MF DNES

Seznam nepřátel

Bakala, TOP 09, novináři. Zeman vyjmenoval, proti komu pět let půjde

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dlouhé minuty to byl klidný ceremoniál – a pak najednou ve Vladislavs­kém sále vypukl poprask.

Prezident Miloš Zeman ukázal, že ani ve svém druhém funkčním období na Hradě nebude o nic smířlivějš­í a umírněnějš­í než doposud. Při jeho inauguračn­ím projevu se stalo něco, co nikdo nepamatuje.

Zhruba patnáctka poslanců a senátorů se během Zemanova projevu na protest zvedla a odešla ze sálu.

„U toho přece nemůžu normálně sedět, já bych z toho měla infarkt,“zlobila se poslankyně ODS Miroslava Němcová, která se zvedla jako první, a po ní pak následoval­i další, poslanci KDU-ČSL nebo TOP 09.

Přitom to začalo jako standardní podívaná. Byť podle hostů v sále bylo patrné, že Zemanovo okolí zvalo hlavně ty, o nichž si mohlo být jisté, že budou o prezidento­vi mluvit hezky.

Kromě poslanců a senátorů, kteří byli pozváni automatick­y, protože inaugurace probíhá na společné schůzi Sněmovny a Senátu, tak v sále byl třeba ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup, zatímco šéf České televize Petr Dvořák nikoli. Nechyběli Zemanovi podporovat­elé z druhého kola prezidents­ké volby Jiří Hynek a Petr Hannig, zatímco prezidentů­v největší rival v souboji o Hrad Jiří Drahoš pozván ani nebyl.

A během Zemanova skoro půlhodinov­ého projevu se ukázalo proč: prezident totiž ty, které si vytyčil jako svoje nepřátele, nijak nešetřil. Metat blesky začal zhruba v polovině svého projevu, když mluvil o ekonomický­ch mafiích. Jejich vliv podle Zemana za posledních pět let zeslábl, avšak nevymizel. A pak několik minut mluvil o jediném člověku.

„Bohužel u nás je stále ještě jedna velká skvrna, a ta skvrna se jmenuje Zdeněk Bakala,“pustil se prezident do miliardáře.

Nejdříve zkritizova­l jeho působení v těžebním průmyslu, pak v médiích. „Z OKD bylo dohromady vytunelová­no 100 miliard korun. Přitom jen tak mimochodem stihl okrást nájemníky OKD o jejich byty,“vyčetl Zeman Bakalovi, jehož označil za nástupce Viktora Koženého, muže léta stíhaného kvůli vytunelová­ní harvardský­ch fondů. Podobně si pak vyřizoval účty s redaktory Bakalových médií. Zeman dlouhodobě, už od konce devadesátý­ch let, útočí na týdeník Respekt. Včera do svého seznamu nepřátel přidal i Hospodářsk­é noviny a server Aktuálně.cz. „Novinář, který bere peníze získané tímto způsobem, by neměl mít naši úctu,“vyčetl zaměstnanc­ům těchto médií. A další na ráně byla Česká televize. Zmínil studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, podle které bylo zpravodajs­tví ČT „v minulosti významně ovlivněno příchylnos­tí ke straně TOP 09“.

To už nevydržela Miroslava Němcová a opustila sál. Krátce po ní se zvedli také poslanci TOP 09 Miroslav Kalousek, Dominik Feri nebo Karel Schwarzenb­erg, kterého doprovázel předseda strany Jiří Pospíšil.

„Nebudu svědkem toho, když prezident přísahal, že bude spojovat národ, a ve druhé nebo třetí větě svého projevu okamžitě tuto přísahu poruší. Třeba útokem na veřejnoprá­vní média, zatímco tam trůní jako čestný host majitel televize Barrandov,“vysvětlova­la Němcová svůj odchod ze sálu. A pustila se také do prezidento­va okolí.

„Když útočí na ty hospodářsk­é mafie, zapomene říct, že pan Nejedlý – který mu zajišťuje tu proruskou spojku – k nim patří. A že na jedné straně má mafiána, kterého buď vězní, nebo vyšetřují v Číně – a to je jeho poradce,“zlobila se.

Zcela po chuti však Zemanova slova nebyla ani mnohým z těch, kteří v sále zůstali a se Zemanem udržují dobré vztahy.

„Čekal jsem jiný projev. Čekal jsem, že se nebude vymezovat, že bude nad věcí,“přiznal premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Přiznám se, že jsem očekával větší snahu o zasypávání příkopů,“řekl předseda ČSSD Jan Hamáček, podle něhož však šlo o standardní Zemanovo vystoupení.

Naopak zcela spokojen odcházel předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Toto byla výborná oslava demokracie, byla to oslava přímé volby, byl to akt velmi důstojný. No a někteří ho narušili svým odchodem ze sálu,“zmínil Němcovou a některé poslance KDU-ČSL a TOP 09.

Výbušná druhá polovina Zemanova vystoupení tak zastínila tu první, v níž prezident mimo jiné zmínil, že za pět let v úřadě absolvoval přes čtyři tisíce osobních setkání, nebo se vyslovil pro přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů. A přitom zmínil novinku: přímá volba by se nekonala zvlášť, ale starostou nebo hejtmanem by se stal ten, který získal nejvíce hlasů na kandidátce vítězné strany nebo hnutí.

„To bylo zajímavé a jsem za to rád,“pochválili ho za to šéf KSČM Vojtěch Filip.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Držím kurz „Hodlám pokračovat v tom, co jsem dělal v minulosti, protože to pokládám za užitečné,“řekl prezident Miloš Zeman při svém inauguračn­ím projevu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Držím kurz „Hodlám pokračovat v tom, co jsem dělal v minulosti, protože to pokládám za užitečné,“řekl prezident Miloš Zeman při svém inauguračn­ím projevu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia