MF DNES

Bývalý šéf domova seniorů připravil ženu o dům

- — Petr Ježek

Dvaaosmdes­átiletou Jaroslavu K. z domova pro seniory v Letinech na jižním Plzeňsku připravil před osmi roky o dům tehdejší šéf zařízení Pavel Hucl. Společně se dvěma dalšími spolupacha­teli to udělali kvůli vlastnímu zisku, rozhodl včera pravomocně senát plzeňského krajského soudu.

Obětí bývalého ředitele, šéfa realitní kanceláře, a makléřky byla žena bez příbuzných, u které začínala Alzheimero­va choroba.

„Pavel Hucl obžalovano­u uvedl v omyl a využil jejího kolísavého duševního stavu. Ženě bylo sděleno, že má dluhy, které bez prodeje svého domu nezaplatí. Přitom na jejich zaplacení stačily peníze, které v té době měla na účtu,“uvedl soudce Miloslav Sedláček.

Žena si podle znalců neuvědomov­ala, co podepisuje.

„Paní K. byla úplně normální sympatická starší dáma. Neměl jsem důvod o čemkoli pochybovat, když se na mě obrátila. Dělal jsem jen to, o co mě požádala, stejně by se zachoval každý člověk, který chce někomu pomoci,“odmítal po celou dobu Hucl obvinění.

Hodnota domu ve středních Čechách byla asi 1,5 milionu korun. Hucl podepsal se šéfem realitky Karlem Kaiserem smlouvu o zprostředk­ování prodeje. Ta ale byla podle soudu pro ženu nevýhodná. Zatímco původní majitelce mělo na účet přijít 450 tisíc korun, Hucl měl podle spisu dostat 300 tisíc korun.

Makléřka Marie Šnoblová, která pomáhala při prodeji domu, podle soudců ještě sama vylákala od stařenky další podpisy a pokusila se ji připravit o pozemky za 170 tisíc korun. Všichni souzení vinu odmítali.

Protože se soudy táhly šest let, všichni tři obžalovaní vyvázli s podmíněným­i tresty. Musí zaplatit způsobenou škodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia