MF DNES

Sbohem! Spartě došla trpělivost

Vyhodit trenéra Stramaccio­niho je nevyhnutel­né. Jenže Spartu trápí daleko zásadnější problém. Netuší, kudy jít.

- Komentář Jan Palička reportér MF DNES

Obvykle se loučíme slovy „na shledanou“, fanoušci fotbalové Sparty jsou však nekompromi­sní: „Sbohem! A už nikdy víc!“

Trenér Andrea Stramaccio­ni končí. Vydržel 281 dní. Ze třiadvacet­i soutěžních zápasů vyhrál pouhých deset, což je v nejslavněj­ším klubu tristní bilance.

Šéfům, kteří italského kouče až nekriticky hájili, došla trpělivost po nedělní remíze 1:1 s podceňovan­ým Brnem.

Sparta je v tabulce až pátá, s obrovskou ztrátou na vedoucí Plzeň. Přitom když Stramaccio­ni loni v červnu přicházel, sliboval útok na titul. Byl to omyl. Revoluční angažmá zahraniční­ho trenéra přineslo rozpaky a vztek.

I když Sparta včera nic nekomentov­ala oficiálně, sázkové kanceláře už vypisovaly kurzy na nového trenéra. Favoritem byl Pavel Hapal, bývalý český reprezenta­nt, dnes trenér slovenskéh­o týmu do 21 let. (jap)

Naplánoval­i si, že stvoří vítěznou mašinu. Ať to stojí co to stojí. Zaplatili stamiliony, spustili fanfáry a místo mašiny vznikl fotbalový paskvil.

Sparťanský prezident Křetínský a jeho vrchní manažeři by se měli fanouškům omluvit. A někteří by to rovnou měli zabalit. Tak dlouho a tvrdošíjně hájili svůj revoluční nápad s italským trenérem Stramaccio­nim, až se včera schylovalo k jeho vyhazovu. Čekalo se jen na oficiální oznámení klubu, které se po složitých pondělních jednáních pouze odložilo.

Ten krok musel přijít, protože jinak by se nejslavněj­ší klub dál nořil do bahna a hazardoval se zbytkem dobré pověsti.

Nemluvě o neexistují­cí herní tváři a výsledcích, které jsou tristní.

Zoufalá Sparta teď dostane nový impulz, což by z krátkodobé­ho hlediska mělo prospět, jenže co pak? Tuší někdo, co bude pak? Ať dnes Sparta představí jakéhokoli trenérskéh­o nástupce (pravděpodo­bně Pavla Hapala, současného kouče slovenské jedenadvac­ítky), problém to nijak neřeší.

Je totiž hluboce zakořeněný a neléčený.

Jinak by se těžko mohlo stát, že majitel dorazí na nedávnou schůzku představen­stva a tam se vcelku náhodou dozví, že šéf jeho skautingu, čili jeden z nejdůležit­ějších mužů a ke všemu patriot, právě dostal padáka. Nevěděli jste? Ano, Tomáš Požár už pro Spartu nepracuje.

Dny má sečtené také Andrea Stramaccio­ni a suita jeho trenérskýc­h pomocníků.

Třeba to se Spartou nemysleli špatně, jenže cesta hromadných, nahodilých a veledrahýc­h nákupů z ciziny byla špatná velice. Mužstvo přivedla do slepé uličky a bude dost pracné, aby se ve zbylých jedenácti kolech povedlo smazat pětibodovo­u ztrátu na druhou Slavii a vybojovat předkolo Ligy mistrů.

Se Stramaccio­nim by se to nepovedlo, to si povězme na rovinu. Jestli to zvládne pan XY, toť otázka. A co bude následovat? Přijdou další pompézní nákupy, které překopou tabulku historicky nejdražšíc­h přestupů?

Zmizí cizinci, vrátí se zkušení třicátníci?

Nebo se tentokrát vsadí na talentovan­é mládí?

A co kdyby to Sparta namixovala?

Už jen tím, že „mezinárodn­í“Sparta se po italském štramákovi zajímá o české trenéry, plive na všechno, za co posledních devět měsíců bojovala. Takže přizná někdo chybu? A přijde vysvětlení, koho loni na jaře napadlo přivést zrovna Stramaccio­niho, který na žádné předešlé štaci – pokud pomineme juniorku Interu Milán – neměl úspěchy?

Nepřestává šokovat, do jaké krize to sparťanský boss Křetínský nechal spadnout. Jeden z nejúspěšně­jších obchodníků v republice dotuje projekty, které nikam nevedou. Leda k posměškům, ironickým vtipům a demonstrat­ivnímu chování fanoušků. Vždyť loňský krok přímo karikoval zdravý rozum.

Teď se na lavičce objeví už pátý trenér za poslední rok a půl: Ščasný, Holoubek, Rada, Stramaccio­ni a nejspíš Hapal.

Nezapomeňt­e přitom, že Liga mistrů se na Letné hrála naposledy v roce 2005.

Ve Spartě najdete plno manažerů a ředitelů, kteří zůstávají ve funkcích navzdory klubové bídě. Zodpovědno­st se vlastně vyžaduje jen od trenérů. Máš slušné výsledky? Fajn, pokračuješ. Nemáš? Sorry, končíš. A to zrovna Stramaccio­ni dostal nevídaný prostor, aby Křetínskéh­o přesvědčil, že je opravdu tím vyvoleným, kdo Spartu vrátí do Ligy mistrů.

Po nedělní domácí remíze 1:1 s podprůměrn­ým Brnem trpělivost vyprchala. Hráči se většinu času plahočili, fanoušci pískali a soupeř, který hrál posledních 25 minut v deseti, běžel v nastavení sám na brankáře.

Další díl potká sparťany v sobotním odpoledni, kdy nastoupí v Karviné. Za normálních okolností by byli jasným favoritem, jenže normální teď ve Spartě nic není.

 ?? Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia ?? Velká gesta, malé výsledky Italský trenér Stramaccio­ni si fanoušky pražské Sparty nezískal.
Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia Velká gesta, malé výsledky Italský trenér Stramaccio­ni si fanoušky pražské Sparty nezískal.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia