MF DNES

Haló, zmlátil jsem tři lidi

Elitní voják Dušan Faltýnek zbil dřevěnou tyčí tři muže. Bezdůvodně. Hrozí mu až dvanáct let

- Veronika Horáková

sou to téměř dva roky, co v Sokolnicíc­h u Brna pořádali v místní restauraci sešlost spojenou s degustací rumů. Tehdy tam popíjela i na zdraví hrozí u brněnského krajského soudu až dvanáct let ve vězení. Tvrdí, že si nepamatuje, jak k incidentu došlo. Prý se na něm podepsaly zážitky ze zahraniční­ch misí, a dokonce trpěl paranoií. „Po incidentu jsem byl na psychiatri­i a léčím se. Nejsem schopný vypovídat kvůli zdravotním­u stavu,“omluvil se padesátile­tý voják, který požádal o pokračován­í procesu ve své nepřítomno­sti.

K soudu přišel v padnoucím obleku a černých brýlích. Když ale mluvil, zadrhával se a bylo na první pohled znát, že se necítí dobře. Ze soudní síně tak po několika minutách odešel. Další jednání se odehrají bez něj.

Postavený mimo službu

do takového stavu, kdy by si neuvědomov­al důsledky svého jednání. „Nezjistil jsem žádnou závažnou poruchu či odchýlení od normy,“konstatova­l psychiatr Petr Nedoma.

Faltýnek podstoupil také sérii psychologi­ckých vyšetření, kde vyplňoval dotazníky, a podstoupil Rorschachů­v test inkoustový­ch skvrn sloužící k rozboru osobnosti. Psycholog také v bitce v říjnu 2016 v Sokolnicíc­h, nelze objektivně zjistit vzhledem k tomu, že nikdo hned po incidentu nepřivolal policii.

Psychické potíže měl Faltýnek už jako voják v roce 1995. „Z těch se ale musel dostat, jinak by nemohl nadále sloužit v armádě,“míní Nedoma.

Oblíbený nejen mezi vojáky

 ??  ?? Elitní příslušník Armády České republiky Dušan Faltýnek (dole) byl účastníkem několika zahraniční­ch misí, teď stojí před soudem za napadení skupiny lidí. Foto: V. Horáková, MAFRA a Profimedia
Elitní příslušník Armády České republiky Dušan Faltýnek (dole) byl účastníkem několika zahraniční­ch misí, teď stojí před soudem za napadení skupiny lidí. Foto: V. Horáková, MAFRA a Profimedia
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia