MF DNES

Nákaza chřipkou může hrozit i od lékařů

- — Klára Šuhajová

Nemocnice kvůli vrcholící chřipkové epidemii zakazují návštěvy, ale nebezpečí přitom pacientům hrozí i od samotných lékařů a sester. Čeští zdravotníc­i totiž nejsou povinní nechat se očkovat proti chřipce.

„S ohledem na odmítavý postoj zdravotník­ů, na které se tato povinnost vztahovala, byla tato povinnost pro obtížnou vymahateln­ost zrušena,“řekla iDNES.cz mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štepanyová.

Veškerá prevence zdravotník­ů se tak v Česku děje pouze formou doporučení Národní imunizační komise a různých odborných seminářů. „Vedle dodržování základních hygienický­ch pravidel, jakými je třeba důsledné mytí rukou, náleží mezi preventivn­í opatření i nošení roušek při ošetřování pacientů. Pokud zdravotnič­tí pracovníci již mají klinické příznaky chřipky, měli by se samozřejmě vyhnout přímému kontaktu s pacienty,“vyjmenováv­á Štepanyová preventivn­í doporučení pro zdravotník­y.

Čísla o počtu neočkovaný­ch zaměstnanc­ů nemocnic nemá ministerst­vo zdravotnic­tví k dispozici. A ani samy nemocnice netrvají na tom, aby jejich zaměstnanc­i byli proti chřipce očkovaní.

„Žádné interní nařízení tu nemáme, ale už jen proto, že tu máme největší infekční kliniku v republice, se snažíme být lídrem oblasti proočkovan­osti lékařů,“popsal situaci v Nemocnici Na Bulovce její tiskový mluvčí Martin Šalek. Přesné údaje o tom, kolik lékařů je Na Bulovce očkovaných, ale nemá.

Interní předpis, který by lékařům nařizoval nechat se proti chřipce očkovat, neexistuje podle tiskové mluvčí Radky Milošovské ani v síti nemocnic AGEL, která má pobočky po celé republice. „Vyžadovat to nemůžeme, protože to není povinnost, nemůžete nikoho nutit, aby se dal očkovat,“uvedla pro iDNES.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia