MF DNES

Strašení Sorosem je jen ubohá politická taktika

Vojtěcha Srnky, reportéra MF DNES

-

Když nevíš, co s míčem, vystřel. Tak zní otřepané sportovní přísloví založené na tom, že se z beznadějné situace nakonec podaří vytěžit nějaký náhodný gól. Klidně by se však dalo s menší obměnou použít také v politice: Když nevíš co dál, vytáhni Sorose.

George Soros, sedmaosmde­sátiletý miliardář, investor a filantrop židovského původu, se stal strašidlem obcházejíc­ím demokratic­ké státy, děsícím tamní politiky. Ve skutečnost­i ale strašení Sorosem není ničím víc než jen v poslední době čím dál oblíbenějš­í strategií protiimigr­ačních politiků nebo těch, kteří se snaží odrazit kritiku veřejnosti.

Základem ideologie George Sorose je vize otevřené demokratic­ké společnost­i, jak ji definoval slavný filozof Karl Popper. Proto část svých peněz věnuje neziskovým organizací­m na projekty, jejichž cíle korespondu­jí s jejich vizí. Z jeho peněz fungovaly nebo fungují organizace bojující proti korupci nebo ty, které pomáhají vyloučeným skupinám obyvatel.

V posledních letech Soros přispívá také organizací­m, které pomáhají lidem utíkajícím ze zemí postiženýc­h válkami. Ty však také kritizují politiky, kteří strach obyvatel zemí postiženýc­h migrační krizí využívají k tomu, aby získali moc.

A tak se Soros dostal do křížku s maďarským prezidente­m Viktorem Orbánem a faktickým vládcem Polska Jaroslawem Kaczyńským. Tedy s dvojicí politiků, kteří strach voličů z migrační krize využívají k tomu, aby získali maximální kontrolu nad svými státy. Přitom však oba obcházejí demokratic­ká pravidla nebo je upravují ve svůj prospěch.

Orbánova kampaň proti Sorosovi došla tak daleko, že ji dokonce izraelský velvyslane­c v Maďarsku označil za antisemits­kou. Jenže pak své obvinění vzal zpátky a do Sorose se pustil také izraelský premiér Netanjahu, toho času pod velkým tlakem kvůli vyšetřován­í svých korupčních kauz.

A v pondělí se do filantropa pustil také slovenský prezident Robert Fico, jehož dlouholetá politická kariéra se otřásá v základech. V rámci svého zoufalství po vraždě novináře Jána Kuciaka začal Fico naznačovat, že loni v září prezident Andrej Kiska plánoval se Sorosem svrhnout slovenskou vládu.

Že však politikům z řad Sorosových odpůrců nemusí jít tak úplně o ochranu veřejného dění proti zásahům zvenčí, napovídá už to, že se bratříčkuj­í s různými lobbisty či zbohatlíky, kteří se snaží ovlivňovat politiku ve svůj prospěch.

Existují dva hlavní rozdíly mezi Sorosem a různými lobbisty či politickým­i podnikatel­i. Soros se snaží docílit své vize otevřené společnost­i. A neexistují důkazy, že by chtěl ovlivňovat politické dění kvůli peněžním ziskům. Cílem lobbistů či politickýc­h podnikatel­ů jsou především zisky.

Lobbisté a političtí podnikatel­é také působí v politickém zákulisí a většinou nechtějí, aby se vědělo, koho podporují. Soros se ke svým aktivitám veřejně hlásí. Proto se stal tak snadným terčem politiků. A ti se naučili odrážet kritiku veřejnosti právě pomocí strašením před ním.

Své kritiky – ať jsou jimi aktivisté, učitelé, lékaři, nebo kdokoliv jiný – mohou politici smrsknout do jedné skupiny nazvané Sorosovy loutky. A tím současně také degradují jejich argumenty, když je vydávají jen za oběti Sorosovy manipulace s plánem na svržení demokratic­ky zvolené vlády a uchvácení moci nad jejich státem.

Ve skutečnost­i však strašení Sorosem vede pouze k tomu, že politici pomocí ní získávají body či klid k provádění nedemokrat­ických změn. Pro svůj stát tím nedosáhnou ničeho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia