MF DNES

Hazard přinese městským částem 59 milionů korun

-

Jak uvádí Ďorď, děti se kromě shánění práce a bydlení potýkají i s psychickou deprivací. Kvůli ní mají problémy ve vztazích a špatně je navazují. Jednoduché to není ani se vzděláním.

„Velmi často mají zpřetrhané vztahy s rodinou, která je sama v tísni a nemůže si dovolit financovat jim studia a bydlení. Když pak začnou pracovat, nemyslí na to, že by si mohly dodělat střední školu, nemají na to čas,“vysvětluje.

Dalším z problémů jsou exekuce. Na děti totiž přecházejí dluhy rodičů. „Často končí jako bezdomovci nebo v různých azylových domech a ubytovnách,“upozorňuje. Podle něj by pomohlo, kdyby je stát více podporoval. Například skrze speciální dávku nebo levné bydlení, jako je to běžné v okolních státech.

Rozjezd Správného startu financuje Motyčka z vlastních zdrojů, časem by se rád poohlédl po partnerech. S tím by mohl pomoci patron projektu, hokejový útočník se zkušenostm­i z NHL Jiří Tlustý. Projekt momentálně funguje pouze v Praze. Do budoucna by měl působit celostátně a na Slovensku. Hlavní město rozdělí mezi městské části 59,128 milionu korun. Jedná se o peníze vybrané jako odvody z hracích přístrojů a jiných technickýc­h herních zařízení od 1. října do 31. prosince 2017. Celkem získala Praha za zmíněné období zhruba 118,4 milionu korun. Kolik peněz jednotlivé radnice dostanou, závisí na počtu jejich obyvatel. Nejvyšší částku proto obdrží městská část Praha 4, a to 5,99 milionu korun. Přes pět milionů korun dostane ještě Praha 10 a Praha 8 asi s 4,8 milionu. Nejméně pak dostanou Nedvězí a Královice. Radnice mohou finanční prostředky použít na pořádání sportovníc­h akcí pro děti, v oblasti školství nebo na chod neziskovýc­h organizací. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia