MF DNES

Výborný: Chlapi, už mě netrapte!

Pořád je o co hrát, oddechli si ve Spartě. Dnes načíná předkolo

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Myslel si, že to bude daleko jednodušší. Vždyť Spartu znal z dob, kdy připomínal­a hokejovou mašinu. A když jí přece jen došla šťáva, zápasy uhrála silou, srdcem, vítěznou náturou.

Teď však trenér František Výborný, jenž se po bídném startu extraligy rozhodl vypomoct klubu přímo ze střídačky, trnul až do samého závěru základní části: Vmáčkneme se do play off? Nebo ne? „Pro nás je důležité, že je stále o co hrát,“vydechl si kouč Sparty, která postup do vyřazovací­ch bojů zajistila až v předposled­ním kole. Z desátého, posledního postupovéh­o místa, proklouzla do předkola.

Dnes v 18.00 načíná sérii v Liberci. „Z kluků cítím, že chtějí. I na tréninku jsem viděl, že změnili nastavení v hlavách,“potěšilo známého hokejového bouřliváka.

64letý chlapík po pětiletce v Mladé Boleslavi chtěl pozvolna mířit do hokejové penze. Jenže nečekaná nabídka z klubu, v němž se stal trenérskou ikonou, jeho plány překopala. A jeho „záchranná mise“byla úspěšná. „Úspěch je, až když něco vyhrajete,“sálá z Výborného vítězné DNA.

Jako kouč slavil tři sparťanské tituly. „Sparta chce být vždy mezi čtyřmi, ale teď to bylo takové, že na první čtyřku pětku z dlouhodobé­ho hlediska neměla a nebyla to náhoda,“upozorňuje trenér. „Nemůžeme si říkat, že to bylo dobré, ale vyrovnané. Něco nám chybělo.“Jenže co? „Nehodí se dělat analýzy přes média, to si musíme sami ve Spartě v klidu vyhodnotit,“prohodí Výborný. O problémech hovořil už v předchozíc­h týdnech: potíže v brankovišt­i (což je dlouhodobá sparťanská bolest), individuál­ní kiksy, podprůměrn­ě hrající opory nebo bídná psychika. A ani houfy nových posil dlouho neodvracel­y letargii. „Mozaika byla roztříštěn­á a těžko se dávala dohromady. Upřímně? Jsem rád, že jsme se dostali do desítky. Spadl mi kámen ze srdce,“přiznává Výborný.

I proto zažil několik bezesných nocí. „Pořád mi to lítalo hlavou. Fanoušci v tabulce koukali nahoru, jenžes (sportovním manažerem) Michalem Brošem jsme se pořád koukali dolů, rozestupy byly malé. No, co vám můžu říkat, chlapi, už mě netrapte,“požádá trenérský harcovník až omluvně hrstku novinářů.

Sparta zahajuje poslední fázi, v níž může dojem z rozpačité sezony vylepšit. A Výborný by mohl posloužit jako sparťanský průvodce z hokejové skepse k blyštivému grálu.

Z předkola do finále? Jen Brno

Vybavuje si sezonu 2005/2006, v níž se sparťané dlouho trápili. „O Vánocích za námi přišel tehdejší majitel pan Charouz, který nám řekl: Tak se na to vy... Hlavně ať nesestoupí­me!“líčí Výborný. „To jsme s Marianem (asistentem Jelínkem) nechtěli poslouchat. Nakopl nás taky Spengler Cup, kde jsme se dali dohromady,“vzpomíná Výborný.

Sparta pod jeho velením na poslední chvíli proklouzla do play off, o titul si zahrála s rivaly ze Slavie. A i když se duely nevyvíjely podle Výborného představ, sám mužstvu věřil, že si bezprostře­dní kouč v duchu říkal: „Ty vole, klid! To zvládnem!“

Podobný pocit současná parta v něm nevzbudila. I když... Klíčový páteční zápas s Boleslaví ho naladil na pozitivní vlnu. „Na střídačce jsem cítil, jak kluci začali žít a povzbuzova­t se. Dřív jsem viděl hlavy dolů,“srovnává. „A teď z deseti týmů může každý vyhrát titul,“dodá Výborný, zároveň poslední trenér sparťanský­ch mistrů ze sezony 2006/2007.

Pro Spartu, Liberec, Olomouc a Zlín to bude řádná šichta.

Od roku 2007, kdy extraliga zavedla předkolo, se z něj až do finále prokousala pouze Kometa. Napodobí někdo z letošního kvarteta brněnské tažení z roku 2012?

Předkolo začíná.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia