díky tomu, že se dostal na univerzitu, si mohl pobyt v ústavu prodloužit.

„Studoval jsem v Praze a vracet do domova se mi nechtělo. Ale díky tomu, že jsem tam byl stále veden, jsem dostával tři až čtyři tisíce na jídlo, oblečení a hygienu,“popisuje Ďorď a dodává, že to byl dohromady s přivýdělky dobrý základ.

Nyní se v rámci své organizace snaží upozorňova­t na nedostatky v péči o děti. Se svými kolegy jezdí do dětských domovů, kde dětem radí, jak se připravit na odchod z ústavu. Školí i samotné vychovatel­e, aby byli dětem oporou.

Děti potřebují podporu státu

 ??  ?? Zakladatel Za projektem Správný start stojí Jonáš Motyčka, který se dlouhodobě věnuje dětem. Foto: Dan Materna, MAFRA
Zakladatel Za projektem Správný start stojí Jonáš Motyčka, který se dlouhodobě věnuje dětem. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia