MF DNES

Salva zněla z falešných kanonů

- — Robert Oppelt

Jak je možné, že čtyři kanony stihnou za pár chvil vypálit bez nabíjení dvacet jedna ran čestné salvy, která ohlašuje složení slibu prezidenta republiky? Jednoduše.

Děla, ze kterých se střílí, jsou speciální zařízení, jež vojenskou výzbroj už jen připomíná. Armáda je používá řadu let.

Nejdůležit­ější součástí někdejších protitanko­vých kanonů je jedenáct odpalovací­ch komor a odpalovací lišta. „Byla vyměněna přední část hlavně a tam byly instalován­y komory. Ty slouží pro umístění výbušek a jejich následné odpálení. Imitují dělovou salvu,“vysvětluje Martin Slavík ze štábu praporu čestné stráže AČR.

Vojáci postupně odpálí dvacet jedna výbušek, ta dvacátá druhá je jako záloha. Časové rozpětí výstřelů určuje elektronic­ké odpalovací zařízení. Salva zazněla z pražského Petřína v okamžiku, kdy ve Vladislavs­kém sále hrála hudba Hradní stráže hymnu.

Kanony jsou podle Slavíka unikátní. „Nemáme zprávy o tom, že by podobný typ salvových děl byl používán v jiné armádě,“poznamenal.

Kromě prezidents­ké inaugurace je používají i při dalších mimořádnýc­h příležitos­tech, třeba při vojenské přísaze. Salvy a nástup Hradní stráže s historický­mi prapory ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu byly tentokrát jediným připomenut­ím, že prezident je i vrchním velitelem české armády. Dříve byly součástí inaugurace i vojenské přehlídky. „Vojenské přehlídky zdůrazňova­ly roli prezidenta jako vrchního velitele ozbrojenýc­h sil,“uvedl pro Jindřich Forejt, bývalý hradní protokolář. Přehlídka se podle něj v minulosti neuskutečn­ila pouze jednou. Dříve dokonce doprovázel­i vojáci prezidenta při cestě z Rudolfina, kde sídlil parlament a kde se inaugurace odehrávaly, na Hrad. Nad Hradčany pak v den slibu přelétala vojenská letadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia