MF DNES

Sněhu je stále dost, lákají vlekaři. Lyžařů přesto výrazně ubývá

-

Že někoho napadl, dokonce sám nahlásil na policii týden po incidentu. „Napadl jsem tři čtyři muže. Nejdříve jsem byl napadený nějakou partou výrostků a pak jsem je napadl, ale to asi nebyli oni. Nevím, jestli jsem někomu neublížil,“oznámil na policejní linku.

Všichni tři zmlácení muži shodně tvrdili, že je Faltýnek bil tyčí hlava nehlava. „Napřahoval se a třískal nás vší silou. Dal jsem si ruce na hlavu, abych se chránil. Třískal mě i po nich,“vypověděl jeden z mužů.

Soud si nechal vypracovat znalecké posudky od neurologa, psychologa i psychiatra. Podle nich nic nenasvědču­je tomu, že se Faltýnek dostal

Napadl jsem tři čtyři muže. Nevím, jestli jsem někomu neublížil.

Lyžařské areály v českých horách navzdory oteplení stále hlásí velmi dobré podmínky. Na sjezdovkác­h leží kvalitní základ, v některých místech připadl nový sníh. Návštěvnos­t areálů přesto ale pomalu klesá.

Desítky kilometrů tras mají stále k dispozici běžkaři. V Krkonoších je na svazích od 40 do 110 centimetrů technickéh­o a přírodního sněhu. V tamních největších střediscíc­h chtějí lyžovat minimálně do Velikonoc. Podobný výhled mají i v Rokytnici nad Jizerou, kde se od tohoto týdne jezdí za ceny vedlejší sezony.

Konec sezony zvažují na Ještědu v Liberci, naposledy se tam zřejmě bude lyžovat 18. března. „Co se týče podmínek, jsme na tom stále velmi dobře. Nechodí už ale tolik lidí. Je to slabší průměr,“uvedla za Ještěd Renata Balašová.

Naopak v Říčkách v Orlických horách počítají s tím, že budou stoprocent­ně lyžovat ještě víkend po Velikonocí­ch. Michal Pernička našel v odpovědích náznaky, že Faltýnek chtěl výsledek cíleně ovlivnit. Nakonec ale také vyloučil závažné psychické onemocnění.

Faltýnka vyšetřoval­i vloni v červnu a ke zhoršení psychickéh­o stavu došlo až na podzim. Tedy po útoku. Musel být dokonce hospitaliz­ován na psychiatri­i. Měl stavy úzkosti a užíval antidepres­iva.

Znalci také poukázali na možné potíže s alkoholem. Zda sehrál roli Na Šumavě jsou v provozu všechny větší areály a rovněž tam by to mělo vydržet až do Velikonoc. „Máme špičkový sněhový základ. Celý únor byly teploty pod nulou, a tak zůstal sníh v perfektní

Faltýnek je nyní postavený mimo službu. Během misí v Iráku a Afghánistá­nu se bezpočtukr­át dostal do krizové situace, ve které obstál. Cestoval přes nebezpečná místa, kde mohl kdykoliv přijít o život. Například přes takzvanou červenou zónu v Bagdádu s výbušnými nástrahami a častými raketovými útoky. „V roce 2008 byl vyslán do zahraniční operace Multinatio­nal Forces in Iraq, kde naši vojáci působili i ve štábu tehdejšího ministra obrany Iráku,“uvedla mluvčí české armády Vlastimila Cyprisová.

V armádě si vydobyl uznání a na Vojenské akademii ve Vyškově působil jako velitel výcviku, kde uplatňoval svoje letité zkušenosti z terénu.

Oblíbený byl ale také v Sokolnicíc­h, kde žil. Stal se tam jednatelem místního rybářského spolku, se kterým pořádal rybářské závody.

Zda a s jakým trestem Faltýnek odejde od soudu, se teprve rozhodne. Jednání je odročeno na duben kvůli dalšímu dokazování. kondici. Během posledního týdne jsme si vyrobili ještě něco do zásoby a také třeskuté mrazy pomohly zpevnit sněhovou pokrývku,“uvedl ředitel lipenského skiareálu Petr Dušek. Na Vysočině je pořád otevřeno okolo 15 sjezdovek, na některých díky nedávným mrazům leží i tři čtvrtě metru sněhu.

Vlekaři se bojí deště

V neděli večer ukončí letošní sezonu sjezdovka Karasín na Žďársku. Nejméně do neděle by měly být v provozu i sjezdovky v Lukách nad Jihlavou a na Křemešníku u Pelhřimova. „Pak uvidíme hlavně podle zájmu lyžařů. Sněhu máme dost,“uvedla správkyně obou areálů Magda Vaňková. V Beskydech je na sjezdovkác­h od 60 do 90 centimetrů sněhu.

Provozovat­elé vleků se ale obávají vývoje počasí, případný víkendový déšť podle nich sníží návštěvnos­t. (ČTK)

 ?? Foto: D. Peltán, MAFRA ?? Na Monínci ve středních Čechách se včera lyžovalo.
Foto: D. Peltán, MAFRA Na Monínci ve středních Čechách se včera lyžovalo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia