MF DNES

„Ať o Murínovi promluví žalobci“

-

Šéf ANO Babiš chce, aby před poslanci o hlídačích policistů promluvili státní zástupci

Premiér Andrej Babiš chce, aby státní zástupci mohli promluvit na jednání bezpečnost­ního výboru Sněmovny a řekli tam svůj názor na to, jak pracují hlídači policistů – Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

„Požádám bezpečnost­ní výbor, aby pozval státní zástupce na jednání, aby řekli, jak GIBS funguje,“řekl premiér v demisi a šéf ANO po včerejším jednání vlády a bezpečnost­ní rady státu. Babiš totiž nedávno vyzval šéfa GIBS Michala Murína, aby rezignoval.

Premiér včera znovu poukázal na dlouhodobo­u kritiku inspekce ze strany státních zástupců včetně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Připomněl „velice závažný dokument“, který podle něj přišel z Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci a náhodou ho našla sekretářka ve svém počítači. Expremiér Bohuslav Sobotka podle něj situaci v GIBS neřešil.

Sněmovní bezpečnost­ní výbor se sporem včera již zabýval, prozatím vyslechl Murína. Co ředitel GIBS na uzavřeném jednání řekl, však jeho aktéři nechtějí komentovat. Považují to za předčasné, jelikož ještě neznají argumenty všech stran.

Murín: Poslali na nás kontrolu

Murín požádal o slyšení před výborem minulý týden. Poslancům chtěl předat informace, které se týkají kritiky jeho osoby ze strany Babiše. Slyšení trvalo zhruba dvě hodiny. Murín při odchodu pouze řekl, že poslancům vše vysvětlil a odpovídal jim také na dotazy. Víc situaci nekomentov­al.

Ředitel generální inspekce považuje za součást nátlaku kontrolu ministerst­va financí v GIBS na popud současného premiéra v demisi. „Dostal peníze navíc pro další příslušník­y a část těch peněz použil na nestandard­ní výši odměn, která byla 30 milionů, normálně to bylo 13 milionů. GIBS nikdy nebyl kontrolová­n, tak jsem požádal ministerst­vo financí o interní kontrolu,“řekl Babiš.

Odchod Murína, který vede GIBS od prosince 2015, by nebyla jediná personální změna z iniciativy Babišovy vlády. Ministři už v rámci služebního zákona odsouhlasi­li, že na ministerst­vech a Úřadu vlády ubude 14 sekcí, zrušeno bylo 23 služebních a 50 pracovních pozic.

Padáky probere Sněmovna

Zatímco Babiš hovoří o racionaliz­aci a úsporách díky zrušení zbytečných míst, opozice mluví o čistkách a kritizuje účelovost změn.

O místo však také přišli například generální ředitel České pošty Martin Elkán, šéf agentury CzechInves­t Karel Kučera či ředitelé fakultních nemocnic Na Bulovce a v Ostravě Andrea Vrbovská a Svatopluk Němeček. Kvůli kritice personální­ch rozhodnutí kabinetu, který v lednu nezískal důvěru a vládne v demisi, se v pátek sejde mimořádně Sněmovna. (kop, ČTK)

 ??  ?? Slyšení Michal Murín při odchodu z jednání bezpečnost­ního výboru.
Slyšení Michal Murín při odchodu z jednání bezpečnost­ního výboru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia