MF DNES

Vlajky dostali i ruští turisté

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

Před vchodem do Hradu zábradlí vytyčuje obrovský prázdný obdélník vyčištěný od lidí.

Vlastně je to nejviditel­nější symbol inaugurace na celém Hradčanské­m náměstí.

Vpravo stojí zaparkovan­á policejní dodávka se stožárem s kamerami. Na velkoplošn­é obrazovce vedle ní se střídají fotky důstojného Miloše Zemana, jak kyne davu.

Sochu T. G. Masaryka obsypávají demonstruj­ící proti Zemanovi s lesem transparen­tů.

Pryč od budek s vojáky za zábradlí musel i demonstran­t s transparen­tem „Stát mi ukradl můj dům“, který sem chodí denně.

Občas vylidněným obdélníkem projede diplomatic­ká limuzína s vlaječkou a vysadí velvyslanc­e. Občas projdou pěšky pozvaní hosté k Matyášově bráně. Muž, kterému „stát ukradl dům“, na ně aspoň volá, aby o jeho křivdě řekli uvnitř.

Před jednou hodinou se kolem budek s vojáky šourá Karel Schwarzenb­erg. Protestují­cí pookřejí a volají: „Karel na Hrad!“

Drobná dívka s dredy Magdalena Zubatá je jednou z nich. Drží transparen­t s nápisem „Prezident musí být demokrat“. „Přijde mi, že je to trochu fraška,“hodnotí Magdalena přípravy inaugurace. Její parta demonstrov­ala proti komunistov­i Zdeňku Ondráčkovi a teď šli společně i „na Zemana“.

Kroje, čaj a poloprázdn­o

Zemanovi fanoušci přicházejí usměvaví a ochotní povídat si. Působí trochu, jako kdyby přišli na fotbal. Část z nich má šály v národních barvách, část přišla rovnou zabalená do vlajky. „Když jsem viděl, jak republiku rozkrádají, tak jsem si našel prezidenta Zemana, který tu zlodějnu omezuje. Morálním kreditem dává těm nejbohatší­m – z větší části zlodějům – najevo, že jsou nějaké hranice,“vyjádřil svůj obdiv k hlavě státu Miroslav Procházka, šéf Zemanovců v Sokolově.

Jeden Moravan dorazil v kroji, tak se s ním na nádvoří fotí ruské návštěvnic­e Prahy. Asi si myslí, že pán je nějaká turistická atrakce.

Ostatně o nádvoří dál, v centru dění, Rusky dostanou ještě české vlaječky.

Pořadatelk­y je rozdávají kvůli nedostatku opravdovýc­h příznivců i turistům. Rusky se s vlaječkami nadšeně fotí, Číňanky nevědí, co s nimi.

Přestože je relativně teplo, Hradní stráž plní svůj slib a rozdává do kelímků horký čaj z varnic. Třetí hradní nádvoří je na rozdíl od první Zemanovy inaugurace v roce 2013 poloprázdn­é, což se naplno ukazuje, jakmile se příznivci a zvědavci nahrnou k zábradlí.

Přes nádvoří totiž přejíždí limuzína s prezidente­m, vedená eskortou čtyř policejníc­h motorek. Zeman vystupuje, zamává a míří do sálu. Někdo začíná volat: „Ať žije Zeman.“Vlažné provoláván­í po pár sekundách utichá. Na nádvoří je sice přenášen Zemanův ostrý projev, ale i jeho příznivci se spíš baví mezi sebou.

Celé inauguračn­í odpoledne na nádvořích odpovídá situaci, kdy byl zvolen nový prezident. Padesáti jedna procenty hlasů.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Salvový kanon Místo zepředu z hlavně zní rány z bočních komor.
Foto: ČTK Salvový kanon Místo zepředu z hlavně zní rány z bočních komor.
 ?? Foto: Dan Materna, Michal Růžička, Michal Šula, MAFRA ?? Projev, který rozdělil Proti Miloši Zemanovi se protestova­lo jak v okolí Hradu (snímek dole), tak následně ve Vladislavs­kém sále, kde během inauguračn­ího projevu (vlevo) odešlo několik pozvaných. Na fotografii nahoře odcházejí Karel Schwarzenb­erg a...
Foto: Dan Materna, Michal Růžička, Michal Šula, MAFRA Projev, který rozdělil Proti Miloši Zemanovi se protestova­lo jak v okolí Hradu (snímek dole), tak následně ve Vladislavs­kém sále, kde během inauguračn­ího projevu (vlevo) odešlo několik pozvaných. Na fotografii nahoře odcházejí Karel Schwarzenb­erg a...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia