MF DNES

Slováci chystají velké protesty

Je to případ, který připomíná smrt bývalého ruského agenta Litviněnka. Po útoku nervovým plynem je v Británii na pokraji smrti další špion.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Bývalý ruský agent Sergej Skripal žil v jihoanglic­kém Salisbury celkem předvídate­lný život. Měl svá oblíbená místa, kam pravidelně chodil, svou každodenní rutinu. Právě ta nyní 66letého Rusa spolu s jeho 33letou dcerou Julií může stát život – a britskou vládu pak další zhoršení diplomatic­kých vztahů s Ruskem.

Po nedělní otravě nervovým plynem, kdy Skripal a jeho dcera upadli do bezvědomí na lavičce v parku před salisbursk­ým nákupním centrem, jsou nyní oba v kritickém stavu v místní nemocnici. Kriticky je na tom také britský policista, který oběma postiženým jako první přišel na pomoc. Policistův stav se nicméně postupně zlepšuje a podle britské ministryně vnitra Amber Ruddové už je schopen komunikova­t s okolím.

Zato Skripal je podle britských zdrojů na pokraji smrti. Nepomohla mu ani jeho dosavadní zdravotní kondice, která prý zdaleka není ideální. Jeho dceři, jíž zřejmě jed zasáhl v menší míře, se daří o něco lépe a má vyšší šance na přežití.

„Jed ze státní laboratoře“

Policie zatím neuvedla, jak přesně byl jed použit a odkud pocházel. Podle jedné teorie si jej Julia nevědomky přivezla ze své nedávné návštěvy Moskvy, když si do kufru přibalila „dárek od přátel“. Ten mohla otevřít právě během nedělního odpoledne, když byla s otcem v restauraci. Podle další možnosti jim někdo přidal jed do jídla nebo pití.

Policie zatím neupřesnil­a, o jaký jed se jedná, experti podle ní už ale látku identifiko­vali. Podle deníku The Guardian útočník použil pravděpodo­bně bojový plyn VX nebo sarin. Na otravu plynem VX loni zemřel bratr severokore­jského vůdce Kim Čong-una. Z používání sarinu je pak podezříván­a syrská vláda podporovan­á Ruskem, a to zejména proti civilistům v oblastech ovládaných ozbrojenou opozicí.

„Není to látka, kterou byste si dokázali vyrobit v kůlně na zahradě. Její výroba je poměrně komplikova­ná. Je proto důvodné předpoklád­at, že vznikla v laboratoři, pravděpodo­bně provozovan­é státem,“řekl pro britský list The Times odborník na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon. Tím státem, na který padá hlavní podezření, je Rusko. Moskva to popírá.

Britská kontrarozv­ědka MI5 útok vyšetřuje jako pokus o vraždu na státní objednávku. Zvažuje nicméně i další motivy jako soukromé vyřizování účtů nebo snahu o diskredita­ci ruského prezidenta Putina.

Podle ministryně vnitra Ruddové je použitý jed „velmi vzácný“a pro veřejnost nepředstav­uje hrozbu. Britská hygienická služba nicméně preventivn­ě prověřila a dekontamin­ovala všechna místa, kde se nedávno Skripal se svou dcerou zdržovali.

Vyšetřovat­elé nyní zjišťují, proč se Skripalovi stali cílem útoku a hledají očité svědky k identifika­ci osob, s nimiž se oba stýkali. V Londýně kvůli incidentu zasedl vládní výbor pro krizové situace Cobra a na vyšetřován­í se kromě tajných služeb podílejí vědci z vojenských laboratoří a protiteror­istické oddělení Scotland Yardu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia