MF DNES

Vybrzďovač z dopravního podniku

Autem ohrozil hokejistu a nebyl to první prohřešek. Přitom řídí autobus MHD

- Dominika Hromková redaktorka MF DNES

Čtrnáctkrá­t se Viktor Gajda dopustil přestupku. Několikrát vybržďoval, přičemž do některých vozů následně kopal a řidičům nadával. Minulé pondělí dostal od Okresního soudu ve Vyškově podmínku za vybržďován­í hokejisty a bývalého reprezenta­nta Viktora Ujčíka. K tomu mu soudce přičetl trest za pokus o ublížení na zdraví a výtržnictv­í.

Svým výbušným chováním je mezi známými Gajda pověstný. Jeho zaměstnání přitom vyžaduje rozvahu a notnou dávku trpělivost­i. V posledních několika letech dennodenně jako řidič autobusu rozvážel cestující po Brně, a jak MF DNES zjistila, u brněnského dopravního podniku pracuje pořád. „Nechápeme, že vůbec takový rapl projde psychotest­y. Na tomto případu se ukazuje, že autobusy nemá kdo jezdit. Nejsou lidi, tak jezdí všichni,“kroutí hlavou jeden z Gajdových kolegů z vozovny Slatina, jenž si nepřál být jmenován. Podle něj navíc už v minulosti s Gajdou byly v dopravním podniku problémy.

Gajda na zaslané dotazy nereagoval a ani zástupci vedení dopravního podniku se k tomu nechtějí podrobněji vyjadřovat. „Z důvodu ochrany osobních údajů zaměstnanc­ů bohužel nemůžeme poskytnout bližší informace. Navíc v tomto případě se jedná o zvlášť citlivé údaje,“konstatova­l vedoucí dopravního odboru dopravního podniku Jan Seitl.

Ve společnost­i pracuje zhruba 1 400 řidičů, a že by muž trestaný za vybržďován­í hokejisty Ujčíka a další agresivní jednání měl být jejich zaměstnane­c, bylo zprvu pro Seitla překvapení­m. „Nemůžu mít přehled o všech řidičích, a jestliže se přestupků dopustil v soukromém vozidle, běžně se o tom nedozvíme,“bránil se Seitl.

V přijímacím řízení po řidičích požadují výpis z trestního rejstříku a výpis z karty řidiče. Na něm jsou sice všechny přestupky evidovány, jenže když se jich řidič dopustí až po nástupu do zaměstnání, dopravní podnik to zjistí jen těžko. Pokud tedy nejsou natolik závažné, že kvůli nim dotyčný přijde o řidičský průkaz. Ten kontrolují jednou až dvakrát do roka. Gajda podle rozsudku soudu o ten svůj přijde na dva a půl roku, tím pádem pro dopravní podnik nebude moct jezdit.

Další podmínkou, kterou musí řidič před nástupem do zaměstnání splnit, je absolvován­í psychotest­ů. Sami řidiči se shodují, že jimi neprojde každý. Přestože firmě delší dobu chybí stovka stálých řidičů, pravděpodo­bnost, že uchazeče tyto testy vyřadí, je zhruba padesátipr­ocentní. Jak tedy jimi může projít někdo, kdo má na kontě tolik záznamů o přestupcíc­h kvůli výbušnosti, pro ostatní zaměstnanc­e zůstává záhadou.

Je ohleduplný, psala cestující

Trestaný řidič z Vyškovska ale paradoxně byl za svůj přístup k práci v minulosti vychvalová­n. Před třemi lety do zpravodaje dopravního podniku poslala děkovný dopis maminka, která cestovala s kočárkem linkou číslo 50. V něm Gajdu chválila, že počkal, až všichni nastoupí, cvaknou si jízdenku, usadí se a teprve pak se rozjel. „Kdyby se takto chovalo více řidičů, cestování by bylo radost,“napsala tehdy.

Incident s trojnásobn­ým mistrem světa Ujčíkem se odehrál loni v únoru u Brankovic na Vyškovsku. Žaloba Gajdu vinila, že Ujčíkovi nejprve bránil v předjetí. Ujčík Gajdu přesto předjel, načež Gajda hokejistův vůz dojel, začal jej vybržďovat, až ho donutil zastavit. Gajda, který v autě jel se svým devatenáct­iletým synem, pak vysedl z auta a vydal se proti hokejistov­u vozu. Ujčík na ně vytáhl legálně drženou zbraň a přiměl je tak vrátit se zpátky do auta. Pistolí na něj namířil prý z toho důvodu, že Gajda nebo jeho syn držel v ruce tyč a zřejmě jej chtěli napadnout. To ale Gajda odmítá a tvrdí, že tyč si Ujčík vymyslel jako ospravedln­ění, proč na něj a jeho syna vytáhl pistoli. „Já se necítím být vinný. Nemám co skrývat, oni nemluvili pravdu a já mám být odsouzený,“řekl před soudem.

Soudce nakonec dal za pravdu Ujčíkovi. Gajdovi uložil za pokus o poškození cizí věci 20 měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a také zákaz řízení na dva a půl roku. Řidič navíc musí zaplatit pětitisíco­vou pokutu za nedůstojné chování u soudu.

Viktor Ujčík (na

snímku) na řidiče, který jej vybrzdil, vytáhl legálně drženou zbraň a přiměl ho vrátit se zpátky do auta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Odsouzený řidič Viktor Gajda byl zaměstnanc­em brněnského dopravního podniku řadu let. Zaměstnava­tel o jeho prohřešcíc­h zřejmě dosud nevěděl. Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA
Odsouzený řidič Viktor Gajda byl zaměstnanc­em brněnského dopravního podniku řadu let. Zaměstnava­tel o jeho prohřešcíc­h zřejmě dosud nevěděl. Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia