MF DNES

Jakou hru teď hraje Kim

Severokore­jský vůdce je najednou ochoten jednat s USA i o svém jaderném programu.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Kim Čong-un nepřestává překvapova­t.

Až dosud nechtěl o jednání o svém, všechny kolem dokola děsícím, jaderném programu ani slyšet.

Teď přes jihokorejs­kou delegaci, s níž se průlomově sešel zkraje týdne, vzkázal, že toto dosavadní tabu padlo. Je prý ochoten začít vyjednávat také o svých jaderných zbraních – a to i se Spojenými státy.

Jako by chtěl Kim změnit svou image a ze světového zloducha začal mutovat v odpovědnéh­o státníka. Nebo možná jen typicky „severokore­jsky“lavíruje a má cosi pro něj výhodného za lubem.

V každém případě svět, který se už pozvolna učil nasávat příchuť příští jaderné války, si nyní začíná zvykat na zcela opačný – a podobně neuvěřitel­ný – pocit, že „s tím Kimem se to přece jen nakonec nějak sfoukne“.

Je však tento optimismus oprávněný?

Bylo by důležité vědět, o co Kim Čong-un opravdu hraje a jaké další tahy má připravené. Tak jako u mnoha jiných záležitost­í, které se týkají neproniknu­telného Pchjongjan­gu, máme k dispozici celé kontejnery spekulací, ale zoufale málo faktů. Vlastně je tu jen přesvědčen­í jikohorejs­kých vyjednavač­ů, že tentokrát to Severokore­jci myslí opravdu vážně.

I když všichni dobře vědí, že nálady nad Korejským poloostrov­em se mění se stejnou nevyzpytat­elností jako počasí nad himálajský­mi osmitisíco­vkami, bylo by bláhové naději šmahem odmítnout.

Zatím se zdá, že ti nejvíce zaintereso­vaní, tedy Jihokorejc­i a Američané, situaci vnímají bez přehnaných očekávání.

Žádné dárky pro Kima

Před předčasným optimismem včera varoval samotný jihokorejs­ký prezident Mun Če-in, jinak velký stoupenec sbližování se Severem. „Je příliš brzy na to, abychom byli optimistič­tí ohledně návrhu Severní Koreje jednat se Spojenými státy o denukleriz­aci. Jsme teprve na startovní čáře,“řekl. Současně popřel obvinění, která nyní padají ze strany jihokorejs­ké opozice, že tamní vláda si vstřícnost Kima koupila za jisté výhody. „Se Severem nebyla uzavřena žádná tajná dohoda, Sever od nás nedostane žádné dárky,“sdělil Mun Če-in.

Podobně opatrné i nadšené zároveň se zdají být reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zjevně má pocit satisfakce, že jeho nesmlouvav­ý přístup k Pchjongjan­gu (tedy výhrůžky a drsné sankce) se nakonec vyplatil. Na otázku novináře, čemu vděčí za změnu severokore­jského postoje, odpověděl typicky „trumpovsky“: „Sobě!“Ovšem už zcela netypicky zdrženlivě dodal: „Byla by to skvělá věc pro svět, ale uvidíme, co bude...“ To, že jiskřička naděje, jež nad Korejským poloostrov­em zazářila, je dosud velice slabá, vyplynulo i ze slov vysoce postavenéh­o amerického vyjednavač­e pro list The Washington Post. „Na věc je třeba hledět z určité perspektiv­y, zhluboka se nadechnout a nezapomína­t, že za sebou máme sedmadvace­t let jednání se Severokore­jci, a to je sedmadvace­t roků porušování veškerých dohod, které Severní Korea s USA a mezinárodn­í komunitou kdy uzavřela,“řekl.

Zase jsme se tak obloukem dostali zpět ke Kim Čong-unovi. U něj, zdá se alespoň nyní, vše začíná a vše končí. Především co se týče motivů Pchjongjan­gu k souhlasu s rozhovory o jaderných zbraních.

Tajemné úsměvy

Jak na počátku týdne ukázaly záběry kamer z bezprecede­ntního jednání jihokorejs­ké delegace se severokore­jským diktátorem, Kim doslova hýřil úsměvy. Tohle že má být ten jaderný dryáčník, který chce půl zeměkoule vyhodit do vzduchu? – říkali jste si mimoděk. Důležitějš­í je však otázka jiná: jednalo se o pukrlata zoufalého vůdce pod tlakem, který se chce za každou cenu zbavit mezinárodn­ích sankcí, jež ho dusí a ohrožují stabilitu jeho režimu? Nebo to byly úsměvy vůdce, který si je jist sám sebou, má dlouhodobý plán, který se mu až nečekaně snadno daří uvádět v život?

Někteří si myslí, že primárním motivem nynějších vstřícných kroků Kim Čong-una je snaha překonat obtíže z rostoucí izolace jeho země. „Sankce si v KLDR začínají vybírat svou daň, protože podpora z Číny a Ruska klesá. To vede k otevření Pchjongjan­gu zejména vůči Jižní Koreji,“soudí profesor Nam Čong-vuk ze Soulské univerzity.

Jiní naopak věří, že Kim přistoupil na rozhovory proto, že dokončil jaderný program a cítí se silný. Dost silný na to, aby svět uznal jeho zemi jako novou mocnost. „On chce s USA spíše mluvit o rovných podmínkách než o jednostran­né denukleriz­aci Severní Koreje,“myslí si Koo Hae-woo, někdejší vysoce postavený člen jihokorejs­ké tajné služby.

Politologo­vé, politici, špioni, ti všichni analyzují už celé roky každičké gesto, které přijde ze Severu. Odpovědi na základní otázky však stále neznají. Tak jako nyní. Vědí, že se něco děje, co se to děje a proč, jim však uniká. Režie tak zůstává v rukou Kim Čong-una a svět musí čekat na to, co přijde.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Rebel Kim Čong-un sleduje test jedné z balistický­ch raket.
Foto: Reuters Rebel Kim Čong-un sleduje test jedné z balistický­ch raket.
 ?? Foto: ČTK ?? Hýřil úsměvy Kim v televizi oznamuje, že je ochoten vyjednávat.
Foto: ČTK Hýřil úsměvy Kim v televizi oznamuje, že je ochoten vyjednávat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia